Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Kaczka pieczona z jabłkami

     Wigilijny zakalec

     Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wielkimi porządkami typu odkurzanie mebli, pastowanie podłóg, mycie okien, ale także z pieczeniem ciast - wspomina Izabela Trojanowska. - Mama zawsze lubiła przygotowywać wszystko w nocy, a ja jej chętnie „pomagałam", szczególnie jako dziecko. W tym roku spędzimy Święta razem, ale nie zawsze to się udaje. W Wigilię punktem kulminacyjnym jest pasterka i śpiewanie kolęd. Mój młodszy brat Roman pięknie śpiewa i gra na gitarze, zresztą wszyscy chętnie śpiewamy, szczególnie w taką noc.

     - Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez słynnego w całej rodzinie makowca mojej mamy i kaczki z jabłkami w jej wykonaniu, jedzonej pierwszego dnia Świąt. Wiąże się z tym również pewna anegdota - mówi aktorka.

     Wiele lat temu mama Izabeli Trojanowskiej, jako świeżo upieczona mężatka, miała przyjąć na Wigilię gości z zagranicy. Tak się starała, że „ulepszyła" przepis na makowiec i wyszedł piękny... zakalec! - Na szczęście oprócz tego, było jeszcze mnóstwo innych dań - śmieje się Izabela Trojanowska. - Według rodzinnej tradycji na naszym stole nigdy nie może zabraknąć karpia smażonego i w galarecie, kompotu z suszu, makiełek, warzywnych sałatek, bigosu, śledzi, kapusty z grzybami, barszczu z uszkami, no i oczywiście makowca. Ale tamten przeszedł do historii, a mama do tej pory nie może sobie darować takiej porażki. I jak jesteśmy z czegoś niezadowoleni zwykle powtarza „lepsze jest wrogiem dobrego" - pamiętając o nieszczęsnej dodatkowej kostce masła. Izabela Trojanowska zapewnia jednak, że przepis na kaczkę jest sprawdzony i niezawodny. Podkreśla, że najważniejsze jest częste podlewanie mięsa. - I osobiście radzę, aby ściśle trzymać się proporcji podanych w przepisach! - podkreśla.
     SKŁADNIKI
     kaczka 5-6 dkg tłuszczu 1 kg jabłek (kwaśnych) sól cukier majeranek do smaku

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, napełnić ściśle kaczkę, część jabłek pozostawiając. Kaczkę zaszyć lub spiąć, polać tłuszczem i piec 60-80 minut skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. W czasie pieczenia często obracać. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku. Pozostałe jabłka włożyć do odtłuszczonego sosu, posypać cukrem i majerankiem, dusić kilka minut na małym ogniu, obłożyć kaczkę, udekorować. Podawać z ziemniakami, kapustą czerwoną i surówkami. I voila!


Marta Troszczyńska



Tekst pochodzi z Tygodnika

14 grudnia 2008


Kuchnia litewska Kuchnia litewska
Praca zbiorowa
Kuchnia litewska słynie z potraw prostych i ekologicznych. Od wieków zakorzeniona w kuchni chłopskiej opartej na produktach zbożowych, mlecznych, owocach leśnych, grzybach i miodach. Prócz dań oryginalnych, jak chłodniki i kołduny, zaakceptowała szereg potraw z kuchni żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 krysyna: 12.01.2015, 18:27
 polecam!
 Teokrata: 24.02.2009, 08:56
 Potrawa politycznie podejrzana :-))
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej