Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Flaki

     Rosołek czy flaczki?

     Na hasło "flaki" jednym mina rzednie, inni się uśmiechają. - Obcokrajowcy wykrzywiają się w odrazie i pytają, jak można jeść takie paskudztwo - śmieje się Kevin Aiston.

     Tego samego zdania wydają się dzieci, które widząc flaki, uciekają w popłochu i wołają, że już nie są głodne. - Flaczki powinny być oznaczone: "Tylko dla widzów o silnych nerwach" - mówi 15-letnia Malwina Jurczyk. - Ale kiedy przychodzą do nas goście, mama często przygotowuje tę potrawę i sama jej nawet pomagam. Wiem, że to ciężka i długa praca. Zapachy nie są najprzyjemniejsze, ale efekt końcowy jest podobno bardzo smaczny. Samej kiedyś udało mi się zrobić "częściowo" flaki, ale były trochę niedogotowane - śmieje się Malwina.

     Wadowice już po raz drugi organizują w czerwcu festiwal potraw "Sam Smak". - Kulminacyjnym punktem programu jest wybór najlepszych flaków - mówi Agnieszka Cygan z Urzędu Miasta Wadowice. - Restauratorzy zgłaszają się do nas i mogą ugotować po 2 rodzaje flaków, które ocenia jury, a potem może ich spróbować każdy. Sądząc po różnych kolorach zup, można je przygotować na wiele sposobów.

     Tradycyjna polska potrawa? Owszem, w Polsce była znana już w XIV w. - należała podobno do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Ale jeśli ktoś myśli, że flaki zje tylko w Polsce, to się grubo myli. Flaki znane są w kuchni czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej, a nawet w Azji. Przepisów nie brakuje, rozbieżności też: moczyć, nie moczyć? Zalać wrzącą czy zimną wodą? Obgotować czy sparzyć? Gotować, kilkakrotnie zmieniając wodę, czy raz ją zmienić? Czas gotowania też zależy od fantazji kucharza. Jedno jest pewne - gotować trzeba długo. Na koniec pojawi się zaś jeszcze problem z klasyfikacją: "flaki" to potrawa mięsna czy raczej zupa?

     Składniki:
     1 opakowanie suchych flaków 1/2 kaczki 1/2 kg mięsa wołowego rosołowego 2 marchewki 1 pietruszka seler por cebula listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz 2 tyżki masta 2 tyżki mąki majeranek.

     Sposób przyrządzenia:
     Umyte, oczyszczone flaki przegotować przynajmniej dwa razy, zmieniając wodę po zagotowaniu. Kiedy są miękkie, pokroić na cienkie paski. Z wolowego, kaczki, warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego ugotować wywar rosołowy (2-3 litry) na wolnym ogniu, okoto 2 godzin. Następnie wyjąć mięso i warzywa. Kaczkę i marchew można pokroić na malutkie kawatki i wrzucić z powrotem dla dekoracji. Do rosotu wtożyć wyparzone i ugotowane flaki. Dodać do smaku: soli, pieprzu i majeranku. Na patelni rozpuścić masto i zmieszać z tyżką mąki. Kiedy się potączą, zalać odrobiną rosotu i dobrze wymieszać, następnie dodać zasmażkę do wywaru. Jeśli flaki są miękkie, gotować wszystko jeszcze przez okoto 10 min.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 czerwca 2010


Tradycyjna kuchnia postna Tradycyjna kuchnia postna
Eleonora Trojan
Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów, picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy, że jest konieczny dla naszego organizmu, aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować – w zdrowym ciele zdrowy duch!... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej