Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Nowa zupa cebulowa

     Co to jest? Najpierw rozbiera się ją z kilku warstw, czasem mogą przez nią popłynąć Izy, ale potem możesz zjeść pyszny obiad... kto to taki, kto to taki? Cebula! Właśnie rozpoczyna się integracyjne spotkania pracowników i stypendystów Fundacji Dzieło Nowego Tysiąclecia. Od kilku lat stanowią oni wielką rodzinę, w której łączą pasję zdobywania wiedzy ze wspólnie spędzanym czasem.

     W biurze Fundacji, na ostatnim piętrze budynku Konferencji Episkopatu, już od samego rana panuje wielki ruch. Pomiędzy pracownikami przewijają się studenci wolontariusze, którzy pomagają starszym koleżankom i kolegom. - Przychodzą tu w czasie „okienek", pomiędzy zajęciami, kiedy tylko mają ochotę, my zawsze znajdziemy im jakieś zajęcie, a przy okazji zawsze jest wesoło - mówi Katarzyna Kieler, menadżer do spraw obozów stypendialnych.

     Cebulę pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka. Zalać wywarem rosołowym tak, aby przykryć płaszczyznę warzyw. Gotować tak długo aż cebula zmięknie. Następnie wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku, solą pieprzem, czosnkiem i innymi przyprawami. Chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak, aby wyszły grzanki. Wyjąć na talerz, zalać zupą, posypać startym parmeza-nem i drobno pokrojoną natką pietruszki.

     - Od niedawna wprowadziliśmy fajny zwyczaj wspólnego posiłku. Zaczynaliśmy od kanapek, a potem poniosła nas fantazja i gotujemy naprawdę niezwykłe potrawy - dodaje Lucyna Borek, menadżer do spraw Dnia Papieskiego. Hitem ostatnich obiadów stała się nowa zupa cebulowa, przyrządzana czasem przez kilkunastu ochotników. Dlaczego nowa? Bo - ze względu na zapachy - nie przysmażamy cebuli! - Kasia, może ci pomóc? - wpada do kuchni Ilona Kondrat, studentka dziennikarstwa. - Jasne. Krój cebulę! - śmieje się główny szef kuchni, Katarzyna Kieler. - Uwielbiam gotować, w domu często wymyślam różne potrawy, ale najprzyjemniej jest gotować dla kogoś. A kiedy jest to kilkanaście osób, to jest prawdziwe wyzwanie i przygoda. Często ktoś ma jakiś rewelacyjny przepis i chce go na nas wypróbować, więc zamieniamy się rolami.

     Czy podczas takich kampanii kulinarnych zdarzają się czasem zabawne sytuacje? Za odpowiedź wystarczy salwa śmiechu. - Ostatnio przygotowywałam jakąś zupę i miałam małe problemy ze znalezieniem jej smaku. W końcu jednak podałam ją i kiedy zaczęliśmy jeść, nastąpiła krótka konsternacja. Wszyscy zatrzymali się nieruchomo. W końcu ktoś przerwał tę niezręczną ciszę, mówiąc, że ktoś tu się chyba zakochał? Wszyscy wybuchnęli śmiechem, który jeszcze przybrał na mocy, kiedy dokładnie to samo powtórzył spóźniony kolega, próbując przesolonej zupy. A ja miałam tylko mały katar - tłumaczy Kasia.

     Wywar rosołowy (3-4 porcje):
      1 kg cebuli czosnek olej pieprz sól parmezan natka pietruszki chleb

     Sposób przygotowania:
     Cebulę pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka. Zalać wywarem rosołowym tak, aby przykryć płaszczyznę warzyw. Gotować tak długo aż cebula zmięknie. Następnie wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku, solą pieprzem, czosnkiem i innymi przyprawami. Chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak, aby wyszły grzanki. Wyjąć na talerz, zalać zupą, posypać startym parmezanem i drobno pokrojoną natką pietruszki.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

31 maja 2009



   


Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego
Stefan Świeżawski
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej