Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Guacamole

     Guacamole Magdy Gessler

     Dla mnie gotowanie to forma podawania miłości na talerzu. Nie lubię zbyt wielu dekoracji i dodatków, bo zaburzają smak i aromat potrawy - twierdzi Magda Gessler, restauratorka. Choć jest malarką, przeszkadza jej nadmierna ilość kolorów.

     - Dania powinny być podane "lekko", nie powinno być widać, że ktoś zbyt dtugo "dłubał" przy nich palcami. Człowiek jest już w stanie z daleka odkryć, czy danie na talerzu "żyje czy nie żyje" i czy można je podać gościom.

     Magda Gessler czerpie inspirację z kuchni rosyjskiej, ale nie są jej obce smaki kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. - W mojej rodzinie proporcje i pasję gotowania dziedziczy się w genach. Jedna moja babcia była Włoszką, druga Rosjanką, ale polska kuchnia też ma wiele unikalnych smaków. Szczególnie fascynują mnie w niej kiszonki, marynaty, zakwasy, sposób przyrządzania dziczyzny, polska śmietana i ciasto drożdżowe, którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak, jak je robiła moja babcia - śmieje się. - Gotowanie to moje życie, gotuję zarówno zawodowo, jak i hobbystycznie. To mnie odpręża, uczy cierpliwości i wyzwala wyobraźnię. Wtedy można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Kiedy wracam do domu po ciężkim dniu pracy w swoich restauracjach, gdzie nieustannie szkolę nowych kucharzy i gotuję razem z nimi, rodzina już czeka na nasze ulubione danie.

     Ostatnio jest to przysmak kuchni meksykańskiej - sos na bazie awokado, o wdzięcznej nazwie guacamole. Meksykanie go uwielbiają i dodają go do niemal każdej przystawki, w Polsce podaje się go najczęściej do placków tortilli.
     SKŁADNIKI
     3 dojrzałe avocado (musi być miękkie) 1 dojrzały pomidor 1 mała cebulka 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu) 1 papryczka chili bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco) 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany 1 limonka sól i pieprz do smaku

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na 4 części. Usunąć nasionka tak, żeby został tylko miąższ. Pokroić go w 5 mm Kostkę. Cebulę, kolendrę i czosnek bardzo drobno posiekać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać na drobne kawałeczki. Usunąć pestki z awokado. Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Rozgnieść na miazgę widelcem, wycisnąć limonkę, wrzucić wszystkie posiekane produkty, wlać sok z ½ limonki i dodać chili, które można zastąpić sosem tabasco. Na koniec dodać sól i pieprz. Serwować zimne, prosto z lodówki razem z tacos, pieczywem lub plackami tortilli.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

1 marca 2009


Grill. Potrawy z rusztu i ogniska Grill. Potrawy z rusztu i ogniska
Maciej Kuroń
Maciej Kuroń, nadworny kucharz Rzeczpospolitej, autor fundamentalnej i arcyciekawej Kuchni polskiej. Kuchmistrz Rzeczypospolitej Wielu Narodów postanowił nam tym razem opowiedzieć o potrawach z grilla i rusztu.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej