Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Bakłażan

     Smaczny bakłażan Olgi Bończyk

     Od 2007 r. w każdą sobotę widzowie telewizyjnej dwójki mogli kibicować kulinarnym potyczkom dwóch drużyn, które w ciągu 20 min. miały przygotować danie z produktów znajdujących się w przeciętnej lodówce. Gospodarzem tego programu byta aktorka Olga Bończyk, która w tym tygodniu podzieliła się swoim autorskim przepisem na bakłażana.

     - Podczas nagrywania programu ";Smaczne Go!" zdarzało się nam wiele przygód. Niektóre z nich mroziły nawet krew w żyłach. Ponieważ program nie był montowany, lecz robiony "na żywca", wielu sytuacji nie mogliśmy ukryć przed publicznością - opowiada prowadząca. Pewnego razu telewizyjny kucharz zaciął się podczas krojenia i z jego palca zaczęła dość mocno kapać krew. Ponieważ nie można było przerwać programu, trzeba było to jakoś zatuszować. - Jedną ręką musiał dokończyć swoje zadanie, a ja, z ukrycia musiałam próbować opatrzyć i zatuszować ten incydent, żeby nikt sobie nie pomyślał, że gotowanie to zadanie ekstremalne! - mówi Olga Bończyk.

     Innym razem pewien aktor przyniósł do programu wielkiego karczocha. Jego jadalna część to tzw. serce, które trzeba wcześniej wykroić ze środka. - Kiedy kucharzowi się udało to zrobić i zajął się innym zadaniem, chciałam mu w nim pomóc, posprzątałam więc wszystkie obierki, a wraz z nimi wyrzuciłam do kosza karczochowe "serce". Gdy po jakimś czasie wszyscy zaczęli go szukać, zorientowałam się, co zrobiłam. Ale już było za późno... W słuchawce usłyszałam tylko głos z reżyserki: "tylko nie waż mi się go teraz wyjmować ze śmietnika!".

     Musieliśmy wytłumaczyć widzom, że potrawy z karczocha nie będzie, bo do gotowania trzeba wkładać całe serce!

     SKŁADNIKI:
     bakłażan pomidory Pelati w puszce bazylia 1 cebula ser mozzarella

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w 0.5 cm plastry, posolić i odstawić, żeby zmiękły. Grillować na suchej patelni. Pomidory gotować w garnku około pół godziny, aż do odparowania, żeby powstał naturalny gęsty sos, bez dodawania zagęszczaczy. Jedną cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do pomidorów. Dodać świeżą bazylię, czosnek. Na dno brytfanki wlać trochę sosu i przekładać plastrami bakłażana, wierzch posypujemy serem. Wkładamy na 20 min. do piekarnika. Przed podaniem można jeszcze raz posypać bazylią. Zamiast bakłażana można użyć innych warzyw np. cukinii albo dodać mięso.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

4 stycznia 2009


Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Jak żywić niemowlęta i małe dzieci
Hanna Szajewska, Piotr Albrecht
Odpowiednie żywienie w okresie niemowlęcym ma podstawowe znaczenie dla rozwoju każdego dziecka. Niewątpliwie najlepszym sposobem żywienia w początkowym okresie jest karmienie piersią...... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej