Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Wiosna na talerzu

     Gwiazdy jednego sezonu. Pojawiają się na krótko: rzodkiewki, zielone ogórki, młoda kapusta czy botwinka. Pierwsza oznaka nadchodzącej wiosny. Zajmują chodniki i wąskie alejki bazarów. Do wieczora znikają kolejne dostawy, niczym produkt pierwszej potrzeby. - Pani kochana! Ile nie wezmę, to wszystko schodzi, schorowana jestem, ale to jest - jak to mówią - sezon ogórkowy! - mówi pani Teresa, sprzedająca nowalijki. - Biorę je od takiego pana, który ma swoją szklarnię i sprzedaję. A to przy Różycu, a to na Wiatracznej. Zarobek taki sobie, ale od grosza do grosza...

     - Mimo, że z utęsknieniem czekamy na pierwszą rzodkiewkę, trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z tymi "młodymi witaminkami" - twierdzi Jan Nowicki, prowadzący własną uprawę warzyw. - Nowalijki nie rosną przecież na zmarzniętej jeszcze ziemi. Uprawiane są w szklarniach, przy mniejszym dostępie światła, "wspomagane" różnymi nawozami, w których często znajdują się metale ciężkie.

     Trzeba też pamiętać żeby nie trzymać warzyw w torebkach foliowych. W ten sposób może dojść do przekształcenia azotanów w znacznie bardziej szkodliwe azotyny.

     - Znam rolnika, który produkuje "warzywa jak z obrazka", ale je o tej porze tylko mrożonki, bo sam najlepiej wie, co dokłada do takich nowalijek. A jak się wie, to traci się w ogóle ochotę na warzywa - dodaje Jan Nowicki.

     Nie można się jednak zrażać, prawdziwe warzywa znajdziemy już niedługo na osiedlowych bazarkach, a na razie możemy sami założyć swój własny ogródek na parapecie! Niektóre młode warzywa jak szczypiorek, rzeżuchę , natkę pietruszki czy dymkę możemy przecież wyhodować w doniczkach. Będzie ładnie i zdrowo!

     Składniki:

     2 paczki ryżu (po 100 g) pęczek lub 2 rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ogórki zielone trochę majonezu opcjonalnie szynka konserwowa (5 plastrów)

     Przygotowanie:
     Ryż ugotować i ostudzić. Rzodkiewki i obrane ogórki utrzeć w mikserze na średnich oczkach lub pokroić w kostkę. Dodać do ryżu razem z puszczonymi sokami. Następnie dołożyć posiekaną zieleninę. Na końcu dużą tyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku. Można też dodać szynkę pokrojoną w paseczki. Catość dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby się przegryzło.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

21 marca 2010



   


Tradycyjna kuchnia postna Tradycyjna kuchnia postna
Eleonora Trojan
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować – w zdrowym ciele zdrowy duch!... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej