Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ambrozja


Kiedy sklepy i restauracje zmieniają mikotaje na amorki, a bombki na serduszka, zbliżają się Walentynki. Koniec z menu pełnym tłustych karnawałowych potraw. Czas na afrodyzjaki! - Panuje opinia, że substancje te powodują większy pociąg do płci przeciwnej. Moim zdaniem pobudzają tylko nasz "hormon szczęścia", ale cóż może zdziałać dobra reklama! - śmieje się Magda Sołoń, właścicielka restauracji Amore. - Afrodyzjaki to najczęściej egzotyczne owoce i przyprawy, owoce morza, a także napoje takie jak kakao i czekolada. Jako afrodyzjak podaje się również alkohol, trzeba jednak pamiętać, że w nadmiarze usypia, zamiast pobudzać.

Zatem przez żołądek do serca! Wiele lokali przygotowało walentynkowe menu. Oto przykład: owocowa przystawka, zupa "Z rajskiego ogrodu", danie główne "Romeo i Julia", a na deser "Namiętne marzenia". Cena zestawu - 140 zl za osobę.

W mitologii greccy bogowie czerpali siły z tajemniczej ambrozji, która była podobno przyrządzana ze zwykłej kaszy jaglanej i miodu. Jeśli więc nie uda nam się znaleźć nigdzie wolnego stolika lub wolimy ten wieczór spędzić romantycznie w domu, warto przygotować danie okraszone czarem walentynek. Bo największą magią jest szczypta sugestii.

Składniki:
Ciasto
4 żółtka pół szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka pszenna (ile się wgniecie) olejek cytrynowy

Owoce
8 gruszek 4 jabłka 4 brzoskwinie z puszki (8 połówek) cynamon

Piana
4 białka 0,5 szklanki cukru 1/4 szklanki mielonych orzechów płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść, najpierw tącząc wilgotne składniki, następnie suche, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Od ciasta oderwać kawałek wielkości pięści, uformować wałeczek i włożyć do zamrażarki. Resztę ułożyć w formie i upiec na złoto w temperaturze 200 st. C. Owoce obrać, gruszki pokroić na ćwiartki, jabłka w ósemki, a brzoskwinie w półtalarki. Na zapieczonym spodzie ułożyć trzy rzędy owoców, na przemian jabłka i gruszki, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i startym na tarce o grubych oczkach schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia tartego ciasta. Ubić pianę z białek, do sztywnej dodać cukier i mielone orzechy. Na upieczone ciasto ułożyć dwa rzędy brzoskwiń i pianę, posypać płatkami migdałowymi. Całość zapiec na jasnozłoty kolor.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej