Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Babka wielkanocna

     Smaki dzieciństwa

     Na obu krańcach posiadłości, gdzie jako mała dziewczynka mieszkała Izabela Dzieduszycka, były zbudowane dwa wielkie piece chlebowe. Tuż przed świętami wypiekało się tam wszystkie ciasta. - Pamiętam, że mama ze służbą przygotowywała w formach mazurki i baby wielkanocne, czyli ciasto drożdżowe, którego zapach jest dla mnie najpiękniejszym zapachem z dzieciństwa - wspomina założycielka i prezes Przymierza Rodzin oraz sieci sławnych szkół "przymierzowych".

     - Nasze wielkopolskie ciasto nie mogło być grubsze niż 3-4 cm, bo wierzch był przykryty dużą ilością icruszonki, uwielbianą przez każde dziecko. Wyrobione ciasta wkładane były do form i układane piętrami na wózek, który u nas zwany był helką i ciągnięty przez dwa osły. Jako małe dzieci biegliśmy za tym wozem i upajaliśmy się świeżym zapachem.

     Pierwszy piec był tuż za ogrodem, podpatrywaliśmy więc jak dorośli przygotowywali palenisko. Wkładali do pieca blade placki, a wyjmowali złocistorumiane - dodaje pani prezes.

     - U nas w domu post panował aż do Wielkiej Niedzieli. W sobotę rodzice zapraszali księdza, który święcił przygotowane na stole potrawy, a wieczorem wspólnie zasiadaliśmy do podwieczorku, na którym po raz pierwszy można było spróbować świątecznych wypieków. Nasze święta były zawsze bardzo wesołe, bo czasem już w Wielki Piątek zjeżdżała do nas cała rodzina. Toteż w Wielką Niedzielę zasiadaliśmy do stołu w gronie wszystkich ciotek, wujków i kuzynów i stanowiliśmy czasem grubo ponaddwudziestoosobową rodzinę. Bardzo brakuje mi teraz tych zwyczajów i smaków, ale przede wszystkim tamtego drożdżowego z kruszonką.

     SKŁADNIKI:
     Rozczyn: 30 g świeżych drożdż 10 g cukru 1 łyżeczka ciepłego mleka 1 tyżka mąki
     Ciasto: 3 żóttka jaj + 1 białko 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła
     Kruszonka: 100 g mąki 50 g stopionego masła 50 g cukru pudru

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać cukier, mleko, mąkę. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodae wyrośnięty rozczyn, dolać ciepłego mleka i zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się, dodać stopione masło, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
     Kruszonką: mąkę mieszać z cukrem pudrem, dodać stopione masło, wyrobić łyżką i odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto włożyć do blaszki wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta posmarować jednym białkiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypać pokruszoną lub startą schłodzoną kruszonką. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Stopniowo wyjmować z piekarnika, aby placek nie opad).


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 kwietnia 2009


Przepisy dobrego Pana Boga. Kuchnia włoska Przepisy dobrego Pana Boga. Kuchnia włoska
Siostra Germana
Siostra Germana lubi powtarzać, że "dobry Pan Bóg oddał nam do dyspozycji wiele wyśmienitości, wszystko najlepsze, czego można zapragnąć". Naszym zaś zadaniem jest te cenne dary przyrody podać na stół przygotowane w jak najlepszy sposób, zgodnie z następującymi po sobie porami roku. ... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej