Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Makowiec Babci

     Łowiczanki z Kocierzewa przyjeżdżają na targi i festyny całą ekipą Kola Gospodyń Wiejskich. Suto zastawiają stoły i prezentują najbardziej charakterystyczne potrawy przygotowane wg starych przepisów. - Pyzy z gotowanych i suszonych ziemniaków, kapusta z grochem, czerwony barszcz, placek drożdżowy, mazurki i oczywiście, uwielbiany szczególnie przez moje wnuki, makowiec - opowiada Genowefa Miazek. - Wiele osób boi się go robić samemu, ale to naprawdę łatwe. Trzeba tylko dzień wcześniej namoczyć mak, a potem według przepisu: wygniatamy trochę luźniejsze ciasto drożdżowe, wałkujemy placki, które smarujemy białkiem i nakładamy porcję maku. Potem zawijamy w rulon, wkładamy do blaszki, żeby samo trochę podrosło i do piekarnika. - Ja uczyłam się przez naśladowanie babci, mamy a potem teściowej, zawsze chciałam dobrze gotować, bo to był powód do dumy! - mówi mistrzyni.

     Najbardziej ciekawa wydaje się jednak potrawa o tajemniczej nazwie "kluski rżnięte na ręku". - Bo dawniej nie każdy miał w domu stolnicę! - śmieje się gospodyni. - Ciasto mieszało się w kopańce, drewnianej, podłużnej misce, potem wałkowało na krótkie paski, kroiło na dłoni i kluski trafiały prosto do gotującej się wody. To nie jest niebezpieczne, tylko trzeba wiedzieć, jak trzymać nóż i mieć trochę zdolności w rękach - zapewnia pani Miazek. - Chleb też piekło się samemu, w dzieżach. Garnki były dużo cięższe i większe niż teraźniejsze, bo gotowało się na ogniu rozpalanym w kuchni węglowej, która miała różnej wielkości fajerki i do nich trzeba było dopasować naczynia.

     SKŁADNIKI CIASTA
     2 szklanki mąki 5-8 jaj ½ kostki masła 120 ml mleka 4 łyżki cukru sól 1 łyżka oleju cukier waniliowy 30 g drożdży

     MASA MAKOWA
     500 g maku kostka masła 4 jaja, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru łyżka miodu ulubiony zapach do ciasta rodzynki orzechy włoskie starta skórka pomarańczowa

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Mak zalać wrzącą wodą i zostawić, potem odsączyć i zmielić przynajmniej trzy razy, dodać 4 żółtka zmiksowane z cukrem i aromat. Utrzeć z masłem, dodać bakalie i miód, a na koniec pianę, przed samym rozłożeniem na cieście. Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką mąki i dwoma łyżeczkami cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, szczyptę soli, aromat i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło i olej, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i nałożyć masę makową. Zawinąć, posmarować białkiem. Piec 30 min w temp. 180 st.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 grudnia 2008


Kuchnia litewska Kuchnia litewska
Praca zbiorowa
Kuchnia litewska słynie z potraw prostych i ekologicznych. Od wieków zakorzeniona w kuchni chłopskiej opartej na produktach zbożowych, mlecznych, owocach leśnych, grzybach i miodach. Prócz dań oryginalnych, jak chłodniki i kołduny, zaakceptowała szereg potraw z kuchni żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 halina: 19.11.2014, 09:26
 uwielbiam makowce !!!!!
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej