Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Gołąbki


Idol w kuchni, czyli jak ani gotują

Elżbieta Zapendowska, krytyk muzyczny, specjalistka od emisji głosu, jurorka telewizyjnych show "Jak oni śpiewają" i "Idol", dzieli potrawy na dwa rodzaje: szybkie i wyjątkowe. Te ostatnie są przyrządzane przez wiele godzin na specjalne uroczystości lub święta. - Do takich potraw należą moje słynne gołąbki, które powstają w ilościach zupełnie hurtowych - mówi jurorka - a ponieważ jest przy nich dużo pracy, to przeznaczam na to czasem nawet dwa dni. I choć zwykle mam do tego pomocnika, to i tak jest to ciężka praca. Najwięcej oczywiście podczas sparzania kapusty, aby potem liście ładnie odchodziły od głąba.

Elżbieta Zapendowska przyznaje, że kiedy idzie "w gości", często podpatruje, jak powstaje jakieś danie "od kuchni". Nie ukrywa, że zdarza jej się czasem zapytać o przepis kucharza. - I choć najczęściej zdradzają jakieś sekrety - śmieje się - to ja wiem, że tę główną tajemnicę trzymają w sercu. - Kilku rad udzieliła mi kiedyś Bożena Dykiel - mówi - w tym był dobry dodatek właśnie do gołąbków: przyprawa włoska. W przypływie dobrego humoru zdarza mi się także samej eksperymentować, jak ostatnio, kiedy do farszu dodałam kilka kropel whiskey. Ale nie dość, że wyszło z tego straszne paskudztwo, to rodzinnie stwierdziliśmy, że jest to "zakłócanie tradycji", bo zapiekane w piekarniku gołąbki to był przepis mojej mamy. Bo "stołówkowe" gołąbki zatopione w sosie pomidorowym to jest już jawne nadużycie mojej gastronomicznej tolerancji.

Elżbieta Zapendowska lubi kolekcjonować nie tylko przepisy swoich znajomych, ale także "sposoby wykonania" wielu potraw. - Mam taką koleżankę, wybitnie uzdolnioną kulinarnie, choć roztargnioną. Ostatnio na przykład zrobiła duży tort urodzinowy i przystroiła go małymi zielonymi kulkami, które - jak się później okazało - były kulkami na mole - śmieje się pani Elżbieta - ale to chyba rodzinne, bo jej mężowi zdarzyło się kiedyś odlać rosół do zlewu!

Składniki:

duża biata kapusta ok. 80 dag mięsa z łopatki jajko 3 cebule 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz majeranek czosnek przyprawa włoska 4 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:
Mięso zemleć, ryż zagotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju i dodać do zmielonego mięsa. Mięso, ryż i cebulę doprawić solą i pieprzem, dodać garść majeranku i całość wyrobić na jednolitą masę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę dziurą po głąbie do dotu i parzyć ok. 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3^ minuty). Obrócić na drugą stronę i parzyć jeszcze przez chwilę. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba. Dwa liście napełnić farszem i zawinąć. Gotąbki, włożyć do brytfanny, skropić olejem i podlać wodą. Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 150-180°.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej