Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Kurczak pieczony po angielsku

     Świąteczna kuchania Kevina

     Kuchnia to jego królestwo, a gotowanie największa pasja. Mając 10 lat, Kevin Aiston godzinami przesiadywał z kucharzem pracującym w domu dziecka. To tam nauczył się. najwięcej i od tego czasu gotuje już ponad 30 lat.

     W każdym mieście w Polsce ma już przyjaciół, z którymi wymienia się pomysłami na różne sztuczki kulinarne. - Kiedy wyjeżdżam na występy, zawsze "trafiam" na jakiegoś kucharza - z pasji lub zawodu. Więc jeśli o 3-4 nad ranem nie ma mnie w hotelu, to znaczy, że gotuję! - śmieje się Kevin Aiston. - Kiedyś zadzwoniła do mnie żona i pyta: "Co ty robisz w środku nocy?". Zgadnij! "Jesteś w knajpie!" - Nie, to drugie - odpowiadam. "Znowu gotujesz?!". Kiedyś w Kielcach poznałem właściciela restauracji, który otworzy! ją specjalnie dla mnie, a było to późno w nocy, i gotowaliśmy tam do 5 nad ranem! - wspomina satyryk.

     A ponieważ jest autorem już dwóch książek kucharskich, z jego zdaniem liczą się Pascal Brodnicki, Robert Sowa czy Robert Makłowicz. Kevin w Polsce spędza wigilię... po polsku. - Na stole mamy 12 potraw, w tym ulubiony czerwony barszcz - podkreśla. - Wszystko gotuję sam. A w tym roku to będzie duże wyzwanie, bo w naszym nowym domu będziemy gościć około 50 osób i chyba będę musiał zabrać się za to kilka dni wcześniej - śmieje się Kevin. - Najbardziej dziwi mnie, dlaczego Polacy wszystko oblewają galaretką - ryby, mięso, warzywa, wszystko. A ja tak jej nie lubię! No i pozostaje jeszcze kwestia ryby. Jak przyjechałem do Polski, to tydzień przed świętami u wszystkich w wannie pływała ryba. Dlaczego Polacy robią z wanny akwarium - myślałem - i gdzie się myją?! A szczytem było już, kiedy dzieci znajomych nadały temu karpiowi imię.

     Przepis, jaki najbardziej kojarzy mu się ze świętami, to pieczony kurczak z farszem, który jest zawsze przebojem podczas pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia.

     Składniki:

     kilka gałązek natki pietruszki i tymianku kurczak (2kg) pół cytryny 1 cebula 60 g masła

     Farsz:
     30 g masła 1 posiekana cebula 1 starte jabłko 60 g tartej bułki 1 jajo 1 tyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianku otarta skórka z 1 cytryny sól i czarny pieprz

     Sos:
     2 łyżeczki mąki 300 ml wywaru z podróbek

     Sposób przyrządzenia:
     Farsz: roztopić masło, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie. Zestawić z ognia, ostudzić, dodać jabłko, tartą bułkę, roztrzepane jajo, natkę pietruszki, tymianek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać.

     Do wnętrza tuszki włożyć gałązki natki pietruszki i tymianku, posypać pieprzem. Farsz nałożyć w otwór przy szyi, zakryć skórą i przypiąć szpilką do drobiu. Resztę farszu odłożyć. Kurczaka posmarować masłem, posypać solą i pieprzem. Piec w do temp. 190C przez 20 minut na każde 500g, plus 20 minut. Na 40 minut przed końcem włożyć pozostały farsz. Przed podaniem wyjąć farsz pokroić kurczaka i podawać z sosem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 grudnia 2009


131 legendarnych koktajli 131 legendarnych koktajli
praca zbiorowa
Książka "131 legendarnych koktajli" adresowana jest nie tylko do doświadczonych barmanów, ale i do nowicjuszy, którzy mają ochotę eksperymentować za barem.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej