Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Co lubi jeść św. Mikołaj

Kiedy moje dzieci były jeszcze małe, przybiegły do mnie pewnego wieczoru po obejrzeniu dobranocki i powiedziały, że muszę zrobić "jakieś" ciasteczka dla św. Mikołaja, bo inaczej nie przyjdzie! - wspomina z uśmiechem Barbara, mieszkanka niewielkiego - aczkolwiek słynnego w całej Polsce - miasteczka Mikołajki, niedaleko Mrągowa.

     - Ponieważ jestem propagatorką zdrowego żywienia, postanowiłam zrobić ciasteczka zbożowe. Pamiętam ich miny, kiedy po wyjęciu z piekarnika nie zobaczyły lukrowanych albo czekoladowych łakoci, a "jakieś szare placki" - śmieje się Barbara.

     - No przecież miały być "jakieś" ciastka! - wyjaśniłam dzieciom. Po spróbowaniu okazało się, że są one "nawet dobre", z czasem "całkiem niezłe", a za rok były już obowiązkowe. - I tak przez kilka lat, dopóki dzieci nie dorosły, zostawiały zawsze w kuchni na talerzyku kilka ciasteczek dla św. Mikołaja i obowiązkowo szklankę mleka - tak jak zrobił to kiedyś bohater wspomnianej bajki. Następnego dnia radość była ogromna - ale nie z jakiegoś małego drobiazgu typu pluszak czy klocki, ale dlatego że ciasteczka znikały, a mleko było wypite - mówi Barbara.

     W Mikołajkach dzień patrona miasta jest zawsze dniem wyjątkowym. To jakby urodziny miasta, więc imprezy, konkursy i zabawy trwają aż dwa dni. Nazywane są "Mikołajki w Mikołajkach" i są wielką atrakcją dla mieszkających i przyjeżdżających tam dzieci.

     Składniki:
     1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g) 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) lub mieszanki musli z płatkami owsianymi 75 g wiórków kokosowych 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam) 125 g niesolonych fistaszków

     Sposób przyrządzenia:
     Mleko podgrzać lekko w garnku. W naczyniu połączyć wszystkie pozostałe składniki, wsypać do ciepłego mleka i dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem i posmarować cieniutką warstwą oleju, a następnie kłaść łyżką małe porcje przygotowanej masy, formując je w okrągłe ciasteczka. Nie dociskać. Piec około 30 minut w 150 stopniach. Można też upiec w formie 23 x 33 cm, około 1 gojjziny w temperaturze 130°C. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników. Składniki można modyfikować i udoskonalać według własnych upodobań np. zamienić szklankę płatków owsianych na jęczmienne. Warto pamiętać, że jeśli lubimy wilgotne ciastka, to należy trzymać je w zamykanym pojemniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

6 grudnia 2009


Inscenizacje na Boże Narodzenie, Wielkanoc i inne święta Inscenizacje na Boże Narodzenie, Wielkanoc i inne święta
Praca zbiorowa
Nauczyciele i katecheci, którzy przygotowują przedstawienia szkolne, jasełka, wieczory wigilijne, akademie okolicznościowe z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy, znajdą w książce kopalnię pomysłów, gotowych scenariuszy dla przedszkolaków, dzieci starszych i młodzieży... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 wiktoria: 02.12.2016, 15:16
 Dzieki za skladnik fajny to nie wiem lepszy moze byc cos tam zmienie
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej