Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Babka cytrynowa

     Kto ma święta, ten ma. W posłudze gospodyni na pleba-nii niedziela czy święto kościelne oznacza jeszcze bardziej wytężoną pracę.

     - Na Boże Narodzenie czy Wielkanoc wystarczy, że naszy-kuję wcześniej i zostawię w lodówce. Bo w pierwszy dzień świąt jest zwykle przyjęcie u biskupa, a drugi dzień księża spędzają z rodzinami. Ale w odpusty, jubileusze czy inne dni, kiedy zjeżdżają do nas goście, roboty jest na kilka dni - wzdycha Krystyna Zgódka, gospodyni przy katedrze św. Floriana na Pradze.

     Zdarza się, że po pobycie u rodziny księża wracają na plebanię z połówką świniaka. Na szczęście dzielenie, czyszczenie i porcjowanie mięsa również leży w zakresie umiejętności gospodyni na plebanii.

     Pani Krystyna gospodynią jest od lat. Kulinaria zawsze były jej bliskie i dobrze gotuje. Wiele razy znajome gospodynie przychodziły, żeby pomóc coś przyszykować na większe imprezy, bo "zarządzanie zasobami ludzkimi" to jej dodatkowy fach. - Wszystko przez to, że przez ponad 30 lat urządzałam wesela. Miałam pod sobą grupę kelnerów i kelnerek. Robiliśmy dekoracje stołu i potraw. Stąd też wzięło się wiele pomysłów na ulepszanie dań.

     - Zdradzę czytelnikom "Idziemy", że jak się sernik piecze, to na ciasto można posypać kakao przez sitko i dopiero potem wlać ser. A jak się upiecze, jest taki piękny, brązowy paseczek. Dopóki nie poznano mojego sekretu, wszyscy myśleli, że to czekolada, tylko jak ją tam upiec w środku? - śmieje się gospodyni. - Oj, różne mam przepisy. Ale po tylu latach to wszystko już chyba umiem zrobić i nawet przepisy już mi nie są potrzebne.

     Pani Krystyna sama układa jadłospis. Trudność polega tylko na tym, że każdy z księży lubi co innego. Jest jednak wyjście z tej sytuacji. - Postawić na stole wszystko! Wtedy pasuje każdemu - żartuje.

     Składniki:
4 jajka 225 g miękkiego masła 300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 330 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml mleka

     Sposób przygotowania:
     Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać do niej po jednym jajku, caty czas ucierając. Dodać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki wsypywać do masy na przemian z mlekiem, caty czas ucierając na niewielkich obrotach miksera, aby składniki połączyły się w aksamitne ciasto. Na końcu dodać skórkę cytrynową. Przelać ciasto do formy i piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z formy po ostygnięciu i polać polewą czekoladową albo lukrem. Udekorować migdałami lub wiórkami ze skórki cytryny.

Marta Kawalec


Tekst pochodzi z Tygodnika

18 września 2011


Klasztorna kuchnia - przepisy kulinarne Klasztorna kuchnia - przepisy kulinarne
Aniela Garecka
Niecodzienna książka kucharska. Wspaniale wydana w twardej oprawie i bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami. Ponad 100 przepisów na różne okazje: Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy urodziny. Doskonałe przepisy dla każdego. Są tu przepisy na potrawy proste i szybkie, a także wykwintne i oryginalne... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej