Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Flaki

     Rosołek czy flaczki?

     Na hasło "flaki" jednym mina rzednie, inni się uśmiechają. - Obcokrajowcy wykrzywiają się w odrazie i pytają, jak można jeść takie paskudztwo - śmieje się Kevin Aiston.

     Tego samego zdania wydają się dzieci, które widząc flaki, uciekają w popłochu i wołają, że już nie są głodne. - Flaczki powinny być oznaczone: "Tylko dla widzów o silnych nerwach" - mówi 15-letnia Malwina Jurczyk. - Ale kiedy przychodzą do nas goście, mama często przygotowuje tę potrawę i sama jej nawet pomagam. Wiem, że to ciężka i długa praca. Zapachy nie są najprzyjemniejsze, ale efekt końcowy jest podobno bardzo smaczny. Samej kiedyś udało mi się zrobić "częściowo" flaki, ale były trochę niedogotowane - śmieje się Malwina.

     Wadowice już po raz drugi organizują w czerwcu festiwal potraw "Sam Smak". - Kulminacyjnym punktem programu jest wybór najlepszych flaków - mówi Agnieszka Cygan z Urzędu Miasta Wadowice. - Restauratorzy zgłaszają się do nas i mogą ugotować po 2 rodzaje flaków, które ocenia jury, a potem może ich spróbować każdy. Sądząc po różnych kolorach zup, można je przygotować na wiele sposobów.

     Tradycyjna polska potrawa? Owszem, w Polsce była znana już w XIV w. - należała podobno do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Ale jeśli ktoś myśli, że flaki zje tylko w Polsce, to się grubo myli. Flaki znane są w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej, a nawet w Azji. Przepisów nie brakuje, rozbieżności też: moczyć, nie moczyć? Zalać wrzącą czy zimną wodą? Obgotować czy sparzyć? Gotować, kilkakrotnie zmieniając wodę, czy raz ją zmienić? Czas gotowania też zależy od fantazji kucharza. Jedno jest pewne - gotować trzeba długo. Na koniec pojawi się zaś jeszcze problem z klasyfikacją: "flaki" to potrawa mięsna czy raczej zupa?

     Składniki:
     1 opakowanie suchych flaków 1/2 kaczki 1/2 kg mięsa wołowego rosołowego 2 marchewki 1 pietruszka seler por cebula listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz 2 tyżki masta 2 tyżki mąki majeranek.

     Sposób przyrządzenia:
     Umyte, oczyszczone flaki przegotować przynajmniej dwa razy, zmieniając wodę po zagotowaniu. Kiedy są miękkie, pokroić na cienkie paski. Z wolowego, kaczki, warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego ugotować wywar rosołowy (2-3 litry) na wolnym ogniu, okoto 2 godzin. Następnie wyjąć mięso i warzywa. Kaczkę i marchew można pokroić na malutkie kawatki i wrzucić z powrotem dla dekoracji. Do rosotu wtożyć wyparzone i ugotowane flaki. Dodać do smaku: soli, pieprzu i majeranku. Na patelni rozpuścić masto i zmieszać z tyżką mąki. Kiedy się potączą, zalać odrobiną rosotu i dobrze wymieszać, następnie dodać zasmażkę do wywaru. Jeśli flaki są miękkie, gotować wszystko jeszcze przez okoto 10 min.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 czerwca 2010


Sałatki i surówki na każdy dzień roku Sałatki i surówki na każdy dzień roku
Anna Landowska
Ponad 370 przepisów na sałatki i surówki z całego świata: Europy, Azji, obu Ameryk, Australii, Afryki. Przedstawiamy sałatki mięsne, rybne, drobiowe, warzywne, owocowe, wegetariańskie, klasyczne, proste i wykwinte... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej