Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Róże karnawałowe

     Ciasta karnawałowe

     Karnawał czas zacząć! A jego ognisty temperament najlepiej - poza tańcem - wyrazić w kuchennych specjałach.

     Typowe karnawałowe przysmaki to ciasta smażone, czyli pączki lub faworki (chrust). Nie zapominajmy jednak o mniej znanych, jak róże i listki karnawałowe, markizy pomarańczowe, muffinki z przyprawą korzenną i inne ciasta i ciasteczka.

     Kiedyś żaden szanujący się cukiernik nie smażył pączków ani chrustu poza karnawałem, bo były to typowo sezonowe wypieki. Dziś pączki dostępne są przez cały rok - twierdzi pani Basia z jednej z krakowskich cukierni. - Przygotowujemy się do zwiększonego popytu na pączki, w naszej ofercie mamy leż w tym czasie faworki, paluszki greckie i różne ciasteczka z przepisów naszych babć, które dawniej podawano w karnawale - mówi.

     Jak twierdzą cukiernicy, pierwszy tydzień stycznia to krótkie odsapnięcie po świątecznym obżarstwie, ale potem nawet mocne postanowienia dietetyczne ustępują wobec karnawałowej tradycji.

     - Zaraz po Nowym Roku zmieniamy wystrój cukierni i zamiast makowców i ciast drożdżowych w witrynie stawiamy ociekające lukrem pączki i ciasta ze słodką masą. Miło jest wtedy popatrzeć, jak ludzie idąc ulicą zatrzymują się albo wracają, żeby kupić najpierw dwa, a potem jeszcze cztery pączusie - śmieje się sprzedawczyni Krystyna Nowak.

     Faktem jest, że w tym okresie dzienny wyrób słodyczy podwaja się lub potraja. A co dopiero tuż przed tłustym czwartkiem! - W ubiegłym roku wielkim hitem okazał się pączek nadziewany gorzką czekoladą z odrobiną prawdziwej whisky. W tym roku przebojem w cukierniach ma być pączek z gruszką - mówi warszawski cukiernik Jan Bogucki. - Bo najważniejsze, żeby było słodko i tłusto, tak jak każe tradycja. I tu nic się nie zmieni, bo nikt nie kupi dietetycznych pączków czy faworków bez grubej warstwy cukru pudru.

     Dawniej powiadano, że należy tyle razy spróbować słodkich wypieków, ile razy kot ogonem ruszy. A to oznacza, że bardzo dużo!

     Składniki:
     30 dag mąki 5 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany tyżka octu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypywania sól proszek do pieczenia konfitura lub dżem

     Sposób przygotowania:
     Do przesianej na stolnicy mąki dodać żóttka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto, starając się nie podsypywać mąki! Wykrawać krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie pięć razy. Środki krążków posmarować białkiem, ułożyć je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka - imitujące róże - "płatkami" do dołu smażyć na głębokim gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

9 stycznia 2011


Kawa czy herbata? Przepisy gwiazd i prezenterów programu Kawa czy herbata? Przepisy gwiazd i prezenterów programu
Magdalena Kuydowicz
Popularny program telewizyjny "Kawa czy herbata?", goszczący przed kamerami artystów i osoby, ogólnie mówiąc, że świata kultury, nauki oraz sportu, niejednokrotnie zmusza swych gości do ujawniania "słodkiego grzechu łakomstwa"... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 mama: 14.10.2015, 08:59
 czerwone
 mama: 10.10.2015, 14:49
 uwielbiam róże.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej