Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Prawdziwy barszcz czerwony

     Barszczyk czwarta klasa!

     Kiedy byłam w czwartej klasie szkoły podstawowej, moja wychowawczyni, która uczyła nas polskiego, urządziła dla nas mikołajki. Przygotowała karteczki z imionami wszystkich uczniów i wrzuciła do swojego kapelusza. Dziś takie zabawy są powszechne. - U nas to już niemal tradycja - mówi Teresa Zdun ze szkoły podstawowej w Kleczkowie. - Szczególnie w klasie, która dopiero się poznaje, taka zabawa pomaga w integracji, a przy okazji uczy obdarowywania innych. Zanim zaczniemy losować, powtarzam uczniom, że nie wolno się zamieniać karteczkami ani pokazywać innym, kogo się wylosowało. Ustalamy też maksymalna kwotę prezentu: 10 zł. Niespodzianka ma nie być droga, ale z pomysłem. Oczywiście sama też biorę udział w zabawie.

     Przez cały tydzień dzieci, nie chcąc powiedzieć, kogo wylosowały, pytają się nawzajem: "Jak myślisz co można kupić chłopakowi, który ma piątki z historii albo dziewczynie, która jest niska i szczupła?". Na następną godzinę wychowawczą wszyscy przynoszą kolorowe paczki i dyskretnie kładą pod małą choinką w rogu klasy, a potem z niecierpliwością czekają, czy prezent kupiony koledze lub koleżance się spodoba. - Ja mam już dość pokaźną kolekcję kubków od swoich uczniów, no i oczywiście czekoladki - śmieje się nauczycielka. - Oprócz prezentu przynoszę jeszcze sernik i barszcz czerwony, który po latach wychodzi mi jak marzenie. Kiedy wszyscy dostaną paczuszkę, robimy sobie małe śniadanie. Oglądamy nawzajem swoje prezenty, każdy jest zadowolony nawet z małej figurki bałwanka albo bombonierki. Bo na święta jakoś tak wszystko cieszy człowieka.

     Składniki:
     3 średnie czerwone buraki 1 pęczek włoszczyzny kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 2 tyżki soku z cytryny pieprz sól

     Sposób przygotowania:
     Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać, buraki pokroić na połówki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i majeranek. Można dosypać także trochę przypraw z suszonych warzyw. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku. Zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowy starty burak dla uzyskania bardziej intensywnego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować, żeby barszcz nie zrudział. Nalewać przez sitko. Podawać z uszkami lub pasztecikami.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 grudnia 2010


Sosy proste i wykwintne Sosy proste i wykwintne
Barbara Rias-Bucher
Książka zawiera ponad 200 przepisów na sosy - od najostrzejszych po delikatnie słodkie, od najprostszych po wyrafinowane. Wiedza na temat najważniejszych składników jak masło, śmietana, olej, jajka oraz zioła sprawi, że przygotowywanie sosów stanie się łatwe nawet dla początkujących... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 kokla: 10.04.2014, 20:00
 jak mozna tak dlugo gotowac buraki , niestety zly przepis..
 lexy: 18.04.2012, 18:57
 ten przepis to chyba jest na jakąś beznadziejną zupe z buraków. {Prawdziwy barszcz robimy na zakwasie zburaków, które odpowiednio wcześniej kisimy :)
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej