Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Makaron tagliolini

     Warszawskie ciacho

     Cztery gwiazdki hotelu Jan III Sobieski to symbol luksusu i wysokiego standardu. W kuchni panuje niepodzielnie król polskiej gastronomii Robert Sowa. Jego dzieła sprowadzają tu nie tylko gości hotelu, ale również wytrawnych smakoszy. - Wiele osób chce osobiście spróbować dań, jakie na żywo przygotowuje w niedzielnych programach TVN. Już wkrótce będą dostępne lekcje pokazowe - mówi kuchmistrz, który od 17 lat tworzy impresje dań dla niemal tysiąca gości, którzy codziennie odwiedzają hotel Jan III Sobieski.

     Jako szef kuchni co tydzień przygotowuje nowe zestawy oryginalnych potraw. - Obecnie hitem jest: pasztet z borowikami z marynowanymi gruszkami i z jagodami, zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, warzywami i świeżo siekaną kolendra albo pieczona kaczka którą serwujemy z jabłkami i majerankiem a do tego podane są leniwe pierożki na maśle wraz z sosem koniakowo-rodzynkowym i warzywami sezonowymi - mówi Robert Sowa. - Taka różnorodność i sposób łączenia wielu smaków jest charakterystyczna dla hotelu Jan III Sobieski. - Sezonowym zmianom podlega nieustannie karta szefa - tłumaczy Robert Sowa. - Właśnie wprowadzamy świeże kurki, które zastąpią szparagi i truskawki.

     Po nich na stoły wjeżdżają inne grzyby i warzywa "z domowego ogrodu". I tak wraz z upływem pór roku, zmienia się menu hotelu Jan III Sobieski. - Wszystko dlatego, aby ciągle pracować na świeżych polskich produktach i wykorzystywać bogactwo polskich smaków. Po co więc szukać truskawek zimą, a grzybów na wiosnę, kiedy każdy miesiąc przynosi nam nowe pomysły! - mówi szef kuchni, Robert Sowa.

     Dlatego też, podajemy przepis na najnowsze danie, które już wkrótce znajdzie się w Karcie Kurkowej jako dodatek do ryb, składnik zup i sosów, podawany z sałatą rucolą i na wiele innych sposobów.

MAKARON TAGLIOLINI ZE SMAŻONYMI KURKAMI,
SZPINAKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI
I PŁATKAMI PARMEZANU


     Składniki dla 4 osób:
      400 g ugotowanego makaronu tagliolini 4 łyżki oliwy z oliwek 160 g kurek 2 szalotki pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 tyżki posiekanych pomidorów suszonych 100 g młodych liści szpinaku oregano do smaku sól, pieprz grubo mielony 80 g sera parmezan w płatkach

     Sposób przyrządzenia:
     Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać szalotkę, czosnek oraz pomidory suszone. Całość doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i oregano, a pod koniec połączyć z liśćmi szpinaku oraz ugotowanym wcześniej makaronem. Gotową pastę przełożyć na talerz i posypać płatkami parmezanu.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 lipca 2009


Tradycyjna kuchnia postna Tradycyjna kuchnia postna
Eleonora Trojan
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować – w zdrowym ciele zdrowy duch!... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 antek 554: 06.12.2011, 21:50
 fajny przepis
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej