Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Francuski deser owocowy pod kruchym ciastem

     Klub smakosza

     Podobno niekulturalnie jest jeść przy książkach. Chyba, że są to nąjwykwintniejsze dania sławnych szefów kuchni, a miejscem jest - biblioteka!

     Już kilka lat temu w Bibliotece na Zielonym Ursynowie powstał Klub Smakosza, do którego zaproszenia przyjmują takie sławy jak Magda Gessler, Agnieszka Maciąg, Ewa Wachowicz czy Paolo Cozza. - W albumie jest cała historia naszych spotkań - pokazuje bibliotekarka, Roma Górnicka - Robert Sowa upiekł nam tort z białej czekolady z napisem "Ursynoteka", Agnieszka i Marcin Kręgliccy przynieśli smakołyki z ciasta filo. Przepisami dzielił się z nami Karol Okrasa, gościliśmy też wegan, poznajemy kuchnie regionalne, a przy tym promujemy książki i... degustujemy! Zaczęło się od spotkania z Tessą Capponi-Borawską, poświęconego kuchni włoskiej. Zgromadziło ono wielu zainteresowanych, którzy właśnie wtedy postanowili spotykać się regularnie raz w miesiącu.

     - Kiedyś byłam współautorką miesięcznika "Kuchnia. Magazyn dla smakoszy". Potem zmieniłam pracę, ale zainteresowania pozostały. Pomyślałam, że jest wielu ciekawych ludzi, którzy poprzez tematy kulinarne opowiadają z pasją o kulturze innych narodów, zwyczajach i tradycji. Może to nietypowy temat dla biblioteki, ale jest dużo książek, którymi warto zainteresować czytelników - mówi Roma Górnicka. - W pierwszej chwili pomyślałyśmy o kobietach, ale to był nasz błąd, bo są tematy, takie jak tradycje kulinarne Japonii, które zainteresowały wielu mężczyzn. Spotkanie poświęcone nalewkom też zwabiło panów. Frekwencja zależy też od pogody i popularnych imienin - śmieje się.

     Na wszelki wypadek regały z książkami stoją na kółkach, więc zsuwa się je na bok i tak czasem w bibliotece gości nawet 80 osób!

     Składniki:

     różne owoce świeże sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona) owoce z puszki (brzoskwinie, morele, ananas) miód gryczany cynamon masło do wysmarowania naczynia porcja ciasta kruchego (może być mrożone)

     Sposób przyrządzenia:
     Owoce pokroić, odrzucić pestki i gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu do zapiekanek, przesypując cynamonem. Na wierzchu posypać startym na tarce do warzyw kruchym ciastem. Polać miodem. Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C. Owoce podawać gorące w naczyniu, w którym były zapiekane. Świetne z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

7 lutego 2010


Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego
Stefan Świeżawski
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej