Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Ciasteczka andrzejkowe

     Dawniej w andrzejkową noc, 30 listopada, tylko dziewczyny miały szansę poznać swój los. Chłopcy zgodnie z tradycją mieli sobie wróżyć 24 listopada, w wigilię św. Katarzyny. Dziś nie zawsze się już o tym pamięta, ale to właśnie podczas takiego wieczoru Andrzeja los połączył z Katarzyną i tak już zostało.

     - Dla mnie andrzejki zawsze pozostaną nocą magiczną i to nie ze względu na jej tradycję, ale jako rocznica poznania mojej żony - opowiada Andrzej Sołtysik, prawnik z Warszawy, który kilka lat temu, kiedy jeszcze studiował, wymyślił dla swoich znajomych bal przebierańców jako zabawę andrzejkową. - To były moje imieniny, wracając do domu, myślałem, czy o niczym nie zapomniałem: dekoracje, jedzenie, mój kostium - wspomina Andrzej. - Wymyśliłem, że przebiorę się za Zorro, bo najłatwiej było mi stworzyć taką charakteryzację - śmieje się organizator imprezy.

     Na wyznaczoną godzinę zjawiło się jednak więcej gości niż przewidywał, w tym jedna wyjątkowa "czarownica" Kasia. Przyszła ze starszą siostrą, jego koleżanką z roku. - Czasem, kiedy wspominamy te pamiętne andrzejki, Kasia zawsze śmieje się, że byłem najgorszym Zorro, jakiego widziała. A ja po prostu zapomniałem zmienić dżinsy na czarne spodnie, bo zająłem się wyjmowaniem lekko przypalonych ciasteczek z piekarnika - opowiada Andrzej.

     Dziś pan Sołtysik proponuje przepis na maślane ciasteczka andrzejkowe, których trudność w przygotowaniu polega jedynie na tym... żeby ich nie przypalić! - To naprawdę proste, nawet dla mnie, laika w kuchni - twierdzi Andrzej Sołtysik. - Przepis dostałem jeszcze od mojej babci, więc jest wypróbowany przez pokolenia.

     Składniki:

     1 i 3/4 szkl. mąki krupczatki 20 dag masła pół szklanki cukru pudru 3 żółka marmolada lub polewa czekoladowa

     Sposób przyrządzenia:
     Żółtka wtożyć w sitku do gorącej wody - ok. 80 st. i trzymać 15 min, następnie przetrzeć przez sitko, ostudzić. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masto, posiekać, następnie dodać cukier i przetarte żóttka, szybko zagnieść ciasto, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki, następnie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać matę kóteczka. Piec w temp. ok. 220 st. na złoty kolor - uwaga, bo pieką się błyskawicznie - po upieczeniu smarować jedno kóteczko marmoladą lub polewą czekoladową i przykryć drugim. Nieposmarowane są równie pyszne. Posypać cukrem pudrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

29 listopada 2009


Książka kucharska dla studentów Książka kucharska dla studentów
Thomas Hoeren, Christiane Leesker
Książka kucharska dla studentów. 72 przepisy na dania sycące, szybkie, zdrowe i tanie - Oryginalna, pełna pomysłów - Proste, zdrowe i pyszne jedzenie - 72 przepisy wypróbowane i polecane przez studentów... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 hg: 17.11.2010, 19:12
 beznadzieja......
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej