Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Makaron z łososiem i mascarpone

     Szybko i łatwo

     Sezon ogórkowy już dawno za nami - dosłownie i w przenośni. Wraz z końcem lata ubywa nie tylko sezonowych warzyw i owoców, ale i wolnego czasu. Jesienią - niejako wbrew naturze - życie zawodowe przyśpiesza. W natłoku obowiązków łatwo może nas zaskoczyć galopujący głód albo tabun wygłodniałych domowników.

     Szukając ratunku w takiej sytuacji, zajrzeć można do książki popularnego brytyjskiego kucharza Jamiego Ohvera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Maksimum smaku przy minimum wysiłku - tąk mogłoby brzmieć jej motto.

     Ołivier - ograniczając każdy przepis do tytułowych pięciu składników - minimalizuje nam przede wszystkim czas robienia zakupów. Nie musimy nawet robić listy sprawunków, bo taką liczbę produktów jest w stanie zapamiętać najbardziej zabiegany człowiek. Nie musimy też w nieskończoność krążyć po sklepie, poszukując kolejnych ingrediencji.

     Pięcioskładnikowe dania są również bardzo szybkie w przygotowaniu. Na wiele z nich nie poświęcimy więcej niż 30 minut. I - co ważne - można je ugotować w każdej kuchni. Nie wymagają bowiem żadnych specjalnych sprzętów i urządzeń. Wystarczą standardowe garnki, patelnie, blachy i naczynia żaroodporne.

     Minimalizm nie oznacza jednak nudy. Znajdziemy tutaj prawdziwe kulinarne perełki - jak orzeźwiające połączenie młodych buraków z klementynkami i kozim serem czy zaskakujące zestawienie łososia z chori- zo albo szokujący wręcz duet przegrzebek i kaszanki. Ta książka to dobre antidotum nie tylko na brak czasu, ale również deficyt inspiracji.

     Jestem jednak przekonana, że każdy miłośnik gotowania ma w zanadrzu kilka przepisów na dania, które robi się szybko i łatwo. I które w podobnym tempie znikają później z talerza. Makaron, łosoś i mascarpone - to moja propozycja.

     Składniki: 100 g wędzonego łososia, 250 g grubego makaronu, np. far- falle, 250 g serka mascarpone, fp średniej cebuli, oliwa, sól, pieprz Sposób przygotowania: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego na niewielkie kawałki łososia. Chwilę smażyć. Do garnka wrzucić serek i dolać odrobinę wody, by osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Zagotować i dodać usmażonego łososia. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

     Sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć połową herbatników. Lody zmiksować ze startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami oraz posiekanymi migdałami i wyłożyć na spód. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z połową malin oraz cukrem pudrem. Na 15 minut przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika, udekorować śmietaną i pozostałymi malinami i schować jeszcze na kilka minut do lodówki


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

29 październik 2017



   


103 ciasta siostry Anastazji 103 ciasta siostry Anastazji
s. Anastazja Pustelnik
Ciasta z przepisów siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające sprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości. Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z "niczego"... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej