Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Owoce morza


Owoce Klaudii Carlos

Dania proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe - to sprawdza się w naszej kuchni najczęściej - mówi Klaudia Carlos, prezenterka telewizyjna. - Nieformalnym ekspertem w tej dziedzinie jest mój dwunastoletni syn Antek. Zawsze interesował się zdrową żywnością i teraz to on decyduje, co i jak powinno być podane, wszystko według zasady: jak najbardziej kolorowo i różnorodnie. Nasze dania zawsze są misternie udekorowane świeżymi owocami i warzywami, a wtedy każda potrawa zyskuje na wartości.

W ten sposób można przemycić wiele mniej lubianych dodatków czy warzyw. Antek sam wie, które potrawy mają najwięcej składników odżywczych, a czasem zdarza się nawet, że sam je przygotuje. Wtedy jest to najbardziej oryginalne danie na świecie i wszystkim bardzo smakuje.

- Naszym rodzinnym przysmakiem są owoce morza -mówi Klaudia Carlos. - Pierwszy raz jadłam je w Portugalii, wiele lat temu. Choć kazały na siebie długo czekać - aż godzinę! - to rozsmakowałam się w nich na dobre. Było warto! Północno-zachodnia część Hiszpanii, czyli Galicja, zachwyciła mnie nie tylko wszechobecnym duchem celtyckiej przeszłości, ale przede wszystkim symbolem regionu - pulpo, czyli ośmiornicą i wyśmienitymi małżami. I choć "tam" wszystko smakuje inaczej, intensywnie pachnie i inaczej pobudza nasze zmysły, to nawet po powrocie do kraju warto próbować nowymi przysmakami zarazić najbliższych. Teraz bardzo często przygotowujemy wspólnie owoce morza na różne okazje i pod wieloma postaciami. Takim najprostszym i najszybszym sposobem jest połączenie krewetek z makaronem, które wykorzystywałam nawet na przyjęciach. Czasami dobry pomysł może nam zastąpić długie godziny przesiadywania w kuchni - twierdzi Klaudia Carlos.

Składniki:
300 g owoców morza 300 g makaronu 3 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Owoce morza podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku. Dodać do nich ugotowany makaron, wymieszać, przełożyć na talerz. Do dania dorzucić kapary, przybrać natką pietruszki lub bazylią.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 22 marca 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Wyjaśnienie liturgii Wielkiego TygodniaWyjaśnienie liturgii Wielkiego Tygodnia

Tajemnica Triduum PaschalnegoTajemnica Triduum Paschalnego

Ostatnia WieczerzaOstatnia Wieczerza

Jak dobrze odbyć sakrament pojednaniaJak dobrze odbyć sakrament pojednania

Skąd sie bierze kapłaństwoSkąd sie bierze kapłaństwo

Tryptyk PaschalnyTryptyk Paschalny

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej