Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Ambrozja

     Kiedy sklepy i restauracje zmieniają mikotaje na amorki, a bombki na serduszka, zbliżają się Walentynki. Koniec z menu pełnym tłustych karnawałowych potraw. Czas na afrodyzjaki! - Panuje opinia, że substancje te powodują większy pociąg do płci przeciwnej. Moim zdaniem pobudzają tylko nasz "hormon szczęścia", ale cóż może zdziałać dobra reklama! - śmieje się Magda Sołoń, właścicielka restauracji Amore. - Afrodyzjaki to najczęściej egzotyczne owoce i przyprawy, owoce morza, a także napoje takie jak kakao i czekolada. Jako afrodyzjak podaje się również alkohol, trzeba jednak pamiętać, że w nadmiarze usypia, zamiast pobudzać.

     Zatem przez żołądek do serca! Wiele lokali przygotowało walentynkowe menu. Oto przykład: owocowa przystawka, zupa "Z rajskiego ogrodu", danie główne "Romeo i Julia", a na deser "Namiętne marzenia". Cena zestawu - 140 zl za osobę.

     W mitologii greccy bogowie czerpali siły z tajemniczej ambrozji, która była podobno przyrządzana ze zwykłej kaszy jaglanej i miodu. Jeśli więc nie uda nam się znaleźć nigdzie wolnego stolika lub wolimy ten wieczór spędzić romantycznie w domu, warto przygotować danie okraszone czarem walentynek. Bo największą magią jest szczypta sugestii.

     Składniki:
     Ciasto
     4 żółtka pół szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka pszenna (ile się wgniecie) olejek cytrynowy

     Owoce
     8 gruszek 4 jabłka 4 brzoskwinie z puszki (8 połówek) cynamon

     Piana
     4 białka 0,5 szklanki cukru 1/4 szklanki mielonych orzechów płatki migdałowe

     Sposób przygotowania:
     Ciasto zagnieść, najpierw tącząc wilgotne składniki, następnie suche, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Od ciasta oderwać kawałek wielkości pięści, uformować wałeczek i włożyć do zamrażarki. Resztę ułożyć w formie i upiec na złoto w temperaturze 200 st. C. Owoce obrać, gruszki pokroić na ćwiartki, jabłka w ósemki, a brzoskwinie w półtalarki. Na zapieczonym spodzie ułożyć trzy rzędy owoców, na przemian jabłka i gruszki, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i startym na tarce o grubych oczkach schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia tartego ciasta. Ubić pianę z białek, do sztywnej dodać cukier i mielone orzechy. Na upieczone ciasto ułożyć dwa rzędy brzoskwiń i pianę, posypać płatkami migdałowymi. Całość zapiec na jasnozłoty kolor.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

13 lutego 2011



   


Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów Gotowanie dla dwojga. Książka kucharska. Poradnik bez kantów
David Poran
Są łóżka dla dwojga, gry dla dwojga, nawet samochody dla dwojga! I tylko książki kucharskie dyskryminują pary! Czy jeśli chcesz przygotować posiłek dla siebie i swojej drugiej połówki, naprawdę musisz korzystać z przepisu dla pięcioosobowej rodziny? Albo mozolnie przeliczać gramaturę składników, żeby dostosować ich ilość do Waszych potrzeb?... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
  Maria: 05.03.2011, 10:14
 Czy to żart? Walentynki są 14 Lutego.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej