Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Naleśniki mokotowskie

     Każdy lubi naleśniki

     Kiedy wracasz późno do domu, kiedy lodówka pusta, kiedy nie masz pomysłu i wreszcie kiedy chciałoby się coś "na słodko" - wtedy natychmiast przychodzą do głowy naleśniki.

     Znane są na całym świecie, a sposobów na ich wykonanie jest tyle, ilu wykonawców, bo wszędzie smakują inaczej. Nawet w samej Warszawie pomysłów nie brakuje. Nikt przecież nie wie, skąd wzięła się nazwa: "naleśniki mokotowskie" - ale ja takie właśnie robię. Nikt w Konstancinie nie powie, gdzie można by zjeść "naleśnikową roladę konstancińską" zrobioną z naleśników oraz ugotowanych na twardo jajek, ziemniaków w mundurkach, cebuli i zieleniny. W okolicy można też spotkać "naleśniki grójeckie" - z jabłkami. Może w okolicy Latowicza spotkamy nawet naleśniki z czosnkiem?

     Powszechnie wiadomo, że naleśniki powinny być cienkie i chrupiące na brzegach, a miękkie w środku, dlatego ważne jest, jak i na jakiej patelni się je smaży. Dla tych, którzy nie mają odpowiednio wykształconych zdolności, pracują naleśnikarnie, które doprowadziły sztukę robienia placków do perfekcji. Dodatkowo proponują jeszcze fantazyjnie przygotowane nadzienia: z malin, ananasów, winogron, syropu klonowego czy czekolady.

     W "Creppie", jednej z warszawskich naleśnikami, największą popularnością cieszą się jednak, bardzo tradycyjne "naleśniki babuni" podawane z serem. - Tak jak się kiedyś jadło - mówi Małgorzata Klonowska, właścicielka. - Spośród około 40 rodzajów naszych naleśników często wybierane są także "naleśniki obiadowe" - z boczkiem. Ale mogą być całkiem "nowoczesne" z kaszą gryczaną - wyjaśnia właścicielka. - W naleśnikami - mówi - można znaleźć ludzi w każdym wieku i o różnym statusie - bo przecież każdy lubi naleśniki!

     Naleśniki mokotowskie

     Ciasto:
     25 dag mąki (półtorej szklanki) 3 jajka 1 szklanka mleka około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej 1-2 łyżki stopionego masta, oliwy lub oleju sól mała łyżeczka cukru

     Nadzienie:
     25 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka garść bakalii (rodzynków, posiekanych dowolnych orzechów czy pestek słonecznika, smażonej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek czy moreli) sól

     Przygotowanie:
     Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne. Żóttka wymieszać z twarożkiem i bakaliami (rodzynki należy wcześniej umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy - w wersji dla dorosłych), białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową. Smarować naleśniki, zwijać w ruloniki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

9 maja 2010



   


Zioła św Hildegardy Zioła św Hildegardy
Hildegarda z Bingen
Książka przybliża postać św. Hildegardy oraz jej poglądy na naturę człowieka i świat roślin. Opisuje lecznicze właściwości ziół i ich stosowanie. Hildegarda, znana jako "lekarka", stworzyła koncepcję integralnego współdziałania wszystkich pierwiastków w człowieku, w którym jak w zwierciadle odbija się cały kosmos... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej