Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pizza domowa


Uwaga, 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy! Żeby ją zjeść, nie potrzeba jednak specjalnego dnia. Wystarczy apetyt. Bo niezależnie od pory dnia czy roku jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie.

- W naszej pizzerii serwujemy około 450 sztuk pizzy na dzień! - mówi Sylwia, kelnerka. - Najczęściej hawajską, peppe-roni, wiejską i margheritę.

- Jest nawet legenda, skąd się wzięła się pizza. Opowiadałem ją dzieciom, kiedy przychodziły do pizzerii - mówi Adam wygniatając ciasto. - Pierwsza pizza została zrobiona dla włoskiej księżniczki Margherity, czyli Małgorzaty Sabaudzkiej. Piekarz z Neapolu, niejaki Raffaele Esposito, umieścił na placku trzy składniki, które miały symbolizować barwy włoskiej flagi: czerwień sosu pomidorowego, biel roztopionego jasnego sera i zieleń bazylii posypanej na wierzch. Placek bardzo księżniczce posmakował, a na jej cześć pizzę z trzema podstawowymi składnikami zaczęto nazywać margheritą.

Dziś pizza może mieć nawet kilkanaście składników, łączonych w bardzo wiele kompozycji. Na słodko, na ostro, po wege-tariańsku, z owocami morza, a nawet z czekoladą.

A na czym polega najbardziej spektakularny moment robienia pizzy, czyli kręcenie ciasta na ręku? - Tajemnica tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, zwinności, a przede wszystkim w ćwiczeniach. Ostrzegam jednak, że to nie takie proste - mówi Zbyszek, pizzer. - Chyba że ma się dużą kuchnię i ochotnika do sprzątania.

lak czy owak Dzień Pizzy jest idealnym pretekstem, żeby przypomnieć sobie, jak znakomicie danie to smakuje. Zwłaszcza gdy sami je upieczemy i dobierzemy ulubione dodatki.

Składniki:
20 g drożdży 300 g mąki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki oregano 1/8 l wody 6 łyżek oliwy z oliwek 80 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 ząbek czosnku ser 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 cebule 0,3 kg pieczarek sól pieprz

Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić, dodać cukier, wodę i trochę mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, sól, oregano i 2 łyżki oliwy. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na cztery części. Rozwałkować na okrągłe placki, ułożyć po dwa na wysmarowanych tłuszczem blachach. Przecier wymieszać z keczupem, rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i posmarować nim placki. Farsz poddusić, przyprawić do smaku. Wyłożyć na pizzę, posypać serem i skropić oliwą. Odstawić do wyrośnięcia, upiec w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 23 stycznia 2011



Wasze komentarze:
 halina: 11.01.2015, 18:09
 ok!przepis polecam!
 ASIA : 06.02.2011, 12:32
 MNIAMMMMMMMMMMMMMMMMMM
(1)


Autor

Treść

Nowości

św. Apoloniuszśw. Apoloniusz

Modlitwa do św. ApoloniuszaModlitwa do św. Apoloniusza

Modlitwa do św. Ryszarda PampuriModlitwa do św. Ryszarda Pampuri

Kto zmartwił mamę?Kto zmartwił mamę?

Wielkanocny ślubWielkanocny ślub

Katedra w ChartresKatedra w Chartres

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej