Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Wigilia u Markowskich

     W tej rodzinie od zawsze kładło się nacisk na rodzinne spędzenie świąt. Kiedy żyli jeszcze ich rodzice, bracia Markowscy: Krzysztof, Grzegorz, Rafał i Andrzej, zjeżdżali z najodleglejszych miejsc, by spotkać się przy wigilijnym stole. - Któregoś roku Grzegorzowi trafiła się jakaś okazja wyjazdu do Indii z całą rodziną. A kiedy wrócił, z ręką na sercu powiedział tylko: nigdy więcej!

     Po śmierci mamy postanowili wciąż spotykać się na wieczerzy wigilijnej. Demokratycznie: każdego roku u kolejnego z nich i wszyscy mają udział w przygotowaniach. Grzegorz przyrządza znakomite ryby, drugi brat barszcz z uszkami, trzeci sałatki jarzynowe oczywiście przy współudziale żon i dzieci. - Ja jestem odpowiedzialny za ciasta, a ponieważ sam nie piekę, muszę jakoś je "zakombinować" od sióstr zakonnych - śmieje się ks. Rafał - Kulminacyjny punkt wieczoru nadchodzi wtedy, kiedy Grzegorz wyciąga gitarę. Wszyscy angażujemy się w to kolędowanie, chociaż najbardziej słychać oczywiście te najmocniejsze głosy: Patrycji i Grzegorza.

     Kiedy się już wyśpiewają, biorą gitarę i rozpoczynają kolędowanie wśród dalszych członków rodziny. W czasie tej nocy potrafią zawitać nawet do czterech rodzin, które tradycyjnie ich oczekują. - Łamiemy się opłatkiem i kolędujemy razem z nimi, ale od razu mówię, że nie zbieramy za to żadnej tacy ani nie prosimy o cukierki - żartuje ks. Markowski. - Potem ja jadę do swoich księżowskich obowiązków, a reszta rodziny śpiewa i rozmawia aż do pasterki. Ostatnio gwiazdą wszystkich spotkań jest Filip, syn Patrycji.

     Ulubioną rodzinną potrawą jest kapusta wigilijna, która obrosła już legendą. Dawniej przyrządzała ją mama - ale kilka lat temu moja najmłodsza bratowa postanowiła przejąć ten rodzinny przepis i nauczyć się go według wskazań mamy. Przychodziła do mamy przez kilka lat z rzędu i podpatrywała każdy szczegół. Przepis na kapustę wigilijną nie jest skomplikowany, ale to miał być "ten smak" i po kilku latach muszę przyznać, że doprowadziła go to do perfekcji! - chwali ks. Rafał.

     Składniki:

     3 kg kiszonej kapusty 15-20 dag suszonych grzybów 15 dag suszonych śliwek 250 ml oleju lnianego lub rzepakowego sól pieprz

     Sposób przyrządzenia:
     Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki. Kapustę gotować aż zmięknie, dodać pokrojone śliwki, grzyby i olej. Pogotować razem, przyprawić do smaku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

27 grudnia 2009


Bożonarodzeniowa owieczka i inne opowiadania Bożonarodzeniowa owieczka i inne opowiadania
Avril Rowlands
Legenda mówi, że w tamtą noc, w pierwsze Boże Narodzenie, zwierzęta uklękły przed żłóbkiem betlejemskim, ażeby złożyć hołd nowonarodzonemu Królowi. Kto wie, może lepiej nawet rozumiały to, co się wówczas wydarzyło, niż wielu ludzi mieszkających w tych czasach w Betlejem. Posłuchajmy więc ich opowieści o Bożym Narodzeniu... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej