Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
O zapachu piernika

     "(...) Ale zacznę o pierniku toruńskim" - napisał w liście do przyjaciela Fryderyk Chopin. A kiedy wymieni! już wszystkie najpiękniejsze miejsca Torunia, zakończył: "To jednak nie przechodzi pierników, oj pierników (...)".

     Toruńskie pierniki to wspomnienie pobytu w tym mieście, smak z dzieciństwa, ale przede wszystkim symbol zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

     - Zapach pieczonego piernika mojej babci to jedno z najwcześniejszych wspomnień, potem zastąpiły go te kupione, bo ja już takich zdolności nie mam, ale tradycja została. Na choince zawsze musi dyndać kilka piernikowych ciastek - wspomina Ania z Torunia.

     A Toruń pachnie piernikami, które oprócz Kopernika i starówki, stały się symbolem miasta. A skąd wzięły się pierniki? - Swą nazwę wzięły od ostrej przyprawy korzennej, zwanej "pierną", dodawanej do ciasta - tłumaczy Agnieszka Pietrzak, rzecznik prasowy prezydenta Torunia. - Historia milczy jednak, kto wymyślił piernik o tym kształcie i dlaczego ma on tę nazwę, istnieje jednak wiele pięknych legend! Według jednej z nich, piernik był dziełem młodego skromnego czeladnika, który po to, by zdobyć serce ukochanej Katarzyny i uznanie jej ojca, piekarskiego mistrza, opracował nowy przepis.

     - Obecnie jedynym bezpośrednim spadkobiercą i kontynuatorem wielkiej toruńskiej tradycji piernikarskiej jest Fabryka Cukiernicza "Kopernik" S.A., założona w 1760 r. przez Jana Weesego - opowiada Agnieszka Pietrzak - a nasze pierniki znane są we wszystkich krajach Unii Europejskiej, Kanadzie, USA, Kuwejcie, Izraelu, a nawet Japonii. Do historii przeszedł piernik wypieczony w 1778 r. dla carycy Katarzyny, który miał ok. 2 metrów długości i był gruby na 30 cm!

     W Toruniu wszystko kręci się wokół piernika - są figurki z piernika, serca piernikowe, pierniki nadziewane i przekładane, powstało nawet Piernikowe Miasteczko i Muzeum Piernika - wylicza pani Agnieszka. - Od kilku lat w Muzeum Okręgowym w Toruniu obchodzimy specjalne święto Katarzynek, czyli najsłynniejszych toruńskich pierniczków, o kształcie "chmurki", a na Rynku Staromiejskim w 2003 r. zainicjowano Piernikową Aleję Gwiazd.

     Wszystko zawiera się zaś w jednym przysłowiu: dla Torunia tym jest piernik, czym dla statku dobry sternik!

     Składniki:

     1 kg mąki żytniej 1 kg miodu lipowego 1 jajo 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki) 1 łyżeczka anyżu 1 kieliszek spirytusu migdały

     Sposób przyrządzenia:
     Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej w piecyku mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde, uginające się jak guma. Pod koniec wyrabiania dodać obrane ze skórki, grubo siekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować tłuszczem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec ok. I godziny w gorącym piekarniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

13 grudnia 2009


Koktajle i soki Koktajle i soki
Christine Ambridge
Smaczne i zdrowe koktajle, przeciery i soki mogą towarzyszyć nam przez cały pracowity dzień. Zamieszczone w tej książce przepisy pozwalają nam cieszyć się wspaniałym smakiem oraz doskonałym, odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw. Proponujemy też kuszące napoje kawowe i czekoladowe, których nie może zabraknąć w chwilach, kiedy mamy ochotę trochę siebie porozpieszczać... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej