Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Oponki

     Kulinarny pojedynek

     Może to i jest kolejna ckliwa historia, ale przecież walentynki to święto kiczu, a rzecz działa się właśnie wtedy. Spotkania we wspólnej kuchni w internacie zwykle nie należą do przyjemnych. - Przynajmniej dla mnie, bo nie lubię, kiedy ktoś zagląda mi przez ramię "do garów" - opowiada Kasia Biełoń, absolwentka technikum gastronomicznego. - A szczególnie, kiedy prowadzę kulinarne eksperymenty. Dyplomowana dziś kucharka pewnego dnia gotowała bigos "w całkiem nowej odsłonie", gdy do szkolnej kuchni wszedł kolega. - Najpierw zaczął mi się przyglądać, a potem udzielać "dobrych rad", w stylu, że dobry bigos powinno się dusić przez trzy dni po trzy godziny - wspomina Kasia. - W końcu doszło do tego, że zaczęliśmy się przekrzykiwać, wymieniając innowacyjne przepisy na różne dania np. naleśniki z piwem czy surówki z miodem i imbirem. Potem przeszliśmy do najbardziej egzotycznych potraw jak indyjska zupa kukurydziana z orzeszkami ziemnymi i skończyliśmy na różnych sztuczkach typu, co zrobić kiedy, w kuchni wybuchnie pożar.

     Ta kreatywna kłótnia trwała jednak na tyle długo, że obiad się przypalił. - Wtedy zrobiłam się podwójnie zła, jednak Marek w ramach przeprosin zaproponował, że zamówimy pizzę, a następnego dnia umówimy się na kulinarny pojedynek - mówi Kasia.

     I do tej pory zdarza im się jeszcze spierać, czyj sos do spaghetti jest lepszy i czy do danej potrawy powinno się dodawać kminek, jednak jak to w "kucharskim małżeństwie" - każde z nich ma swój ulubiony przepis na niektóre potrawy i jest on taką słodką tajemnicą, że kończy wszystkie kłótnie.

     A na koniec karnawału Kasia i Marek podają przepis na pyszne i sprawdzone "oponki", które mogą być równie dobrze pączkami.

     Składniki:

     1/2 szkl. mleka 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki suchych drożdży 2,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki roztopionego masta dżem lub konfitura

     Sposób przyrządzenia:
     Do letniego mleka wsypać 1/2 łyżki cukru i drożdże, zostawić w cieptym miejscu aż podrosną. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W matej miseczce rozbettać jajko, do którego dodać 4 tyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masto. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i wtożyć na noc do lodówki. Rozwałkować na grubość 8-10 mm i wyciąć oponki. Utożyć np. ria blasze, którą umieścić w cieptym miejscu na 30 min, aby oponki podrosty. Podrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać do 190°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią. Można podawać z dżemem lub konfiturą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 lutego 2010


Kuchnia bez granic Kuchnia bez granic
Małgorzata Caprari
Dzisiejszy świat staje się coraz mniejszy... Granice straciły już swoje znaczenie, podróżowanie nie jest kosztownym luksusem, dzięki internetowi możemy codziennie rozmawiać przez długie godziny z krewnymi i przyjaciółmi rozsianymi po całym świecie... Także i kuchnia powoli staje się kuchnią światową... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 KAsia: 16.02.2010, 09:04
 ha.fajna historia. Ważne aby w małżeństwie były wspólne zainteresowania. W Waszym przypadku: kulinarne. Ja sama także uwielbiam gotować! Co do bigosu- moim zdaniem -ile kucharzy- tyle przepisów na bigos. Ja np zapiekam i uznaję zasadę - im więcej rodzaju mięs tym lepiej. Każdy bigos jest pyszny. Ja swojego nie dusze wcale(no kapuste tylko zmiękczam na początku w osobnych garnkach) a potem tylko piekarnik.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej