Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Makowiec

     Świąteczne wypieki

     Miód, mak, orzechy i skórka pomarańczowa: nie może ich zabraknąć w świątecznych potrawach. Nie tylko nadają im smak, ale tworzą aromat całych świąt.

     Aby aromat ten nie przeszedł w zapach spalonego ciasta, warto zastosować się do rad Barbary Nowakowskiej z cukierni w Przaśnicy, pani cukiernik z 36-letnim stażem.

     - Ważny jest odpowiedni zaczyn drożdżowy. Drożdże należy zawsze zalewać ciepłym, nie zaś gorącym mlekiem, ponieważ ciasto się "sparzy" i nie wyrośnie. Po drugie, drożdże nie lubią kontaktu z metalowymi przedmiotami. Kostkę drożdży najlepiej dzielić palcami, jeśli łyżka, to z drewna lub z plastiku - mówi pani Barbara. - Drożdże muszą być świeże, ani gorzkie, ani kwaśne. Można je poznać po zapachu i sprawdzić ich przydatność wrzucając odrobinę do wody. Jeśli szybko wypłyną, są dobre, jeśli utoną, nie należy ich używać - ostrzega pani cukiernik. - No i ciepło! Jeżeli w kuchni jest zimno, ciasto będzie rosło słabo i nie pomoże nawet stawianie go blisko kaloryfera. Są jednak sztuczki na ratowanie ciasta. Jeżeli nie chce rosnąć, a podejrzewamy, że to wina drożdży, należy dosypać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie je wyrobić. Co do makowców: masę makową należy zrobić przed rozrobieniem ciasta. Dziś można co prawda kupić gotowe masy, ale te przygotowane w domu są znacznie lepsze - zaznacza Barbara Nowakowska.

     Masa makowa, składniki:
     50 dkg maku 25 dkg cukru 2 białka 5 dkg masta lub margaryny 4 tyżki miodu 5 dkg rodzynków olejek migdałowy 5 dkg skórki pomarańczowej 5 dkg orzechów lub migdałów

     Sposób przygotowania:
     Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak dtugo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osaczyć, przepuścić trzy razy przez maszynkę z gęstym sitkiem. Włożyć do rondla na stopione masto, dodać cukier, bakalie i miód. Smażyć 10-15 minut, ciągle mieszając. Wymieszać z pianą z dwóch białek. Do makowca używa się masy makowej letniej.

     Ciasto, składniki:
     1 kg mąki 12 dkg tłuszczu 25 dkg cukru 5 dkg drożdży 2 jaja 2 żółtka około 1/2 l mleka sól wanilia tłuszcz do formy 1 jajo do smarowania ciasta

     Sposób przygotowania:
     Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn z 1/3 kg mąki, 1/4 I mleka, łyżki cukru i drożdży, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jaja ubić z cukrem na parze, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko. Wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć i zostawić w cieple, aby wyrosło. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, podzielić na sześć części. Z każdej rozwałkować prostokąt o grubości 1 cm. 1/6 masy makowej rozsmarować równo, zostawiając od brzegu 2 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego brzegu, wtożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawiać do średnio gorącego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 grudnia 2010


1000 klasycznych potraw szybkich i prostych 1000 klasycznych potraw szybkich i prostych
Carolyn Humphries
Ta publikacja została napisana z myślą o tym, by wszystko, co świetnie wygląda i cudownie smakuje, można było łatwo i szybko przygotować. To ważne przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu na pracochłonne zakupy czy długie godziny spędzane w kuchni, a jednak chcą odżywiać się smacznie i zdrowo... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej