Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Schab ze śliwkami

     Karnawałowy czas sprzyja towarzyskim zabawom, zarówno balom, jak i domowym imprezom w gronie przyjaciół.

     - Warto podać wtedy coś mniej banalnego, na przykład gulasz a la Strogonow - mówi Hanna Murzyńska, szef kuchni w restauracji "Za miedzą" i własnej, domowej, gdzie przygotowuje nowe aranżacje babcinych przepisów. - Do tego proste i efektowne danie, które dobrze wygląda na wystawnej kolacji: schab ze śliwką, mój popisowy numer - dodaje. - Chudy i delikatny schab doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które ułatwiają trawienie wieprzowiny i wzbogacają walory smakowe potrawy. Żeby mięso po upieczeniu nie było suche, należy włożyć do środka razem ze śliwką kawałek masła i roztarty czosnek, a przed pieczeniem obsmażyć schab na dużym ogniu z każdej strony, co pozwoli zatrzymać soki w środku. Na żadnym przyjęciu karnawałowym nie może też zabraknąć zimnych przekąsek, deski serów, sałatek. No i muszą być pączki! Tylko jak się z tym wszystkim uwinąć na czas, żeby podczas prywatki nie paść ze zmęczenia?

     - Trzeba mieć dużą i zgraną rodzinę - wyjaśnia bez zastanowienia Hanna Murzyńska. - Mam trzy córki, syna i męża. Rozdzielam obowiązki, a każdy decyduje, czy to zadanie mu odpowiada. Bo chociaż w pracy jestem wymagająca, w domu staram się trochę odpuścić - śmieje się gospodyni. - Córki pomagają mi kroić, smażyć, dekorować. Syn jest łącznikiem pomiędzy domem a sklepem, bo zwykle czegoś nagle zabraknie. A mąż odpowiada za cięższe prace, jak np. wyrabianie ciasta. W takim zespole przygotowanie przyjęcia to czysta przyjemność!

     Składniki:
      schab bez kości suszone śliwki kalifornijskie sól pieprz czarny pieprz cayenne czosnek granulowany listek laurowy lub listki szałwii papryka słodka i ostra jarzynka lub gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego cebula olej

     Sposób przygotowania:
     Schab umyć i osuszyć. Długim nożem naciąć kieszeń w środku. Należy zrobić to z jednej i z drugiej strony mięsa tak, aby oba nacięcia się spotkały i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki z kawałkiem masła i roztartym czosnkiem. Mięso natrzeć przyprawami, polać oliwą i obłożyć plastrami cebuli. Utożyć w brytfance i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przykryte pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1,5-2 godz. Po wyjęciu z piekarnika mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odczekać 15 min. - mięso wchtonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie, pokroić w plastry. Podawać z kluskami śląskimi i sosem.

     Sos:
     Śliwki drobno pokroić i zalać wrzątkiem. Kiedy zrobi się gęsta papka, dodać te same przyprawy, którymi nacieraliśmy mięso i dodać dwa ząbki czosnku. Wymieszać i zostawić. Gdy schab się dopieka, sok, który z niego wyciekł, dolewać do sosu. Zagotować na małym ogniu. Pod koniec dodać czubatą łyżeczkę mąki, żeby zagęścić.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 stycznia 2011


Grill Smacznie i wesoło Grill Smacznie i wesoło
Kazimierz Igras
Grillować można nie tylko kiełbasę, ale również wszelkie rodzaje mięs, z rybami włącznie. Wspaniały, niepowtarzalny smak tych potraw urozmaici towarzyskie spotkanie na wolnym powietrzu, a dodatkową atrakcją może być ich wspólne - przez gości i gospodarzy - przygotowanie.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej