Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Makaron tagliolini

     Warszawskie ciacho

     Cztery gwiazdki hotelu Jan III Sobieski to symbol luksusu i wysokiego standardu. W kuchni panuje niepodzielnie król polskiej gastronomii Robert Sowa. Jego dzieła sprowadzają tu nie tylko gości hotelu, ale również wytrawnych smakoszy. - Wiele osób chce osobiście spróbować dań, jakie na żywo przygotowuje w niedzielnych programach TVN. Już wkrótce będą dostępne lekcje pokazowe - mówi kuchmistrz, który od 17 lat tworzy impresje dań dla niemal tysiąca gości, którzy codziennie odwiedzają hotel Jan III Sobieski.

     Jako szef kuchni co tydzień przygotowuje nowe zestawy oryginalnych potraw. - Obecnie hitem jest: pasztet z borowikami z marynowanymi gruszkami i z jagodami, zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, warzywami i świeżo siekaną kolendra albo pieczona kaczka którą serwujemy z jabłkami i majerankiem a do tego podane są leniwe pierożki na maśle wraz z sosem koniakowo-rodzynkowym i warzywami sezonowymi - mówi Robert Sowa. - Taka różnorodność i sposób łączenia wielu smaków jest charakterystyczna dla hotelu Jan III Sobieski. - Sezonowym zmianom podlega nieustannie karta szefa - tłumaczy Robert Sowa. - Właśnie wprowadzamy świeże kurki, które zastąpią szparagi i truskawki.

     Po nich na stoły wjeżdżają inne grzyby i warzywa "z domowego ogrodu". I tak wraz z upływem pór roku, zmienia się menu hotelu Jan III Sobieski. - Wszystko dlatego, aby ciągle pracować na świeżych polskich produktach i wykorzystywać bogactwo polskich smaków. Po co więc szukać truskawek zimą, a grzybów na wiosnę, kiedy każdy miesiąc przynosi nam nowe pomysły! - mówi szef kuchni, Robert Sowa.

     Dlatego też, podajemy przepis na najnowsze danie, które już wkrótce znajdzie się w Karcie Kurkowej jako dodatek do ryb, składnik zup i sosów, podawany z sałatą rucolą i na wiele innych sposobów.

MAKARON TAGLIOLINI ZE SMAŻONYMI KURKAMI,
SZPINAKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI
I PŁATKAMI PARMEZANU


     Składniki dla 4 osób:
      400 g ugotowanego makaronu tagliolini 4 łyżki oliwy z oliwek 160 g kurek 2 szalotki pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 tyżki posiekanych pomidorów suszonych 100 g młodych liści szpinaku oregano do smaku sól, pieprz grubo mielony 80 g sera parmezan w płatkach

     Sposób przyrządzenia:
     Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać szalotkę, czosnek oraz pomidory suszone. Całość doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i oregano, a pod koniec połączyć z liśćmi szpinaku oraz ugotowanym wcześniej makaronem. Gotową pastę przełożyć na talerz i posypać płatkami parmezanu.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 lipca 2009


Św. Hildegarda z Bingen. Dieta i post Św. Hildegarda z Bingen. Dieta i post
Brigitte Schmidle, Brigitte Pregenzer
Zasady zdrowego życia wg św. Hildegardy z Bingen! Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jak praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania dot. napojów, przypraw, kuracji, postu, stosowania środków leczniczych? Jak zacząć?... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 antek 554: 06.12.2011, 21:50
 fajny przepis
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej