Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Placki gryczane z burakami

     Według zasad zdrowej diety powinniśmy zjadać co najmniej 700 g warzyw i owoców dziennie. Nie zawsze jednak mamy pomysł na to, jak wkomponować je w swój jadłospis.

     - Wielu osobom wydaje się, że przyrządzanie warzyw pochłania dużo czasu, a wcale tak nie jest - zapewnia Marta Pawłowska, diet coach.

     - Pyszne są warzywa grillo-wane, nadziewana cukinia, warzywa zapiekane... I wcale nie trzeba do nich dodawać tłustych sosów ani żółtego sera! - przekonuje. Sama jest wielką fanką pieczonych buraków, które są o wiele lepsze niż gotowane, zwłaszcza że podczas gotowania duża część smaku, zapachu i wartości odżywczych przechodzi do wody. - Pieczone buraki mają specyficzny, słodki smak. Wystarczy je pokroić, posolić, dodać sok z cytryny i już mamy pyszną jarzynę do obiadu. Można jeść je też na zimno, tak jak Francuzi: pokrojony burak przekładany cienkimi plastrami pomidora - poleca.

     Kolejnym warzywem idealnym do pieczenia są pomidory. - Warto spróbować nawet teraz, w zimie, bo pieczenie poprawia ich smak - radzi pani Marta. - Trzeba je przeciąć na pól, dodać kropelkę miodu, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz, skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego pieca na 15 minut. Pyszna jest też zupa krem albo sos z takich pomidorów.

     Jako dodatek do warzyw i owoców w zdrowej diecie świetnie sprawdza się kasza.

     - Bardzo zdrowym deserem jest na przykład jaglana szarlotka: tylko kasza i jabłka, bez mąki, jajek czy cukru. Pyszne są naleśniki albo placki z kaszy gryczanej, podawane z dowolnymi warzywami - mówi pani Marta.

     Jej zdaniem osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a mają małe doświadczenie w gotowaniu, często wpadają w pułapkę, wybierając zbyt trudne przepisy. Tymczasem najlepsza jest kuchnia prosta, niewymyślna, która nie wymaga długiego planowania ani dużych zakupów. - Jeśli widzę przepis, który jest dłuższy niż dziesięć linijek, to wiem, że na pewno go nie wykorzystam - zaznacza. - Tak samo kiedy przepis ma za dużo składników. Bo ja lubię wiedzieć, co jem. Można urozmaicić smak jakiegoś produktu, ale po co go zmieniać? Niech ryba smakuje jak ryba. Niech kalarepa smakuje jak kalarepa.

     Składniki:
     100 g kaszy gryczanej 4 buraki 100 g serka kanapkowego sól pieprz olej B sok z cytryny natka pietruszki

     Sposób przygotowania:

     Kaszę zalać wodą (tak, by woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy), przykryć i pozostawić na całą noc. Rano zmiksować blenderem, ewentualnie dodać trochę wody żeby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Buraki dokładnie umyć, posolić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2,5 godz. Z ciasta gryczanego usmażyć placki. Ostudzone buraki obrać, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na każdy placek położyć plaster buraka, posmarować serkiem i posypać natką pietruszki.

Hanna Dębska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 luty 2016


Możesz dobrze gotować Możesz dobrze gotować
Praca zbiorowa
Oddajemy w Wasze ręce książkę, która mamy nadzieję pomoże Wam odpowiedzieć na często zadawane pytania: co dziś zrobić na obiad, z czym przygotować kanapki do szkoły, jak uatrakcyjnić odświętny obiad...... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej