Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Indyk dziennikarski

     Mój sekret na udane przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi to "filet z indyka w sosie sojowo-miodowo-czosnkowym na patelni grillowej". Nie dość że brzmi profesjonalnie, to jeszcze smakuje wyśmienicie - mówi Ewa Czaczkowska, publicystka "Rzeczpospolitej". - Ten indyk ma tylko jedną wadę. Nie pozwala działać spontanicznie - śmieje się autorka. -Trzeba o nim pomyśleć dzień wcześniej, bo mięso musi pole-żeć w marynacie, żeby było kruche i soczyste.

     - Dostałam ten przepis od koleżanki, która też jest dziennikarką, i po raz pierwszy wykorzystałam go na przyjęciu dla znajomych po promocji mojej książki o kard. Wyszyńskim. Wszyscy byli zachwyceni i częściej niż o autografy prosili o przepis na to danie - żartuje dziennikarka.

     - Zawsze mam problem z proporcjami - mówi - bo dodaję składniki "na oko", a potem nie wiem, jak określić ich stosunek. Dla mnie gotowanie to sztuka relaksu, w kuchni nie muszę być nieustannie skupiona, a myślę tylko o tym, co zrobić, by danie było jeszcze lepsze. Dlatego każde jest inne niż gotowane poprzednio, chociaż opieram się na sprawdzonych przepisach, najczęściej od znajomych - dodaje publicystka. Podkreśla, że jak każdy, ma swoje wypróbowane przepisy na różne okazje. - Są przecież uroczystości, kiedy nie powinno się eksperymentować, a pokazać swój kunszt i przy okazji zachwycić przyjaciół! - A jeśli chodzi o indyka, to chyba każda gospodyni będzie wiedziała, jak można go zrobić "na oko" - mówi Ewa Czaczkowska.

     Składniki:
      1 kg piersi z indyka 6 ząbków czosnku ½ słoiczka miodu sos sojowy lub sojowo-grzybowy ryż satatki do wyboru: szpinak z winegretem plus matę pomidorki ozdobione zgrillowanymi skraweczkami bekonu czerwona kapusta leciutko obgotowana z pomarańczami cykoria lub różne rodzaje sałat z winegretem

     Sposób przyrządzenia:
     Mięso pokroić w kostkę 3,5/3,5 cm. Zalewa: gotowy sos sojowy połączyć z miodem i wycisnąć sześć ząbków czosnku. Wymieszać. Indyka zalać sosem i wtożyć do lodówki na noc albo przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu. Wyłożyć na ugotowany wcześniej ryż. Podawać z różnymi rodzajami sałat lub własną sałatką.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

2 sierpnia 2009


Po prostu gotuj! Po prostu gotuj!
Pascal Brodnicki
Pascal Brodnicki w 2003 roku rozpoczął współpracę z koncernem Unilever (producentem marki Knorr) oraz telewizją TVN. Dzięki temu powstał popularny sobotni program PO PROSTU GOTUJ, w którym Pascal uczy, jak gotować smacznie, modnie i przede wszystkim - łatwo... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej