Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Cocido z Hiszpanii

nbsp;    Mięsne danie podstawą pożywienia w czasach głodu? Na wielu twarzach słusznie pojawi się wyraz niedowierzania. Jednak to nie mięso stanowi tu główny składnik. W latach chudych cocido [czyt. kosido] składało się głównie z ziemniaków i cieciorki. Dziś jest nadal najbardziej popularnym madryckim daniem, choć już nie postnym. Oto przepis według wskazówek Jose Manuela Serna Ceana, Hiszpana, który 27 września startował w XXXI Maratonie Warszawskim, wśród ponad trzech tysięcy biegaczy. Jose jest biologiem z Kartaginy, miasta, od którego św. Jakub rozpoczął w latach 30. I wieku głoszenie chrześcijaństwa. Jose nie jest nastawiony na sukces sportowy, chociaż z czasem 3 godz. 40 min. uplasował się w 2. (na 4 możliwe) strefie czasowej. W rodzinnym mieście jest już sławny, pojawia się w prasie jako pierwszy kartagińczyk biegający w Warszawie. Rodacy podziwiają go, bo biegł, kiedy temperatura powietrza wynosiła tylko 22 °C, tymczasem podczas najbardziej popularnego w Hiszpanii madryckiego biegu nie schodzi poniżej 30 °C. Przy okazji maratonu Jose w oryginalny sposób zwiedza miasto, a z warszawiakami dzieli się znakomitym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe.

     Jose lubi, kiedy wszystko jest podane w jednym naczyniu, natomiast w restauracji dostaniemy serwowaną osobno zupę (wygląda i smakuje bardziej jak sos-wywar) i warzywa z mięsem. Potrawa -jak twierdzi Jose - idealna na chłodną polską jesień, kaloryczna i sycąca.

     Składniki:

      kilka rodzajów mięsa (mogą być kawałki kurczaka, szynki, boczek, kiełbasa) seler naciowy marchewka ziemniaki i cieciorka. Najlepiej smakuje przygotowane w szybkowarze, ale można też gotować w garnku

     Sposób przyrządzenia:
     Na dno naczynia sypiemy mieloną ostrą paprykę, dodajemy natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku, polewamy to łyżeczką oliwy z oliwek. Dorzucamy podgotowaną na pół miękko cieciorkę wraz z wodą, w której gotowała się wcześniej (albo gotową w naturalnej zalewie z puszki), wrzucamy do garnka mięso pokrojone w spore kawałki. Gotujemy kilkanaście minut, dodajemy pokrojone warzywa i całe ziemniaki. Dusimy jeszcze kilka minut, po czym zdejmujemy potrawę z ognia.


Jolanta Bidzińska
współpraca Monika Pawluczuk-Solarz


Tekst pochodzi z Tygodnika

1 listopada 2009


Jarska kuchnia siostry Anieli; Klasztorna kuchnia; Ciasta siostry Anieli - [KOMPLET] Jarska kuchnia siostry Anieli; Klasztorna kuchnia; Ciasta siostry Anieli - [KOMPLET]
Aniela Garecka
Poradniki siostry Anieli cieszą się niekwestionowaną popularnością i są najpopularniejszymi książkami kucharskimi, użytecznymi nie tylko w kuchni, ale i w prowadzeniu domu, bowiem zawierają wiele cennych rad i wskazówek... » zobacz więcej


      



Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2014 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej