Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Śledzie z "Plebanii"

     Ale ja już od dawna nie gotuję! - śmieje się ks. Dariusz Wieczorek. Kiedyś jak byłem wikariuszem to zdarzało mi się nawet gościć i po 30 osób na imieninach, ale to już dawne dzieje - tłumaczy się intensywnie obecny proboszcz parafii św. Stanisława Kostki w Okuniewie, gdzie powstaje serial "Plebania". Po chwili dodaje jednak, że zawsze lubił gotować. - Nauczyłem się tego jeszcze w domu, głównie przez obserwację i mamy, i taty, bo oboje dobrze gotowali. Jeszcze będąc wikariuszem na parafii, przyjeżdżałem na urlop do mamy i przez miesiąc ona miała wakacje, a ja codziennie gotowałem ulubione potrawy. Szczególnie lubię nieskomplikowaną kuchnię polską, a moja ulubiona potrwa to rosół wołowy.

     Jako wikariusz na Saskiej Kępie ks. Dariusz Wieczorek często chodził z koszykiem na zakupy na dawny bazarek przy ul. Zwycięzców. - Tam dowiadywałem się o różnych sposobach na ciekawe dania - opowiada ksiądz proboszcz. - Podczas zakupów panie z bazarku tłumaczyły mi na przykład, że aby zrobić dobre kotlety mielone, trzeba najpierw podsmażyć cebulę na patelni, potem zmieszać z surowym mięsem i dopiero smażyć, podpowiadały mi także jak zrobić flaki, a przede wszystkim miło wspominam ich pomysł na śledzie w occie, które nie są mdłe, a mają trochę ostrzejszy smak.

     Przynosiłem więc ten koszyk z produktami i wszystkie pomysły na ich przyrządzenie do swojego pokoju na plebanii, z którego była wydzielona niewielka część na kuchenkę i próbowałem nowych przepisów. Teraz jestem za duży - śmieje się. Kilka razy w tygodniu przychodzi do mnie gospodyni i przyrządza moje ulubione dania. Dziś na przykład mam leczo!
     Składniki:
      ½ kg śledzi 1/3 l oliwy ocet winny pieprz

     Sposób przyrządzenia:
     Śledzie włożyć do zimnej wody na 3-4 godziny, aby je odso-lić, po tym czasie osuszyć. Następnie płaty śledziowe pokroić w dzwonka, a cebulę w plasterki. Układać warstwowo w słoiku, na zmianę śledzie i cebulę. Do garnka wlać oliwę, dodać świeżo zmielony pieprz oraz ocet winny. Wymieszać i zagotować. Kiedy marynata ostygnie zalać nią śledzie i wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę. Podawać z pieczywem i masłem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 września 2009



   


Kuchnia pełna głodomorów Kuchnia pełna głodomorów
Katrin Raschke
Co dzieci chętnie jedzą? Tworząc posiłki dla dzieci, z pewnością każdy dorosły chce, aby były one pełnowartościowe i dostarczały młodemu organizmowi niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju składniki. Racjonalne odżywianie kojarzy się jednak z dostarczaniem organizmowi pokarmów ze względu na ich wartość odżywczą, a nie smak, co w przypadku małych "niejadków" może nie zdać egzaminu... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 krystyna: 18.01.2015, 17:10
 smacznego
 Plastek: 19.07.2011, 23:03
 HAAAAAaaaa.... teraz to dopiero ks. Dariusz się cieszy, bo jego ulubione Frugo powróciło na rynek polski. Pozdrawiam serdecznie. Łączność pamięta i pozdrawia :)
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej