Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Sękacz z piernika

     Ciosto z sękiem

     Piecz się, "dziadzie" - woła niejedna kobieta w podlaskich gospodarstwach. Nic dziwnego, bo na zrobienie jednego "dziada", bankuchena, czyli po prostu sękacza trzeba poświęcić ponad 3 godziny. Najpierw robi się ciasto, tradycyjnie z 40 (tak, tak, to nie jest pomyłka) jaj, cukru, mąki, masła i dodatków. - Na jeden sękacz potrzeba bowiem około 8 litrów ciasta. Potem mąż pomaga rozpalić ognisko i ważne jest, aby żar pochodził z drzewa brzozowego, bo niektórzy cukiernicy próbują robić sękacze na prądzie albo gazie, ale wtedy ciasto jest suche i szybko się starzeje - takie podróbki potrafię rozpoznać już z daleka. Mój jest wilgotny, nie suchy i robiony ze swojskich jajek, a dzięki temu potrafi stać w chłodnym miejscu nawet do sześciu tygodni - mówi Anna Korzeniewska ze wsi Zańków w woj. lubelskim.

     Tradycja robienia sękaczy na Podlasiu ma już wiele lat. - Cały wschód jest sękaczowy! - podkreśla Korzeniewska. - Ja przejęłam ten "biznes" od mojej sąsiadki, która straciła już cierpliwość do stania przy dębowym wałku, polewania go ciastem i nieustannego obracania. Razem z narzędziami przekazała mi także wielowiekowy przepis na sękacz.

     - To bardzo pracochłonne zajęcie - mówi gospodyni. - Ja piekę już od 10 lat i pomimo wielu ulepszeń technika jest niezmienna, a dzienny wypiek to maksymalnie 3 sękacze, każdy ma około 40 cm długości i 30 cm średnicy, a waży około 3 kg.

     Polewając delikatnie wałek ciastem, trzeba pozwolić, aby zastygało ono nad ogniem i tworzyło efektowne sople czyli sęki, które czasem trzeba nawet przycinać. To dzięki tym warstwom po przekrojeniu ciasta wzdłuż mamy piękne słoje. Jeżeli ktoś chciałby się tym pobawić w domu, to istnieje uproszczona forma do pieczenia w prodiżu lub piekarniku i wychodzi naprawdę pyszny! - dodaje Anna Korzeniewska.

     Składniki:
      25 dag masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 5 dag zmielonych migdałów 1 tyżka rumu 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy

     Sposób przyrządzenia:
     Masto ucieramy z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żóttku, potem rum, migdaty, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z biatek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę natłuszczamy masłem, na jej dnie równomiernie rozsmarowu-jemy 2 łyżki ciasta. Pieczemy około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmujemy tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie rozprowadzamy kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawiamy tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzamy dotąd, aż zabraknie ciasta. Gdy cały sękacz jest już upieczony, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i pozostawiamy w niej ciasto do wystudzenia. Potem wyjmujemy sękacz i posypujemy go cukrem pudrem lub lukrujemy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 lipca 2009


173 specjały siostry Anastazji 173 specjały siostry Anastazji
s. Anastazja Pustelnik
Kolejna książka kucharska, napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej