Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Babka wielkanocna


Smaki dzieciństwa

Na obu krańcach posiadłości, gdzie jako mała dziewczynka mieszkała Izabela Dzieduszycka, były zbudowane dwa wielkie piece chlebowe. Tuż przed świętami wypiekało się tam wszystkie ciasta. - Pamiętam, że mama ze służbą przygotowywała w formach mazurki i baby wielkanocne, czyli ciasto drożdżowe, którego zapach jest dla mnie najpiękniejszym zapachem z dzieciństwa - wspomina założycielka i prezes Przymierza Rodzin oraz sieci sławnych szkół "przymierzowych".

- Nasze wielkopolskie ciasto nie mogło być grubsze niż 3-4 cm, bo wierzch był przykryty dużą ilością icruszonki, uwielbianą przez każde dziecko. Wyrobione ciasta wkładane były do form i układane piętrami na wózek, który u nas zwany był helką i ciągnięty przez dwa osły. Jako małe dzieci biegliśmy za tym wozem i upajaliśmy się świeżym zapachem.

Pierwszy piec był tuż za ogrodem, podpatrywaliśmy więc jak dorośli przygotowywali palenisko. Wkładali do pieca blade placki, a wyjmowali złocistorumiane - dodaje pani prezes.

- U nas w domu post panował aż do Wielkiej Niedzieli. W sobotę rodzice zapraszali księdza, który święcił przygotowane na stole potrawy, a wieczorem wspólnie zasiadaliśmy do podwieczorku, na którym po raz pierwszy można było spróbować świątecznych wypieków. Nasze święta były zawsze bardzo wesołe, bo czasem już w Wielki Piątek zjeżdżała do nas cała rodzina. Toteż w Wielką Niedzielę zasiadaliśmy do stołu w gronie wszystkich ciotek, wujków i kuzynów i stanowiliśmy czasem grubo ponaddwudziestoosobową rodzinę. Bardzo brakuje mi teraz tych zwyczajów i smaków, ale przede wszystkim tamtego drożdżowego z kruszonką.

SKŁADNIKI:
Rozczyn: 30 g świeżych drożdż 10 g cukru 1 łyżeczka ciepłego mleka 1 tyżka mąki
Ciasto: 3 żóttka jaj + 1 białko 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła
Kruszonka: 100 g mąki 50 g stopionego masła 50 g cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać cukier, mleko, mąkę. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodae wyrośnięty rozczyn, dolać ciepłego mleka i zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się, dodać stopione masło, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonką: mąkę mieszać z cukrem pudrem, dodać stopione masło, wyrobić łyżką i odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto włożyć do blaszki wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta posmarować jednym białkiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypać pokruszoną lub startą schłodzoną kruszonką. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Stopniowo wyjmować z piekarnika, aby placek nie opad).


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 12 kwietnia 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Wyjaśnienie liturgii Wielkiego TygodniaWyjaśnienie liturgii Wielkiego Tygodnia

Tajemnica Triduum PaschalnegoTajemnica Triduum Paschalnego

Ostatnia WieczerzaOstatnia Wieczerza

Jak dobrze odbyć sakrament pojednaniaJak dobrze odbyć sakrament pojednania

Skąd sie bierze kapłaństwoSkąd sie bierze kapłaństwo

Tryptyk PaschalnyTryptyk Paschalny

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej