Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Kurczak pieczony po angielsku

     Świąteczna kuchania Kevina

     Kuchnia to jego królestwo, a gotowanie największa pasja. Mając 10 lat, Kevin Aiston godzinami przesiadywał z kucharzem pracującym w domu dziecka. To tam nauczył się. najwięcej i od tego czasu gotuje już ponad 30 lat.

     W każdym mieście w Polsce ma już przyjaciół, z którymi wymienia się pomysłami na różne sztuczki kulinarne. - Kiedy wyjeżdżam na występy, zawsze "trafiam" na jakiegoś kucharza - z pasji lub zawodu. Więc jeśli o 3-4 nad ranem nie ma mnie w hotelu, to znaczy, że gotuję! - śmieje się Kevin Aiston. - Kiedyś zadzwoniła do mnie żona i pyta: "Co ty robisz w środku nocy?". Zgadnij! "Jesteś w knajpie!" - Nie, to drugie - odpowiadam. "Znowu gotujesz?!". Kiedyś w Kielcach poznałem właściciela restauracji, który otworzy! ją specjalnie dla mnie, a było to późno w nocy, i gotowaliśmy tam do 5 nad ranem! - wspomina satyryk.

     A ponieważ jest autorem już dwóch książek kucharskich, z jego zdaniem liczą się Pascal Brodnicki, Robert Sowa czy Robert Makłowicz. Kevin w Polsce spędza wigilię... po polsku. - Na stole mamy 12 potraw, w tym ulubiony czerwony barszcz - podkreśla. - Wszystko gotuję sam. A w tym roku to będzie duże wyzwanie, bo w naszym nowym domu będziemy gościć około 50 osób i chyba będę musiał zabrać się za to kilka dni wcześniej - śmieje się Kevin. - Najbardziej dziwi mnie, dlaczego Polacy wszystko oblewają galaretką - ryby, mięso, warzywa, wszystko. A ja tak jej nie lubię! No i pozostaje jeszcze kwestia ryby. Jak przyjechałem do Polski, to tydzień przed świętami u wszystkich w wannie pływała ryba. Dlaczego Polacy robią z wanny akwarium - myślałem - i gdzie się myją?! A szczytem było już, kiedy dzieci znajomych nadały temu karpiowi imię.

     Przepis, jaki najbardziej kojarzy mu się ze świętami, to pieczony kurczak z farszem, który jest zawsze przebojem podczas pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia.

     Składniki:

     kilka gałązek natki pietruszki i tymianku kurczak (2kg) pół cytryny 1 cebula 60 g masła

     Farsz:
     30 g masła 1 posiekana cebula 1 starte jabłko 60 g tartej bułki 1 jajo 1 tyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianku otarta skórka z 1 cytryny sól i czarny pieprz

     Sos:
     2 łyżeczki mąki 300 ml wywaru z podróbek

     Sposób przyrządzenia:
     Farsz: roztopić masło, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie. Zestawić z ognia, ostudzić, dodać jabłko, tartą bułkę, roztrzepane jajo, natkę pietruszki, tymianek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać.

     Do wnętrza tuszki włożyć gałązki natki pietruszki i tymianku, posypać pieprzem. Farsz nałożyć w otwór przy szyi, zakryć skórą i przypiąć szpilką do drobiu. Resztę farszu odłożyć. Kurczaka posmarować masłem, posypać solą i pieprzem. Piec w do temp. 190C przez 20 minut na każde 500g, plus 20 minut. Na 40 minut przed końcem włożyć pozostały farsz. Przed podaniem wyjąć farsz pokroić kurczaka i podawać z sosem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 grudnia 2009


173 specjały siostry Anastazji 173 specjały siostry Anastazji
s. Anastazja Pustelnik
Kolejna książka kucharska, napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej