Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Sękacz z piernika

     Ciosto z sękiem

     Piecz się, "dziadzie" - woła niejedna kobieta w podlaskich gospodarstwach. Nic dziwnego, bo na zrobienie jednego "dziada", bankuchena, czyli po prostu sękacza trzeba poświęcić ponad 3 godziny. Najpierw robi się ciasto, tradycyjnie z 40 (tak, tak, to nie jest pomyłka) jaj, cukru, mąki, masła i dodatków. - Na jeden sękacz potrzeba bowiem około 8 litrów ciasta. Potem mąż pomaga rozpalić ognisko i ważne jest, aby żar pochodził z drzewa brzozowego, bo niektórzy cukiernicy próbują robić sękacze na prądzie albo gazie, ale wtedy ciasto jest suche i szybko się starzeje - takie podróbki potrafię rozpoznać już z daleka. Mój jest wilgotny, nie suchy i robiony ze swojskich jajek, a dzięki temu potrafi stać w chłodnym miejscu nawet do sześciu tygodni - mówi Anna Korzeniewska ze wsi Zańków w woj. lubelskim.

     Tradycja robienia sękaczy na Podlasiu ma już wiele lat. - Cały wschód jest sękaczowy! - podkreśla Korzeniewska. - Ja przejęłam ten "biznes" od mojej sąsiadki, która straciła już cierpliwość do stania przy dębowym wałku, polewania go ciastem i nieustannego obracania. Razem z narzędziami przekazała mi także wielowiekowy przepis na sękacz.

     - To bardzo pracochłonne zajęcie - mówi gospodyni. - Ja piekę już od 10 lat i pomimo wielu ulepszeń technika jest niezmienna, a dzienny wypiek to maksymalnie 3 sękacze, każdy ma około 40 cm długości i 30 cm średnicy, a waży około 3 kg.

     Polewając delikatnie wałek ciastem, trzeba pozwolić, aby zastygało ono nad ogniem i tworzyło efektowne sople czyli sęki, które czasem trzeba nawet przycinać. To dzięki tym warstwom po przekrojeniu ciasta wzdłuż mamy piękne słoje. Jeżeli ktoś chciałby się tym pobawić w domu, to istnieje uproszczona forma do pieczenia w prodiżu lub piekarniku i wychodzi naprawdę pyszny! - dodaje Anna Korzeniewska.

     Składniki:
      25 dag masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 5 dag zmielonych migdałów 1 tyżka rumu 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy

     Sposób przyrządzenia:
     Masto ucieramy z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żóttku, potem rum, migdaty, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z biatek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę natłuszczamy masłem, na jej dnie równomiernie rozsmarowu-jemy 2 łyżki ciasta. Pieczemy około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmujemy tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie rozprowadzamy kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawiamy tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzamy dotąd, aż zabraknie ciasta. Gdy cały sękacz jest już upieczony, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i pozostawiamy w niej ciasto do wystudzenia. Potem wyjmujemy sękacz i posypujemy go cukrem pudrem lub lukrujemy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 lipca 2009


365 dań z grilla 365 dań z grilla
Hilaire Walden
365 przepisów na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania potrawy z grilla Znane i nieznane przepisy z całego świata Tajniki szybkiego przygotowywania smakowitych dań przy minimalnych nakładach sił i środków... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej