Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Pizza domowa

     Uwaga, 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy! Żeby ją zjeść, nie potrzeba jednak specjalnego dnia. Wystarczy apetyt. Bo niezależnie od pory dnia czy roku jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie.

     - W naszej pizzerii serwujemy około 450 sztuk pizzy na dzień! - mówi Sylwia, kelnerka. - Najczęściej hawajską, peppe-roni, wiejską i margheritę.

     - Jest nawet legenda, skąd się wzięła się pizza. Opowiadałem ją dzieciom, kiedy przychodziły do pizzerii - mówi Adam wygniatając ciasto. - Pierwsza pizza została zrobiona dla włoskiej księżniczki Margherity, czyli Małgorzaty Sabaudzkiej. Piekarz z Neapolu, niejaki Raffaele Esposito, umieścił na placku trzy składniki, które miały symbolizować barwy włoskiej flagi: czerwień sosu pomidorowego, biel roztopionego jasnego sera i zieleń bazylii posypanej na wierzch. Placek bardzo księżniczce posmakował, a na jej cześć pizzę z trzema podstawowymi składnikami zaczęto nazywać margheritą.

     Dziś pizza może mieć nawet kilkanaście składników, łączonych w bardzo wiele kompozycji. Na słodko, na ostro, po wege-tariańsku, z owocami morza, a nawet z czekoladą.

     A na czym polega najbardziej spektakularny moment robienia pizzy, czyli kręcenie ciasta na ręku? - Tajemnica tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, zwinności, a przede wszystkim w ćwiczeniach. Ostrzegam jednak, że to nie takie proste - mówi Zbyszek, pizzer. - Chyba że ma się dużą kuchnię i ochotnika do sprzątania.

     lak czy owak Dzień Pizzy jest idealnym pretekstem, żeby przypomnieć sobie, jak znakomicie danie to smakuje. Zwłaszcza gdy sami je upieczemy i dobierzemy ulubione dodatki.

     Składniki:
20 g drożdży 300 g mąki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki oregano 1/8 l wody 6 łyżek oliwy z oliwek 80 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 ząbek czosnku ser 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 cebule 0,3 kg pieczarek sól pieprz

     Sposób przygotowania:
     Drożdże rozdrobnić, dodać cukier, wodę i trochę mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, sól, oregano i 2 łyżki oliwy. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na cztery części. Rozwałkować na okrągłe placki, ułożyć po dwa na wysmarowanych tłuszczem blachach. Przecier wymieszać z keczupem, rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i posmarować nim placki. Farsz poddusić, przyprawić do smaku. Wyłożyć na pizzę, posypać serem i skropić oliwą. Odstawić do wyrośnięcia, upiec w rozgrzanym do 225 st. C piekarniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

23 stycznia 2011


Po prostu gotuj! Część 2 Po prostu gotuj! Część 2
Pascal Brodnicki
Po prostu gotuj! Część 2 to najnowsza książka Pascala Brodnickiego. Smakuje mu kuchnia polska, śródziemnomorska(przede wszystkim prowansalska, hiszpańska, włoska) i azjatycka (z Wietnamu, Indii, Malezji, Indonezji i Tajlandii) oraz solidne mięsne dania tekasańsko-meksykańskie... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 halina: 11.01.2015, 18:09
 ok!przepis polecam!
 ASIA : 06.02.2011, 12:32
 MNIAMMMMMMMMMMMMMMMMMM
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej