Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Curry warzywne

     Nie wystarczy rzadziej korzystać z solniczki, żeby ograniczyć spożycie soli. Sól jest ukryta w wielu gotowych produktach, nie tylko chipsach czy fast foodach, ale także w wędlinach, serach, konserwach i nawet w chlebie. "Uważaj na ukrytą sól" - to hasto tegorocznego Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, który trwał od 29 lutego do 6 marca. Podczas konferencji, która odbyła się z tej okazji w warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia, eksperci przekonywali, że nadmiar soli (chlorku sodu, NaCl) może być przyczyną wielu poważnych chorób: udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, kamicy nerkowej, osteoporozy, chorób degene-racyjnych układu nerwowego oraz demencji. Może także prowadzić do otyłości.

     Dzienna norma spożycia soli to maksymalnie 5 g dziennie dla osoby dorosłej (co odpowiada jednej łyżeczce) oraz 1,9-3,75 g dla dzieci i młodzieży. Według badań przeciętny Polak zjada jej jednak ponad dwa razy więcej. Aby mieć świadomość, jak wiele soli jest w gotowych produktach, warto czytać etykiety na opakowaniach. Co prawda niektórzy producenci nie podają ilości soli, lecz sodu - liczbę trzeba wówczas przemnożyć przez 2,5 (Ig sodu to 2,5 g soli). Od 13 grudnia 2016 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej zacznie obowiązywać prawo nakazujące zamieszczanie na opakowaniach informacji o procentowej zawartości soli w produktach. Dietetycy zwracają uwagę, że sól morska, kamienna czy himalajska szkodzą tak samo jak zwykła sól kuchenna (jedyna zdrowsza alternatywa to sól sodowo-potasowa, która ma obniżoną zawartość sodu) i radzą, by całkowicie wyeliminować sól dodawaną do potraw. Choć na początku jedzenie może się wydawać się mdłe, już po 3-4 tygodniach kubki smakowe dostosują się do nowej sytuacji i zaczną wyraźniej odczuwać naturalny smak poszczególnych produktów.

     Jest też mnóstwo innych Ś przypraw i ziół, którymi można zastąpić sól: pieprz, papryka, imbir, kardamon, kurkuma, bazylia, oregano, kolendra, es-tragon, majeranek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, mięta. Smaku doda także sok z cytryny, ocet winny, ryżowy lub balsamiczny oraz cebula i czosnek.

     Składniki:
     260 g ryżu 750 g warzyw (kalafior, papryka, dynia, marchewka) 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 zielona papryczka chili 2cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz do smaku świeża bazylia 2 łyżki mąki 1 łyżka oliwy 300 ml wody

     Sposób przygotowania:

     Drobno posiekane cebulę, czosnek i papryczkę chili (bez pestek) zeszklić na oliwie. Dodać mąkę i przyprawy, dusić jeszcze minutę, mieszając. Stopniowo wlewać wodę, dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem przez ok. 45 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z warzywami. Podawać ze świeżą bazylią.


Hanna Dębska


Tekst pochodzi z Tygodnika

28 lutego 2016



   


Moja kuchnia Moja kuchnia
Anna Piot
Potrzebny Tata lub Mama, którzy mają trochę czasu i jeden lub dwóch łakomczuchów. Wybierzcie jakiś przepis, wszystkie są wspaniałe!... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej