Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Cocido z Hiszpanii

nbsp;    Mięsne danie podstawą pożywienia w czasach głodu? Na wielu twarzach słusznie pojawi się wyraz niedowierzania. Jednak to nie mięso stanowi tu główny składnik. W latach chudych cocido [czyt. kosido] składało się głównie z ziemniaków i cieciorki. Dziś jest nadal najbardziej popularnym madryckim daniem, choć już nie postnym. Oto przepis według wskazówek Jose Manuela Serna Ceana, Hiszpana, który 27 września startował w XXXI Maratonie Warszawskim, wśród ponad trzech tysięcy biegaczy. Jose jest biologiem z Kartaginy, miasta, od którego św. Jakub rozpoczął w latach 30. I wieku głoszenie chrześcijaństwa. Jose nie jest nastawiony na sukces sportowy, chociaż z czasem 3 godz. 40 min. uplasował się w 2. (na 4 możliwe) strefie czasowej. W rodzinnym mieście jest już sławny, pojawia się w prasie jako pierwszy kartagińczyk biegający w Warszawie. Rodacy podziwiają go, bo biegł, kiedy temperatura powietrza wynosiła tylko 22 °C, tymczasem podczas najbardziej popularnego w Hiszpanii madryckiego biegu nie schodzi poniżej 30 °C. Przy okazji maratonu Jose w oryginalny sposób zwiedza miasto, a z warszawiakami dzieli się znakomitym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe.

     Jose lubi, kiedy wszystko jest podane w jednym naczyniu, natomiast w restauracji dostaniemy serwowaną osobno zupę (wygląda i smakuje bardziej jak sos-wywar) i warzywa z mięsem. Potrawa -jak twierdzi Jose - idealna na chłodną polską jesień, kaloryczna i sycąca.

     Składniki:

      kilka rodzajów mięsa (mogą być kawałki kurczaka, szynki, boczek, kiełbasa) seler naciowy marchewka ziemniaki i cieciorka. Najlepiej smakuje przygotowane w szybkowarze, ale można też gotować w garnku

     Sposób przyrządzenia:
     Na dno naczynia sypiemy mieloną ostrą paprykę, dodajemy natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku, polewamy to łyżeczką oliwy z oliwek. Dorzucamy podgotowaną na pół miękko cieciorkę wraz z wodą, w której gotowała się wcześniej (albo gotową w naturalnej zalewie z puszki), wrzucamy do garnka mięso pokrojone w spore kawałki. Gotujemy kilkanaście minut, dodajemy pokrojone warzywa i całe ziemniaki. Dusimy jeszcze kilka minut, po czym zdejmujemy potrawę z ognia.


Jolanta Bidzińska
współpraca Monika Pawluczuk-Solarz


Tekst pochodzi z Tygodnika

1 listopada 2009


Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier... » zobacz więcej


      



Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
Daj plusika:
[ Strona główna ]
Miłość czy MIŁOŚĆ? Czyli sztuka chodzenia ze sobą Miłość czy MIŁOŚĆ? Czyli sztuka chodzenia ze sobą
Katarzyna Jarosz, Tomasz Jarosz
Jest tak wiele pytań na temat miłości, które zadajesz sobie codziennie. Czy czasami masz wrażenie, że te pytania są bez odpowiedzi? Mamy dla Ciebie rozwiązanie... » zobacz więcej
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2014 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej