Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Obwarzanek

     Precel, bajgiel czy obwarzanek

     Co za różnica? - A właśnie, że jest! - denerwują się piekarze. Wszystkie są okrągłe i posypane makiem, sezamem lub grubą solą, ale... Obwarzanek jest zwinięty w warkocz i ma średnicę około 15 cm. Precel jest bardziej kruchy i ma kształt niesymetrycznej ósemki, a bajgiel to grube ciastko z dziurką.

     Takie wrzucanie trzech wypieków do jednego worka szczególnie emocjonuje krakusów, którzy starają się, aby ich stary dobry obwarzanek stal się produktem regionalnym zarejestrowanym przez Unię Europejską. - Pozostałe to już inna bajka - mówią krakowscy piekarze. Niektórzy nawet oburzają się, kiedy ktoś prosi ich o bąjgla. - Nie ma! - można usłyszeć zza szklanej lady wypełnionej po brzegi pieczywem. Nie przeszkadza to jednak warszawskim piekarzom, którzy sprzedają "krakowskie precle" ze stołecznego pieca.

     - Może zarejestrowanie obwarzanka tak jak oscypka ukróci taki proceder - mówi Roman Hodurek, właściciel krakowskiej piekarni "Pablo".

     O regionalne produkty wciąż bowiem toczy się walka. Kilka lat temu pan Roman zastrzegł w urzędzie patentowym kształt swojego obwarzanka. - Nie chodziło mi o akcję przeciw innym krakowskim piekarzom, a jedynie o ochronę regionalnego produktu - tłumaczy piekarz. - Musiałem jednak zrzec się tego patentu, ponieważ inaczej nie można byłoby go zgłosić do Unii.

     Obecnie obwarzanki są jedną z najpopularniejszych "pamiątek" kupowanych w Krakowie. Można je dostać we wszystkich piekarniach. - Obwarzanek musi być wcześniej obgotowany czyli obwarzony, stąd nazwa - tłumaczy piekarz - ale jest to wypiek wyjątkowo nietrwały, bo najlepiej smakuje kupiony tego samego dnia. Najwięcej wypieka się ich w sezonie wiosennym i jesiennym, kiedy dziennie jesteśmy w stanie zrobić nawet 10 tysięcy! - mówi.

     Składniki:

     5 dag świeżych drożdży 2 tyżki cukru 1 szkl. mleka 50 dag mąki 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 tyżki masła dodatkowo: 2 tyżki cukru do gotowania

     Sposób przyrządzenia:
     Drożdże wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z resztą cukru i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z masą jajeczną, drożdżami i resztą mleka, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiać, następnie odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na kawałki, z każdego toczyć równe wałeczki i zlepiać obwarzanki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. W dużym rondlu zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucać partiami wyrośnięte precle i gotować ok. 3 minut - precle powinny najpierw opaść na dno, a po chwili wypłynąć. Obgotowane ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i piec około 30 minut w temp. 180 st.C. na złoty kolor.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

21 lutego 2010


Zdrowe posiłki w kilka minut Zdrowe posiłki w kilka minut
Patricia M. Butkus
Proste przepisy: lekkie śniadania, pożywne obiady, zdrowe kolacje. Smakowite i wykwintne dodatki: przyprawy, sałatki, desery, zakąski. Zdrowa dieta: każdy przepis wyposażony w kalkulator węglowodanów, białek i tłuszczów. ... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Sama juz nie wiem: 11.07.2010, 14:51
 To w końcu przepis jest na obwarzanka czy precla?
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej