Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Placek truskawkowy

     Cecylka Knedeleek i placek truskawkowy

     Wszystkie najpiękniejsze wspomnienia wiążą mi się z dzieciństwem. Kiedy byłam mała, babcia przyrządzała mi najwspanialsze potrawy, a ja zawsze jej pomagałam. Później chciałam jak najwięcej z tego zapamiętać, więc zaczęłam spisywać jej opowieści o Cecylce Knedelek. Gdy dorosłam, postanowiłam je opublikować - wspomina Joanna Krzyżanek, pisarka.

     Tak powstały najpiękniejsze bajki dla dzieci, które uczą je aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu rodzinnych posiłków.

     - Babcia Cecylia zawsze potrafiła mnie przekonać do zjedzenia nielubianych posiłków. Nigdy nie lubiłam białego sera, więc lepiła z niego białe kulki i robiła bałwanka, a kaszkę posypywała cukrem i nazywała gęsią skórką. Kiedy gotowałyśmy razem, z dumą wszystko zjadałam, bo przecież jako dobra gospodyni musiałam wykazać się swoimi umiejętnościami! - śmieje się Joanna Krzyżanek.

     W książce "Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci" przepisy są ułożone według kolorów potraw: biało-kremowe, żółto-pomarańczowe, różowo-fioletowe, a nawet czarno-czarodziejskie. Wszystkie do zrobienia przez dzieci i rodziców. - Każdy przepis musieliśmy sprawdzić z dziećmi kilka razy, ale zawsze była to wspaniała zabawa - dodaje pani Joanna. - Gdy piszę bajki dla dzieci, jestem przekonana, że sama nigdy nie wyrosłam z dziecięctwa. Uważam, że każdy z nas jest dzieckiem, tylko niektórzy o tym zapomnieli. Kiedyś mieli trochę mniej doświadczenia i wiedzy, ale wciąż są tymi samymi Joasiami, Zuziami czy Pawełkami.
     SKŁADNIKI
     ½ kubka oleju 1 kubek cukru 1 kubek mleka 3 jaja ½ kostki drożdży 2 czubate kubki mąki owoce

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Ciasto najlepiej wyrobić wieczorem. Do dużej miski dodać pokruszone drożdże, olej, mleko, cukier i jaja, wszystko oprócz mąki. Nie mieszać, a jedynie przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano, kiedy dzieci wstaną, w domu będzie już pięknie pachnieć przyszłym plackiem. Do składników dosypujemy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Potem odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do tortownicy i dekorujemy owocami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około pół godziny do 45 minut, aż nabierze złocistego koloru.


Tekst pochodzi z Tygodnika

7 grudnia 2008


Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede wszystkim przepisy składają się na ten dowcipny i pełen radości życia przewodnik po najsmaczniejszych zakątkach Węgier... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 mama: 02.03.2009, 13:35
 trafiłam tu przypadkiem i bardzo się ciesze,pragnę bardzo zostać babcią i to co przeczytałam jest piękne,narazie będę zgłębiać teorię by kiedyś zostać najlepszą babcią lecz ciasto już dzisiaj zrobie pozdrawiam
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej