Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Mazurskie kartacze

     Warszawskie ciacho

     Wigry. Mały drogowskaz niepewnie wbity w ziemię przy głównej drodze: "Obiady domowe. Smacznie i tanio". Dalej już nic. Najlepiej zapytać sąsiada, bo to niepozorny domek na końcu wsi. Na podwórku drewniany stół, ustawiony nad samym jeziorem. Na stole królują prawdziwe regionalne potrawy.

     - Kto bywa na Mazurach, musi znać kartacze - mówi Teresa Gryguc, niosąc gościom pierwsze talerze parujących klusek. Kartacze to - obrazowo mówiąc - duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. - Podobnie jak litewskie cepeliny - mówi gospodyni. - Różnica polega na kształcie klusek i nadzieniu, bo tamte są z baraniną. Przepis na nie przekazała mi w spadku moja mama.

     Ich największa sława przypadła na czas, kiedy w 1999 r. przyjechał nad Wigry papież Jan Paweł II. Zażyczył sobie wtedy najbardziej regionalną potrawę i podano mu właśnie kartacze. - Kiedy teraz przyjeżdżają do nas turyści, to mimo że mamy jeszcze inne dania, zamawiają u nas tylko kartacze. Czasem tylko ktoś poprosi o babkę albo kiszkę ziemniaczaną - opowiada.

     Turystów nad Wigrami nie brakuje. Pierwsze grupy przyjeżdżają już na weekend majowy, później w czerwcu i tak aż do października, ale to już czas dla emerytów i rencistów.

     - Kiedyś było ciężko znaleźć jakąś pracę. Zajęłyśmy się wiec z córką goszczeniem turystów, którzy przyjeżdżali do starego klasztoru ojców kamedułów albo chcieli popływać statkiem, którym kiedyś pływał Ojciec Święty. Ja wstaję już przed piątą, żeby wszystko było świeże, dziś było już u nas około 25 osób, ale w zależności od pogody to potrafi przyjechać i 50, i nawet 100 osób.

     Składniki dla 4 osób:
      3 kg ziemniaków, surowych i gotowanych mąka ziemniaczana (ok. 2 garści) 1 kg mięsa mielonego cebula przyprawy (jak do mielonego, wg smaku domowników) majeranek czosnek pieprz

     Sposób przyrządzenia:
     Potowe ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Do tego dodać pót kilograma gotowanych przeciśniętych przez praskę. Wymieszać, posolić, zagnieść z mąką ziemniaczaną i uformować gruby watek. Mięso wieprzowe zmielić z pieprzem majerankiem, czosnkiem, cebulą pokrojoną w kostkę. Od ciasta odkrajać kawatki, ktaść na nie po tyżce masy mięsnej i dokładnie zlepiać, formując owal. Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować do wypłynięcia na powierzchnie. Skwarki zesmażyć z cebulą na patelni. Kartacze wyjąć tyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, okrasić.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 lipca 2009


Książka kucharska dla maluchów i niemowląt Książka kucharska dla maluchów i niemowląt
Gina Ford
Wszyscy wiemy, że gotowe produkty sprzedawane w sklepach niekoniecznie najlepiej służą naszym pociechom. A właściwa, zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa prawidłowego rozwoju małego dziecka.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Misiek: 26.09.2011, 13:02
 Wszystko pięknie, tylko Wigry to Podlasie, nie Mazury. To jest Pojezierze Suwalskie i nie ma nic wspólnego z Mazurami.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej