Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Kaczka pieczona z jabłkami

     Wigilijny zakalec

     Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wielkimi porządkami typu odkurzanie mebli, pastowanie podłóg, mycie okien, ale także z pieczeniem ciast - wspomina Izabela Trojanowska. - Mama zawsze lubiła przygotowywać wszystko w nocy, a ja jej chętnie „pomagałam", szczególnie jako dziecko. W tym roku spędzimy Święta razem, ale nie zawsze to się udaje. W Wigilię punktem kulminacyjnym jest pasterka i śpiewanie kolęd. Mój młodszy brat Roman pięknie śpiewa i gra na gitarze, zresztą wszyscy chętnie śpiewamy, szczególnie w taką noc.

     - Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez słynnego w całej rodzinie makowca mojej mamy i kaczki z jabłkami w jej wykonaniu, jedzonej pierwszego dnia Świąt. Wiąże się z tym również pewna anegdota - mówi aktorka.

     Wiele lat temu mama Izabeli Trojanowskiej, jako świeżo upieczona mężatka, miała przyjąć na Wigilię gości z zagranicy. Tak się starała, że „ulepszyła" przepis na makowiec i wyszedł piękny... zakalec! - Na szczęście oprócz tego, było jeszcze mnóstwo innych dań - śmieje się Izabela Trojanowska. - Według rodzinnej tradycji na naszym stole nigdy nie może zabraknąć karpia smażonego i w galarecie, kompotu z suszu, makiełek, warzywnych sałatek, bigosu, śledzi, kapusty z grzybami, barszczu z uszkami, no i oczywiście makowca. Ale tamten przeszedł do historii, a mama do tej pory nie może sobie darować takiej porażki. I jak jesteśmy z czegoś niezadowoleni zwykle powtarza „lepsze jest wrogiem dobrego" - pamiętając o nieszczęsnej dodatkowej kostce masła. Izabela Trojanowska zapewnia jednak, że przepis na kaczkę jest sprawdzony i niezawodny. Podkreśla, że najważniejsze jest częste podlewanie mięsa. - I osobiście radzę, aby ściśle trzymać się proporcji podanych w przepisach! - podkreśla.
     SKŁADNIKI
     kaczka 5-6 dkg tłuszczu 1 kg jabłek (kwaśnych) sól cukier majeranek do smaku

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, napełnić ściśle kaczkę, część jabłek pozostawiając. Kaczkę zaszyć lub spiąć, polać tłuszczem i piec 60-80 minut skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. W czasie pieczenia często obracać. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku. Pozostałe jabłka włożyć do odtłuszczonego sosu, posypać cukrem i majerankiem, dusić kilka minut na małym ogniu, obłożyć kaczkę, udekorować. Podawać z ziemniakami, kapustą czerwoną i surówkami. I voila!


Marta Troszczyńska



Tekst pochodzi z Tygodnika

14 grudnia 2008



   


Tradycyjna kuchnia postna Tradycyjna kuchnia postna
Eleonora Trojan
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować – w zdrowym ciele zdrowy duch!... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 krysyna: 12.01.2015, 18:27
 polecam!
 Teokrata: 24.02.2009, 08:56
 Potrawa politycznie podejrzana :-))
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej