Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Zupa czosnkowa

     Na chorobę Ci ten czosnek

     Wszędzie straszą teraz tą grypą, to jem na potęgę! - deklaruje Mirosław Gac, rolnik z Latowicza uprąwiający czosnek. - Bo pasuje mi prawie do wszystkiego, na kanapki, do zupy, jako sos, nawet do ugotowanych ziemniaków. Ale ja najbardziej lubię tak zwyczajnie dodać go do pomidorów.

     Przyjeżdżający do Latowicza zawsze podkreślają wszechobecny w okolicy zapach czosnku. Nic dziwnego, dawniej było tam prawdziwe „zagłębie czosnkowe". Dziś przeniosło się ono w okolice Krakowa, gdzie na początku sierpnia od trzech lat obchodzone jest małopolskie święto czosnku i wybierani są cesarz i cesarzowa czosnku.

     W Latowiczu wciąż spotyka się jednak pola tego naturalnego antybiotyku, jak się go czasem nazywa. - Wymaga bardzo żyznej ziemi, tzw. rędziny, tłustej, śliskiej i bogatej w składniki mineralne - tłumaczy Mirosław Gac, który kontynuuje dzieło teściów, ale i sam uprawia czosnek już ponad 20 lat. Taka rodzinna tradycja.

     Latowickie odmiany „dorobiły" się nawet oryginalnej nazwy własnej: czosnek latowicki (Allium latovicensis) o niebieskawym odcieniu, trochę sękaty, o nieregularnych kształtach. Jest on jednak powoli wypierany przez „śliczny, okrąglutki i bialutki" czosnek „madę in China". W Latowiczu nie jada się go jednak nagminnie.

      Wiadomo, że czosnek zapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, ma działanie przeciwalergiczne. Wiadomo też, że powinniśmy go jeść jak najczęściej. - Tylko najlepiej nie wychodzić potem z domu, bo o ile nam to nie przeszkadza, to innym już tak - radzi pan Mirosław.

     Ale na czosnkowy oddech jest rada! Można żuć natkę pietruszki, ziarenka kawy palonej, zjeść jabłko lub ssać plasterek cytryny ze skórką. A na listopadową aurę, na zakatarzone i przeziębione dni, dla leniwych i chorych polecamy zupę czosnkową.

     Składniki:

     1/4 główki czosnku 1,5 kromki czerstwego pszennego chleba 1,5 łyżki oliwy z oliwek papryka mielona 1 szkl. bulionu warzywnego 1 jajko 1/8 bagietki sól pieprz koperek

     Sposób przyrządzenia:
     Chleb pokroić na matę kostki i obsmażyć na oliwie na ztoty kolor. Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać do chleba, doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Zupę przelać do miseczki żaroodpornej, wlać do niej roztrzepane jajko i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 min., posypać koperkiem. Bagietkę pokroić na kawałki, podsmażyć i podawać do zupy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 listopada 2009


Książka kucharska dla maluchów i niemowląt Książka kucharska dla maluchów i niemowląt
Gina Ford
Wszyscy wiemy, że gotowe produkty sprzedawane w sklepach niekoniecznie najlepiej służą naszym pociechom. A właściwa, zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa prawidłowego rozwoju małego dziecka.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej