Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Bayerischer Schweinebraten

     Papież od kuchni

     Trudno powiedzieć, co Ojciec Święty Benedykt XVI je na obiad, bo nikt go chyba o to nigdy nie pytał. Watykan też tego nie ujawnia. Ale warto zapytać - zakładając, że smaki z dzieciństwa zostają na zawsze - co jadł mały Joseph Ratzinger, kiedy mieszkał jeszcze w rodzinnym miasteczku Marktl am Inn w Bawarii? - Leberkase mit Spiegelei und Bratkartoffeln, co oznacza pieczeń z drobno siekanego mięsa wieprzowego i wołowego, jajko sadzone i smażone ziemniaki oraz Bayerischer Schweinebraten mit Knódel und Kraut czyli pieczeń wieprzową z knedlem i kapustą po bawarsku - odpowiada bez wahania Hildegarda Prechtl-Wild, prowadząca restaurację "Przy ratuszu", niedaleko domu Ratzingerów. Dodajmy, że podobno prawdziwy Bawarczyk uznaje tylko Sauerkraut - kiszoną kapustę - gotowaną razem z wędzonym podgardlem. Warto spróbować!      - Urodziłam się w Marklt am Inn, ale nie dane mi było poznać Josepha Ratzingera ani jego rodziny. Od kiedy jednak jest on papieżem, przybywa tu wielu turystów i wszyscy zaraz pytają o ulubione danie Benedykta XVI. - mówi Hildegarda - Każdy chce spróbować pieczeni wieprzowej, bawarskich knedli lub innych tradycyjnych potraw, więc przyrządzamy ją zgodnie z bawarskim przepisem, który prawdopodobnie stosowała też jego mama.

     W dniu papieskich urodzin, 16 kwietnia, w jego miasteczku jest wielu gości. - Spodziewamy się znacznego wzrostu liczby turystów w tym okresie, szczególnie z Niemiec i Polski. Pobliska piekarnia piecze wtedy większą ilość chlebków Benedykta XVI, my przygotujemy dużo bawarskich przysmaków, będzie też specjalny tort ze świeczkami! - opowiadała właścicielka restauracji.

     Składniki:
2 kg pieczeni wieprzowej ze skórą (od szynki) 2 średniej wielkości cebule 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku sól pieprz

     Sposób przyrządzenia:
     Na początku mięso należy natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem i posypać kminkiem. W celu nadania aromatu oraz aby skóra nie przywarta do dna podczas pieczenia, wrzucić do rondla pokrojoną w półksiężyce cebulę. Mięso utożyć skórą do spodu i podlać wodą. Całość piec przez okoto godzinę w temperaturze 250° C. Potem mięso należy obrócić na drugą stronę. Skórę naciąć nożem, aby mięso puściło sok i smak, a skóra przybrała ładny wygląd. Uzupełnić wodę i włożyć ponownie do pieca na okoto godzinę, utrzymując stałą temperaturę 250° C. Gdy mięso jest miękkie, a skóra rumiana, wyjąć z pieca. Z pozostałości w rondlu zrobić sos. Pieczeń podajemy z Semelknódel (knedel bawarski) i kapustą po bawarsku.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

2 maja 2010


Książka kucharska św. Hildegardy Książka kucharska św. Hildegardy
Wilghard Strehlow
Już przed 800 laty Hildegarda z Bingen wskazywała na to, że najlepszym lekarstwem jest jedzenie. Głównym punktem jej nauki o żywieniu jest orkisz, któremu przypisuje wybitne działanie lecznicze. Dotyczy to również dużej liczby warzyw, owoców, ziół i przypraw.... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej