Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Sok na przeziębienie

     Czy da się zjeść pięć jabłek, dwa banany i osiem marchewek naraz? Byłoby trudno, ale teraz, kiedy ryzyko przeziębień wzrasta, trzeba myśleć o zdrowym odżywianiu. Najlepszą metodą, aby "bezboleśnie" pochłonąć dużą dawkę witamin i mikroelementów, są soki - wyciskane samodzielnie za pomocą sokowirówki lub dla wytrwałych przez gazę z drobno startych warzyw.

     Paletę składników mamy praktycznie nieograniczoną. Najbardziej typowymi owocami, z których wyciska się soki, są oczywiście cytrusy - pomarańcze, grapefruity, mandarynki i cytryny. Można jednak wykorzystać także inne: jabłka, gruszki, śliwki, ananasy, winogrona, arbuzy, morele, brzoskwinie, porzeczki, maliny, jeżyny i borówki. Warto także odkryć walory smakowe surowych warzyw, które je się mniej chętnie i zwykle przetworzone: rzodkiewki, dynię, pomidor, marchew, ogórek, szparagi, białą i czerwoną kapustę, kalarepę, seler, por, czosnek, chrzan, burak, a także cebulę i szpinak.

     - Na nieświeży oddech: natka pietruszki i marchewka; na kaszel: mandarynka, ananas i śliwka; na zmęczenie: pół głowy sałaty, trzy łodygi selera naciowego i dwa pomidory - wymienia jednym tchem Anna Matuszewska, zielarka. - To takie proste: wystarczy zebrać warzywa i owoce, oczyścić i przepuścić przez sokowirówkę. Wiadomo, że ciężko zjeść surowy seler, por czy burak, ale w połączeniu ze słodkim jabłkiem smakują wyśmienicie.

     Z pewnością każdy zna różnicę pomiędzy sokiem wyciśniętym w domu a kupionym w sklepie. Te ostatnie to prawie bez wyjątków koncentraty rozcieńczone z wodą, często z barwnikami oraz cukrem i prawie zawsze z dodatkiem konserwantów. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do soków sklepowych, konsystencja i smak soków świeżych może na początku drażnić. Są one gęstsze i bardziej intensywne w smaku, mogą mieć przedziwne kolory. Ale ich wartość odżywcza jest nieoceniona.

     A oto kilka ważnych rad zielarki na początek. Nie powinno się przechowywać soku dłużej niż jeden dzień. Trzeba go trzymać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku, ponieważ szybko się psuje. Zaleca się, by dzieci nie piły więcej niż 150 ml takiego soku, najlepiej rozcieńczonego wodą. Nie należy też mieszać soków owocowych z warzywnymi, by uniknąć sensacji żołądkowych. Wyjątkiem są marchew i jabłko. Wyciśnięty sok można dodatkowo wymieszać w mikserze z wodą mineralną, mlekiem lub jogurtem.

     Składniki:
     3 marchewki 50 g natki pietruszki 2 ząbki czosnku

     Sposób przygotowania:

     Umyć, czosnek obrać, marchew oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do sokowirówki. Wypić zaraz po przygotowaniu.

Marta Kawalec


Tekst pochodzi z Tygodnika

13 listopada 2011



   


Gotowanie to nie magia Gotowanie to nie magia
Christine Keil, Bernhardt Link
Ta niezwykła książka zawiera wiele wspaniałych przepisów na ulubione potrawy i przysmaki dla małych i dużych łasuchów. Dodatkowo znajdziesz tu wiele ciekawych i łatwych eksperymentów - w sam raz do przeprowadzenia w domu!... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 restauracja czyli odnowienie: 14.12.2011, 22:13
 chleb i wino jak ciało i krew nie mogą istnieć bez siebie vino a więc owoc winnego krzewu to niekoniecznie wyrób po fermentacji z zawartościa alkoholu. To również owoce całe czasem zjadane z pestkami (trzeba rozgryzać koniecznie=wtedy usuwają pasożyty) częściej poza sezonem świeżych owoców, sok najlepiej bez dodatku cukru. Dzieci kochają w nim maczać bułkę. czyżby sugestię Chrystusa instnktownie przynosiły ze sobą na świat? Taki posiłek to samo zdrowie i regeneracja
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej