Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Pielgrzymkowa pomidorowa

     Na pielgrzymce czas płynie inaczej. Po kilku dniach tajemnice różańca wskazują, jaki dziś dzień, a zegarek służy już tylko do sprawdzania, kiedy najbliższy odpoczynek na obiad. - Każdy rok jest inny. Czasami króluje żurek z kiełbasianą wkładką, innym razem kapuśniak albo barszcz. Któregoś roku gdzie nie przyszliśmy, to pomidorowa z ryżem. I tego się nie da wytłumaczyć, bo nikt nie sugeruje wcześniej, co mogłoby być na obiad. Ale od tamtego roku pomidorowa z ryżem zawsze kojarzy mi się z pielgrzymką - opowiada Tadeusz Popończyk, doświadczony pielgrzym, który ma już na koncie 56 pielgrzymek pieszych.

     Wszystko to płynie z dobroci serca gospodarzy, którzy chcą jak najlepiej przyjąć strudzonych wędrowców. - Kiedyś szedłem ze swoim wnukiem. Nocowaliśmy u pewnej rodziny i z samego rana czekał już na nas olbrzymi talerz kanapek, jak dla armii. Ponieważ chłopak źle się czuł, stanąłem sam na sam z wielkim wyzwaniem nie-do-przejedzenia - śmieje się pielgrzym. - Na szczęście udało nam się to zapakować do plecaków i wraz z kilkoma braćmi dojadaliśmy na trasie przez cały dzień. Innym razem, kiedy szedłem z moją żoną, wieczorem rozmawialiśmy ze swoimi gospodarzami o ulubionych potrawach i moja żona wspomniała, że bardzo dawno nie jadła już takich prawdziwych placków ziemniaczanych. Kiedy następnego rana wstaliśmy na śniadanie, na stole czekały już na nas gorące placki, sam nie wiem kiedy usmażone - wspomina Tadeusz Popończyk.

     Kiedy idzie się w takich większych pielgrzymkach jak akademickie siedemnastki albo WAPM, często jest tam zorganizowany tzw. wspólny stół. Posiłki przygotowywane są rotacyjnie i rozdawane wszystkim pielgrzymom podczas wspólnych postojów. Po kilku dniach ciężkiej drogi mamy już zawsze własnych "ochotników" - czyli tych, którzy "złapali bąbla". Ponieważ przybywają na miejsce odpoczynku wcześniej samochodami, to w zamian za to, że nie tuptają, mają za zadanie zrobić kanapki - wspomina pątnik. - To taka nasza forma ekspiacji.

     Składniki:
      udko z kurczaka lub żeberko wieprzowe włoszczyzna bez kapusty gałązka lubczyku lub nać selera masło 1 łyżka pomidory duże dojrzałe 14 szt. woda 2 litry sól, pieprz, listek laurowy śmietana 18% 200 gr koperek zielony

     Sposób przyrządzenia:
     Mięso wymoczyć umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy, włoszczyznę i ugotować wywar. Pomidory umyć, pokroić, dodać 1 łyżkę masła, płaską łyżeczką soli, łyżeczkę cukru i dusić około 20-30 min. Uduszone pomidory przetrzeć przez sitko, dodać do przecedzonego wywaru, pogotować wszystko, około 8 min. Śmietanę wlać do kubeczka, dobrze rozmieszać, wlać do gorącej zupy, dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Zupę podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

9 sierpnia 2009



   


1000 klasycznych potraw szybkich i prostych 1000 klasycznych potraw szybkich i prostych
Carolyn Humphries
Ta publikacja została napisana z myślą o tym, by wszystko, co świetnie wygląda i cudownie smakuje, można było łatwo i szybko przygotować. To ważne przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu na pracochłonne zakupy czy długie godziny spędzane w kuchni, a jednak chcą odżywiać się smacznie i zdrowo... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej