Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Tort lodowy z malinami

     Nauka o lodach

     Włoskie lody gelato cieszą się w swojej ojczyźnie ogromną popularnością - świadczy o tym nie tylko ogromna liczba lodziarni, ale także muzeum poświę cone ich historii i tradycji oraz uniwersytet, na którym można nauczyć się ich produkcji. Zarówno muzeum, jak i uniwersytet znajdują się w miasteczku Anzola delFEmilia niedaleko Bolonii na terenie fabryki produ kującej maszyny do lodów. W muzeum prezentowane są takie eksponaty jak pierwszy zapisany przepis na arabski syrop cukrowy, traktat o leczniczych właściwościach lodów pochodzący z XVII w. czy pierwsza automatyczna maszyna do lodów skonstruowana w 1931 r.

     Według twórców muzeum, historia lodów rozpoczęła się 1800 lat przed Chrystusem w starożytnej Mezopotamii. Pierwsze lodowe desery miały konsystencję płynną - były to napoje z dodatkiem śniegu i soku owocowego. Lody w postaci, którą znamy współcześnie, o stałej, kremowej konsystencji, wynalazł włoski alchemik Cosimo Ruggieri o wiele później, w XVI w., na zlecenie Katarzyny Medycejskiej, późniejszej królowej. To właśnie za jej pośrednictwem mrożony przysmak dotarł na dwór francuski. Przez długi czas lody były dostępne tylko dla najbogatszych. Dopiero w 1686 r. Sycylijczyk Francesco Procopio dei Coltelli przywiózł do Paryża maszynę do produkcji lodów, którą skonstruował jego dziadek, i otworzył tam pierwszą kawiarnię. W jej menu znajdowały się lody - od tej pory mógł je kupić każdy. Początkowo lody sprzedawano tylko w lecie, później jednak przekonano się, że można je jeść przez cały rok. Jaka jest różnica między lodami, które są powszechnie znane w Polsce, a włoskimi gelato! W składzie gelato przeważa mleko, nie zaś śmietana, dlatego zawierają one mniej tłuszczu. Ponadto w czasie procesu ubijania zostaje w nie wtłoczona mniejsza ilość powietrza, dzięki czemu ich smak jest intensywniejszy.

     We Włoszech ilość lodziarni serwujących gelato jest ogromna. Producenci prześcigają się w tworzeniu oryginalnych połączeń smakowych. Jedna z najbardziej znanych lodziarni, Gelateria Dondoli, ma w swojej ofercie takie smaki jak grejpfrut z musującym winem, kozi ser z dynią czy malina z rozmarynem.

     Składniki:
     1,5 litra lodów waniliowych 200 g herbatników czekoladowych 50 g czekolady 50 g rodzynek 50 g migdałów 200 ml śmietany kremówki 200 g malin 2 łyżki cukru pudru.

     Sposób przygotowania:
     Sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć połową herbatników. Lody zmiksować ze startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami oraz posiekanymi migdałami i wyłożyć na spód. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z połową malin oraz cukrem pudrem. Na 15 minut przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika, udekorować śmietaną i pozostałymi malinami i schować jeszcze na kilka minut do lodówki

Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

17 lipca 2017


Mięso na różne sposoby Mięso na różne sposoby
Praca zbiorowa
Planując posiłek, zarówno codzienny, jak i bardziej uroczysty, często zastanawiamy się, jakie mięso wybrać i jak je przyrządzić. Aby ułatwić Państwu decyzję, proponujemy przepisy na różne mięsa przygotowane na wiele sposobów.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej