Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Malinowe lody

     Lody to zawsze hit sezonu, bez względu na to czy akurat świeci słońce, czy jest pochmurno. Wielu warszawiaków ma swoje ulubione lodziarnie i konkretne smaki. Rankingi popularności bije jednak już prawie dziesięć lat niewielka lodziarnia Malinova, niedaleko Pól Mokotowskich. Na początku uwagę zwraca slodko-kiczowaty wystrój lokalu. Różowe krzesełka i ściany przypominają domek lalki Barbie, a smak lodów - dzieciństwo. - Pewnie dlatego w lodziarni jest wielu małych gości, którzy ciągną za rękę rodziców, żeby dostać porcję swoich ulubionych lodów, czyli cookies - opowiada Roman Klinkiewicz, kierownik lodziarni. - Nie wiem, skąd wzięła się ta ich popularność, ale prawdą jest, że nierzadko mamy tu do czynienia z wielkimi dziecięcymi dramatami kiedy zabraknie cookies.

     Klienci lodziarni znają podstawowe smaki, jednak co raz są zaskakiwani nowymi nazwami, np.: sezamkowe, melonowe, jogurtowe czy dolce late.

     - Nie potrafię jednak wyjść z podziwu, gdy dwie osoby zamawiają powyżej 20 kulek. Zgodnie z włoskimi zasadami, przestrzeganymi w lodziarni, dostaje się kubek wody. Należy wypić łyk przed rozpoczęciem lizania kolejnej gałki, żeby ich smaki się „nie pogryzły" - tłumaczy Roman Klinkiewicz.

     Lody to absolutnie sezonowy interes, bo już w październiku liczba klientów drastycznie spada, a zdarza się, że w porównaniu do ciepłych wakacyjnych dni, odnotowuje się ponad 90% mniej amatorów zimnych słodkości. Zanim więc nadejdą chłodne wieczory, może warto spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu lodów, a może w wymyśleniu całkiem nowych smaków!

     Przepis na domowe lody śmietankowe:
      500 ml mleka 8 żółtek 150-200 g cukru 250 ml śmietany kremówki

     Sposób przyrządzenia:
     Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy matym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki. W ciągu kilku godzin zamrażania należy kilkakrotnie lody zamieszać. Aby uzyskać smak waniliowy dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko, do kawowych dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a do truskawkowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

23 sierpnia 2009


Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego
Stefan Świeżawski
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 OLA : 15.01.2015, 18:55
 mama mi robi takie
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej