Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
O mój rozmarynie?

     Wychowałam się nad Notecią, dość powszechną potrawą były u mnie w domu świeże ryby, ale zarówno dania rybne, jak i mięsne były przyrządzane w tradycyjny sposób, bez "wymyślania" - wspomina Joanna Słowińska, pieśniarka, skrzypaczka, współzałożycielka zespołu Muzykanci. - Smaki dzieciństwa pamiętam bardzo dobrze i często je powielam, ale brakuje mi w nich odrobiny charakteru. Kiedy wyjeżdżam w trasy koncertowe lub na wakacje zawsze staram się spróbować lokalnej kuchni. Próbowanie nowych potraw to dla mnie nieodłączny element poznawczy świata. - Bardzo dobrze pamiętam dzięki temu wizytę na czeskich Morawach, w Sewilli, czy we Włoszech, gdzie wszędzie czułam charakterystyczny zapach oliwy z oliwek i świeżych pomidorów, który teraz nieodłącznie kojarzy mi się z tamtą wizytą - mówi Joanna Słowińska.

     - Na jednej z takich wypraw zafascynowałam się rozmarynem. Podczas trasy koncertowej we Włoszech zatrzymaliśmy się na stacji benzynowej, zamówiliśmy jakieś bułki zapiekane z rozmarynem i bardzo mi to zasmakowało - opowiada Słowińska.

     Ta znana głównie z ułańskiej pieśni, ale mało stosowana w Polsce przyprawa, jest podstawą kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i meksykańskiej, a używana jest głównie do mięs, wędlin i sosów. Ale i nasze opiekane kartofle posypane rozmarynem mają zupełnie nowy smak.

     - Zaczęłam więc dodawać rozmaryn do niemal każdego dania i tak zrewolucjonizowałam swoją kuchnię. Wielki zdziwienie zauważyłam na twarzach moich bliskich, kiedy podałam na obiad bitki wołowe. Z założenia wydają się potrawą nudną, schematyczną i dość nieatrakcyjną. Zrobiłam je teoretycznie według przepisu mojej babci, przyprawiłam jednak po swojemu i udało się!

     SKŁADNIKI:
     60 dag wołowiny bez kości 15 dag pieczarek 10 dag cebul 1 szkl. chudego rosołu wołowego 1,5 łyżki sosu sojowego 15 dag łodygi selera 10 dag papryki kolendra rozmaryn sól pieprz

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem formując owalne bitki, oprószyć pieprzem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, posolić. Zeszklić na małym ogniu, mieszając. Dodać pieczarki i mięso, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Oczyszczone i pokrajane w paski seler i paprykę dodać do mięsa, posolić, posypać rozmarynem, podlać rosołem, udusić do miękkości. Pod koniec dodać sos sojowy. Podawać z kaszą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 stycznia 2009


Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Jak żywić niemowlęta i małe dzieci
Hanna Szajewska, Piotr Albrecht
Odpowiednie żywienie w okresie niemowlęcym ma podstawowe znaczenie dla rozwoju każdego dziecka. Niewątpliwie najlepszym sposobem żywienia w początkowym okresie jest karmienie piersią...... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej