Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Sernik

     Przeglqd tygodnia według studenta

    Student plus gotowanie to równanie z dwoma niewiadomymi Zależy od tego, co jest w lodówce i kto na obiedzie, a to naj częściej okazuje się jednocześnie. - Zbliża się sesja. Jak wkuwanie? Słabo? Dobrze, to wbijamy się na obiad i powtórzymy, ra zem ciapiąc sałatkę! - opowiada Ania Opasińska, a od niedawna mgr Anna Zórawska, tegoroczna absolwentka Uniwersyte tu Kard. Stefana Wyszyńskiego. - Biegnę do lodówki. Otwieram, a tam: kotlety od mamy, bigosik, który pasuje do wszystkiego, pekinka, masło, dżem i pomidory, czyli robimy standardowy obiad pod tytułem: "przegląd tygodnia".

     Składniki są dobierane w pary w zależności od tego, co pasuje do czego i tak konstruuje się cały obiad. Oczywiście dżem odpada, a dochodzą: ziemniaki lub ryż, a także sezonowe hity takie jak truskawki z ulicy, pomarańcze z promocji albo grzybki od babci. Dzięki temu w lodówce studenta nic się nie marnuje, bo jest on ekspertem od mrożenia, wekowania, marynowania, suszenia, wędzenia i kombinowania. Dlatego też podstawowym wyposażeniem kuchni musi być zamrażarka i mikrofalówka.

     Zawsze mile widziana jest - planowana (!!!) - wizyta rodziny z pokaźną "wałówką", co zapewnia menu na najbliższy tydzień. Rosołek w słoiku, suszona kiełbasa, "prawdziwe" jajka. - Bo w studenckim mieszkaniu panuje najczęściej tzw. komuna, czyli co moje, to i twoje - opowiada Ania - tylko bez podbierania życiodajnej kawy!

     - W naszej paczce każdy jest specjalistą w innej dziedzinie. Na spaghetti szło się do Rafała, na naleśniki do Marty, ciasta robiła Kasia, sałatki Iwona, ja byłam przydzielona do kotletów - śmieje się pani magister. Jak wiadomo, w gromadzie smakuje lepiej i nie trzeba się dopominać o słynne "studenckie zniżki" w barach mlecznych. Preferowane jest wszystko, co tanie, szybkie i smaczne. Stąd wziął się też pomysł na sernik bez pieczenia, przebój studenckich "posiadówek" i kwintesencja studenckiej kuchni.

     Składniki:
      0,5-0,7 kg twarogu 1 kostka masła 1 szkl. cukru pudru zwykłe kakao, ewentualnie wiórki kokosowe, rodzynki

     Sposób przyrządzenia:
     Twaróg zemleć w maszynce dwa razy. Cukier utrzeć z masłem (może być rozpuszczone, ale chłodne, wtedy łatwiej utrzeć), dodać zmielony twaróg. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe i rodzynki - wedle upodobania. Ułożyć prostokąt z ciastek (3 ciastka na szerokość i 7 na długość). Na ciastka wyłożyć masę kakaową, następnie drugą warstwę ciastek, potem białą masę. Zewnętrzne ciastka składamy do środka, tworząc trójkątny kształt. Polewamy ciasto polewą kakaową i posypujemy wiórkami. Odstawiamy do schłodzenia.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

4 października 2009


103 ciasta siostry Anastazji 103 ciasta siostry Anastazji
s. Anastazja Pustelnik
Ciasta z przepisów siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające sprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości. Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z "niczego"... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 sernik: 02.12.2010, 16:46
 inaczej "domek baby jagi":)
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej