Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Sushi

     Japońska moda

     Sushi zrobiło w Polsce wielką karierę. Przemysław Branny, aktor i piosenkarz, znany solista z oratorium Tu Es Petrus, jest całkowicie zauroczony Japonią, gdzie kilkanaście lat temu spędził kilka miesięcy. - Moje przygody rozpoczęły się już w samolocie, w którym byłem jedynym Europejczykiem. W Polsce nikt jeszcze nie śnił o japońskich restauracjach, więc wywołałem wielką konsternację, kiedy otrzymawszy talerz sushi, odrzuciłem wszystkie najbardziej wartościowe składniki i zjadłem sam ryż - opowiada artysta. Przez dwa miesiące pracował w tokijskich restauracjach. - To, co przede wszystkim zwróciło moją uwagę, to różnorodność i świeżość. Japończycy jedzą tylko to, co zostało przygotowane "w tej chwili". Doskonale rozpoznają dania przygotowane nawet kilka minut wcześniej. Byłem pod wrażeniem japońskich kucharzy, którzy na oczach klientów przygotowują prawdziwe cuda. Gotowe dania krążą na taśmie - nietypowej, bo wodnej - tak, by każdy mógł je podziwiać. Ale jednocześnie każdy może zamówić świeże danie bezpośrednio.

     - Nigdy nie odważyłem się zamówić sushi w Polsce, bo nie chciałbym się rozczarować. Trudno u nas także znaleźć świeżą rybę z Japonii. Znam tylko jedną restaurację, która oddaje ten charakterystyczny smak. Wiem jednak, że wiele osób potrafi zrobić sushi w domu i nie boi się dość skomplikowanego przepisu. A smak jest naprawdę niepowtarzalny i niezapomniany! - twierdzi Przemysław Branny.

     SKŁADNIKI
     40 dag ryżu do sushi 2 szklanki wody 2 łyżeczki soli opakowanie nori (prasowane arkusze morskich glonów) marynowany imbir wasabi - orientalny chrzan w proszku lub paście, bardzo ostry sos sojowy szczypiorek grzybki enoki ogórek surowy łosoś i surowy tuńczyk - najwyższej świeżości specjalna mata do rolowania sushi

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Ryż wypłukać na sitku, po zagotowaniu nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min. Zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia. Wystudzony ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet i wymieszać. Ułożyć arkusz nori na macie do rolowania. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułbżyć go w wałek wzdłuż brzegu nori. Rozpłaszczyć mokrymi palcami do połowy nori. Na ryżu układać ryby pocięte w paseczki - jeden gatunek naraz - dodając trochę posiekanych składników i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania; rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt. Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem. Ułożyć krążki na tacy i podawać z imbirem oraz sosem sojowym rozmieszanym z niewielką ilością wasabi.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

8 marca 2009


1000 klasycznych potraw szybkich i prostych 1000 klasycznych potraw szybkich i prostych
Carolyn Humphries
Ta publikacja została napisana z myślą o tym, by wszystko, co świetnie wygląda i cudownie smakuje, można było łatwo i szybko przygotować. To ważne przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu na pracochłonne zakupy czy długie godziny spędzane w kuchni, a jednak chcą odżywiać się smacznie i zdrowo... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej