Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
W krainie czekolady

     Biała, czarna, mleczna, gorzka, deserowa, z orzechami, pomarańczy, rodzynkami i do tego kuwertura: biologiczna, w proszku, na gorąco, w tabliczkach. Nikt nie zna chyba wszystkich postaci w jakich występuje, dlatego więc zasługuje na swoje święto: 12 kwietnia jest światowym dniem czekolady!

     Jej stolicą jest Belgia, gdzie produkcja czekolady urosła do rangi sztuki. Niemal na każdym rogu w centrum Brukseli znajdują się sklepy z czekoladą, której zapach unosi się daleko poza miasto. Tu i ówdzie na wystawie widzimy fontanny brązowej, lśniącej masy leniwie spływającej w dół. Obok zaś lady szczelnie wypełnione przez praliny, tutejszy przysmak. W poszukiwaniu wyjątkowego smaku, nowych pomysłów w zdobieniu czy nadzieniu prześcigają się belgijscy mistrzowie czekolady.

     Turystów stojących w długich kolejkach nie odstrasza nawet największy upał. - Największy problem mamy tu z dorosłymi, dzieci od razu upatrzą sobie konkretne czekoladki i tego się trzymają, ich rodzice długo nie mogą się na zdecydować - mówi łamanym angielskim jedna z ekspedientek czekoladowego sklepu.

     Wielu trzeba wyjaśniać niuanse pomiędzy podobnymi produktami. - Te są w białej polewie z dodatkiem ryżowych chrupek, te zaś mają w środku karmelizowane kawałki orzechów - wyjaśnia cierpliwie sprzedawczyni.

     Średniej wielkości pudełko, w którym mieści się kilkanaście słodkich przysmaków, kosztuje od 3 do nawet 10 euro. Ale różnicę może stanowić samo wymyślne opakowanie. Od zwykłego białego kartonika do błyszczących pudełeczek przewiązanych aksamitnymi wstążkami z logo sklepów. Praliny są tam poukładane w rządku, każda w oddzielnej przegródce. Swoją "karierę", kończą najczęściej już na miejscowym rynku.

     Jak wiadomo czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram, dostarcza średnio około 600 kcal, ale kto by się tym przejmował?

     Składniki:
     1 kostka margaryny lub masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżki mocnego kakao 25 dag mleka w proszku

     Przygotowanie:
     Wszystkie składniki oprócz mleka zagotować. Następnie wlać do naczynia i ucierając wsypywać powoli mleko w proszku, najlepiej przez sitko. Dobrze utartą masę wlać do blaszki wyłożonej papierem i dobrze wysmarowanej tłuszczem. Schłodzić. Do masy można dodać posiekane orzechy.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

11 kwietnia 2010


Po prostu gotuj! Po prostu gotuj!
Pascal Brodnicki
Pascal Brodnicki w 2003 roku rozpoczął współpracę z koncernem Unilever (producentem marki Knorr) oraz telewizją TVN. Dzięki temu powstał popularny sobotni program PO PROSTU GOTUJ, w którym Pascal uczy, jak gotować smacznie, modnie i przede wszystkim - łatwo... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Jadwiga: 11.05.2010, 08:28
 Mam cukrzycę i nie jem żadnych słodyczy.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej