Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Herbata mrożona

     ŚWIAT HERBATY

     Nie da się przecenić herbaty: ma działanie przeciwmiażdży-cowe oraz przeciwnowotworowe, ma pobudzający wpływ na serce i wspomaga działanie układu krwionośnego. - Jednak wiele osób nie ma pojęcia o parzeniu herbaty - mówi Irmina pracująca w kultowej herbaciarni "Same fusy". Czarną na przykład, najbardziej popularną, można spokojnie zalewać wrzątkiem i parzyć około 3-4 min. Ale zielonej w ogóle nie powinno się zalewać wrzątkiem, a co najwyżej wodą o temp. 80 st. Chociaż są herbaty takie jak japońska gyokuro, która wymaga co najwyżej 60 st. I parzy się ją nie dłużej niż 1,5 min. Najczęstszym błędem jest przeparzanie, to znaczy trzymanie koszyczka z listkami po dwadzieścia minut. Herbata staje się wtedy cierpka i gorzka, uwalnia także szkodliwe garbniki, które wysuszają błonę śluzową.

     Wśród gości herbaciarni zdarzają się prawdziwi smakosze. - Dziś na przykład pewna para od razu zamówiła "Smocze oczy", wykwintną zieloną herbatę, w postaci małych kulek liści, które po zaparzeniu natychmiast się rozwijają - tłumaczy Agnieszka. - Mamy tu ponad 100 rodzajów najbardziej szlachetnych herbat z całego świata, do których wymyślamy różne dodatki typu: wino, rum, miód, imbir, pomarańcza i nadajemy im swoje nazwy. Tak powstała na przykład "Alicja w krainie czarów", "FusIceTea" albo "Adwentowa".

     - Kiedyś dziewczyna zamówiła u nas herbatę arabską. Kiedy jej spróbowała, zgłosiła pretensje, że jest za słodka i nie mogła uwierzyć, że ta herbata jest w rzeczywistości jeszcze bardziej słodka niż taka "spolonizowana" - śmieje się Irmina.

     W kulturze picia herbaty ważne jest także jej odpowiednie podanie. Wytworna zastawa może składać się z kilku filiżanek, czarki lub dzbanka. W zależności od składników herbaty filiżanki można udekorować listkami mięty, imbirem lub plasterkiem pomarańczy, do którego powbijamy goździki, a na koniec zapalić parę świeczek. Takie celebrowanie picia herbaty, ma w sobie trochę więcej czaru niż herbata ekspresowa z torebki.

     Herbata mrożona:
      4 płaskie tyżki herbaty 8 kulek mocno zmrożonych lodów śmietankowych 1 pomarańcza 20 dag kremówki 3 tyżki cukru 1 tyżka miodu do przybrania 4 plasterki cytryny

     Sposób przyrządzenia:
     Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku, przecedzić, następnie schto-dzić, wymieszać z miodem i wstawić do lodówki. Pomarańcze umyć mydtem, optukać gorącą wodą i z potowy otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Następnie wymieszać go z 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, rozlać do pojemnika na lód i zamrozić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Mocno schłodzoną herbatę rozlać do 4 szklanek, włożyć 2-3 kostki lodu z sokiem pomarańczowym, 2 gałki lodów i przybrać bitą śmietaną. Herbatę podawać przyozdobioną skórką pomarańczy i plasterkami cytryny.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 czerwca 2009


Sosy proste i wykwintne Sosy proste i wykwintne
Barbara Rias-Bucher
Książka zawiera ponad 200 przepisów na sosy - od najostrzejszych po delikatnie słodkie, od najprostszych po wyrafinowane. Wiedza na temat najważniejszych składników jak masło, śmietana, olej, jajka oraz zioła sprawi, że przygotowywanie sosów stanie się łatwe nawet dla początkujących... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej