Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Curry warzywne

     Nie wystarczy rzadziej korzystać z solniczki, żeby ograniczyć spożycie soli. Sól jest ukryta w wielu gotowych produktach, nie tylko chipsach czy fast foodach, ale także w wędlinach, serach, konserwach i nawet w chlebie. "Uważaj na ukrytą sól" - to hasto tegorocznego Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, który trwał od 29 lutego do 6 marca. Podczas konferencji, która odbyła się z tej okazji w warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia, eksperci przekonywali, że nadmiar soli (chlorku sodu, NaCl) może być przyczyną wielu poważnych chorób: udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, kamicy nerkowej, osteoporozy, chorób degene-racyjnych układu nerwowego oraz demencji. Może także prowadzić do otyłości.

     Dzienna norma spożycia soli to maksymalnie 5 g dziennie dla osoby dorosłej (co odpowiada jednej łyżeczce) oraz 1,9-3,75 g dla dzieci i młodzieży. Według badań przeciętny Polak zjada jej jednak ponad dwa razy więcej. Aby mieć świadomość, jak wiele soli jest w gotowych produktach, warto czytać etykiety na opakowaniach. Co prawda niektórzy producenci nie podają ilości soli, lecz sodu - liczbę trzeba wówczas przemnożyć przez 2,5 (Ig sodu to 2,5 g soli). Od 13 grudnia 2016 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej zacznie obowiązywać prawo nakazujące zamieszczanie na opakowaniach informacji o procentowej zawartości soli w produktach. Dietetycy zwracają uwagę, że sól morska, kamienna czy himalajska szkodzą tak samo jak zwykła sól kuchenna (jedyna zdrowsza alternatywa to sól sodowo-potasowa, która ma obniżoną zawartość sodu) i radzą, by całkowicie wyeliminować sól dodawaną do potraw. Choć na początku jedzenie może się wydawać się mdłe, już po 3-4 tygodniach kubki smakowe dostosują się do nowej sytuacji i zaczną wyraźniej odczuwać naturalny smak poszczególnych produktów.

     Jest też mnóstwo innych Ś przypraw i ziół, którymi można zastąpić sól: pieprz, papryka, imbir, kardamon, kurkuma, bazylia, oregano, kolendra, es-tragon, majeranek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, mięta. Smaku doda także sok z cytryny, ocet winny, ryżowy lub balsamiczny oraz cebula i czosnek.

     Składniki:
     260 g ryżu 750 g warzyw (kalafior, papryka, dynia, marchewka) 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 zielona papryczka chili 2cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz do smaku świeża bazylia 2 łyżki mąki 1 łyżka oliwy 300 ml wody

     Sposób przygotowania:

     Drobno posiekane cebulę, czosnek i papryczkę chili (bez pestek) zeszklić na oliwie. Dodać mąkę i przyprawy, dusić jeszcze minutę, mieszając. Stopniowo wlewać wodę, dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem przez ok. 45 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z warzywami. Podawać ze świeżą bazylią.


Hanna Dębska


Tekst pochodzi z Tygodnika

28 lutego 2016


Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej