Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Oponki

     Kulinarny pojedynek

     Może to i jest kolejna ckliwa historia, ale przecież walentynki to święto kiczu, a rzecz działa się właśnie wtedy. Spotkania we wspólnej kuchni w internacie zwykle nie należą do przyjemnych. - Przynajmniej dla mnie, bo nie lubię, kiedy ktoś zagląda mi przez ramię "do garów" - opowiada Kasia Biełoń, absolwentka technikum gastronomicznego. - A szczególnie, kiedy prowadzę kulinarne eksperymenty. Dyplomowana dziś kucharka pewnego dnia gotowała bigos "w całkiem nowej odsłonie", gdy do szkolnej kuchni wszedł kolega. - Najpierw zaczął mi się przyglądać, a potem udzielać "dobrych rad", w stylu, że dobry bigos powinno się dusić przez trzy dni po trzy godziny - wspomina Kasia. - W końcu doszło do tego, że zaczęliśmy się przekrzykiwać, wymieniając innowacyjne przepisy na różne dania np. naleśniki z piwem czy surówki z miodem i imbirem. Potem przeszliśmy do najbardziej egzotycznych potraw jak indyjska zupa kukurydziana z orzeszkami ziemnymi i skończyliśmy na różnych sztuczkach typu, co zrobić kiedy, w kuchni wybuchnie pożar.

     Ta kreatywna kłótnia trwała jednak na tyle długo, że obiad się przypalił. - Wtedy zrobiłam się podwójnie zła, jednak Marek w ramach przeprosin zaproponował, że zamówimy pizzę, a następnego dnia umówimy się na kulinarny pojedynek - mówi Kasia.

     I do tej pory zdarza im się jeszcze spierać, czyj sos do spaghetti jest lepszy i czy do danej potrawy powinno się dodawać kminek, jednak jak to w "kucharskim małżeństwie" - każde z nich ma swój ulubiony przepis na niektóre potrawy i jest on taką słodką tajemnicą, że kończy wszystkie kłótnie.

     A na koniec karnawału Kasia i Marek podają przepis na pyszne i sprawdzone "oponki", które mogą być równie dobrze pączkami.

     Składniki:

     1/2 szkl. mleka 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki suchych drożdży 2,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 4 łyżki roztopionego masta dżem lub konfitura

     Sposób przyrządzenia:
     Do letniego mleka wsypać 1/2 łyżki cukru i drożdże, zostawić w cieptym miejscu aż podrosną. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W matej miseczce rozbettać jajko, do którego dodać 4 tyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masto. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i wtożyć na noc do lodówki. Rozwałkować na grubość 8-10 mm i wyciąć oponki. Utożyć np. ria blasze, którą umieścić w cieptym miejscu na 30 min, aby oponki podrosty. Podrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać do 190°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią. Można podawać z dżemem lub konfiturą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

14 lutego 2010


Koktajle i soki Koktajle i soki
Christine Ambridge
Smaczne i zdrowe koktajle, przeciery i soki mogą towarzyszyć nam przez cały pracowity dzień. Zamieszczone w tej książce przepisy pozwalają nam cieszyć się wspaniałym smakiem oraz doskonałym, odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw. Proponujemy też kuszące napoje kawowe i czekoladowe, których nie może zabraknąć w chwilach, kiedy mamy ochotę trochę siebie porozpieszczać... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 KAsia: 16.02.2010, 09:04
 ha.fajna historia. Ważne aby w małżeństwie były wspólne zainteresowania. W Waszym przypadku: kulinarne. Ja sama także uwielbiam gotować! Co do bigosu- moim zdaniem -ile kucharzy- tyle przepisów na bigos. Ja np zapiekam i uznaję zasadę - im więcej rodzaju mięs tym lepiej. Każdy bigos jest pyszny. Ja swojego nie dusze wcale(no kapuste tylko zmiękczam na początku w osobnych garnkach) a potem tylko piekarnik.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej