Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Pizza domowa

     Uwaga, 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy! Żeby ją zjeść, nie potrzeba jednak specjalnego dnia. Wystarczy apetyt. Bo niezależnie od pory dnia czy roku jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie.

     - W naszej pizzerii serwujemy około 450 sztuk pizzy na dzień! - mówi Sylwia, kelnerka. - Najczęściej hawajską, peppe-roni, wiejską i margheritę.

     - Jest nawet legenda, skąd się wzięła się pizza. Opowiadałem ją dzieciom, kiedy przychodziły do pizzerii - mówi Adam wygniatając ciasto. - Pierwsza pizza została zrobiona dla włoskiej księżniczki Margherity, czyli Małgorzaty Sabaudzkiej. Piekarz z Neapolu, niejaki Raffaele Esposito, umieścił na placku trzy składniki, które miały symbolizować barwy włoskiej flagi: czerwień sosu pomidorowego, biel roztopionego jasnego sera i zieleń bazylii posypanej na wierzch. Placek bardzo księżniczce posmakował, a na jej cześć pizzę z trzema podstawowymi składnikami zaczęto nazywać margheritą.

     Dziś pizza może mieć nawet kilkanaście składników, łączonych w bardzo wiele kompozycji. Na słodko, na ostro, po wege-tariańsku, z owocami morza, a nawet z czekoladą.

     A na czym polega najbardziej spektakularny moment robienia pizzy, czyli kręcenie ciasta na ręku? - Tajemnica tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, zwinności, a przede wszystkim w ćwiczeniach. Ostrzegam jednak, że to nie takie proste - mówi Zbyszek, pizzer. - Chyba że ma się dużą kuchnię i ochotnika do sprzątania.

     lak czy owak Dzień Pizzy jest idealnym pretekstem, żeby przypomnieć sobie, jak znakomicie danie to smakuje. Zwłaszcza gdy sami je upieczemy i dobierzemy ulubione dodatki.

     Składniki:
20 g drożdży 300 g mąki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki oregano 1/8 l wody 6 łyżek oliwy z oliwek 80 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 ząbek czosnku ser 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 cebule 0,3 kg pieczarek sól pieprz

     Sposób przygotowania:
     Drożdże rozdrobnić, dodać cukier, wodę i trochę mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, sól, oregano i 2 łyżki oliwy. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na cztery części. Rozwałkować na okrągłe placki, ułożyć po dwa na wysmarowanych tłuszczem blachach. Przecier wymieszać z keczupem, rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i posmarować nim placki. Farsz poddusić, przyprawić do smaku. Wyłożyć na pizzę, posypać serem i skropić oliwą. Odstawić do wyrośnięcia, upiec w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

23 stycznia 2011


Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
David Poran
Są łóżka dla dwojga, gry dla dwojga, nawet samochody dla dwojga! I tylko książki kucharskie dyskryminują pary! Czy jeśli chcesz przygotować posiłek dla siebie i swojej drugiej połówki, naprawdę musisz korzystać z przepisu dla pięcioosobowej rodziny? Albo mozolnie przeliczać gramaturę składników, żeby dostosować ich ilość do Waszych potrzeb?... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 halina: 11.01.2015, 18:09
 ok!przepis polecam!
 ASIA : 06.02.2011, 12:32
 MNIAMMMMMMMMMMMMMMMMMM
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej