Pizza domowa
Uwaga, 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy! Żeby ją zjeść, nie potrzeba jednak specjalnego dnia. Wystarczy apetyt. Bo niezależnie od pory dnia czy roku jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. - W naszej pizzerii serwujemy około 450 sztuk pizzy na dzień! - mówi Sylwia, kelnerka. - Najczęściej hawajską, peppe-roni, wiejską i margheritę. - Jest nawet legenda, skąd się wzięła się pizza. Opowiadałem ją dzieciom, kiedy przychodziły do pizzerii - mówi Adam wygniatając ciasto. - Pierwsza pizza została zrobiona dla włoskiej księżniczki Margherity, czyli Małgorzaty Sabaudzkiej. Piekarz z Neapolu, niejaki Raffaele Esposito, umieścił na placku trzy składniki, które miały symbolizować barwy włoskiej flagi: czerwień sosu pomidorowego, biel roztopionego jasnego sera i zieleń bazylii posypanej na wierzch. Placek bardzo księżniczce posmakował, a na jej cześć pizzę z trzema podstawowymi składnikami zaczęto nazywać margheritą. Dziś pizza może mieć nawet kilkanaście składników, łączonych w bardzo wiele kompozycji. Na słodko, na ostro, po wege-tariańsku, z owocami morza, a nawet z czekoladą. A na czym polega najbardziej spektakularny moment robienia pizzy, czyli kręcenie ciasta na ręku? - Tajemnica tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, zwinności, a przede wszystkim w ćwiczeniach. Ostrzegam jednak, że to nie takie proste - mówi Zbyszek, pizzer. - Chyba że ma się dużą kuchnię i ochotnika do sprzątania. lak czy owak Dzień Pizzy jest idealnym pretekstem, żeby przypomnieć sobie, jak znakomicie danie to smakuje. Zwłaszcza gdy sami je upieczemy i dobierzemy ulubione dodatki.
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 23 stycznia 2011
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |