Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Pierogi z truskawkami

     Truskawkowe szaleństwo

     Wbrew obiegowym opiniom truskawek nie zabraknie! - zgodnie podkreślają hodowcy, importerzy i sprzedawcy. Plotka o ewentualnych brakach utrzymuje się wraz dużą ilością wody, który miała podtopić lokalne uprawy. Jednak nie możemy narzekać na słabe zbiory - podkreśla Janina Ostecka - może prędzej na brak rąk do pomocy, bo to ciężka, wielogodzinna praca w niewygodnej pozycji.

     Już od dłuższego czasu na ulicznych straganach i bazarkach można kupić polskie truskawki, a będzie ich jeszcze więcej, jak zapewniają sprzedawcy. Obecnie cena jest jeszcze nadal wysoka: od 3 do 5 zl za kilogram, ale j ak prognozuj e Agnieszka Markiewicz - powinna spaść w drugiej połowie czerwca. Winne są w tym przypadku częste deszcze, a truskawka dojrzewa szybciej, kiedy jest ciepło i sucho. W zależności od odmiany, truskawki mogą owocować kilka razy w sezonie, wyróżniamy też odmiany wczesne, średnie i późne.

     - Do przetworów polecam jednak dwa rodzaje: polkę i sengę - mówi Agnieszka Markiewicz - są one idealne do mrożenia i konfitur, szypułka łatwo z nich schodzi, a owoce są duże i ciemne.

     Już niedługo plantatorów czeka dużo więcej pracy - sezon truskawkowy rozpoczyna się od 15 czerwca i potrwa do 15 lipca - mówi Stanisław Szczygieł. - W Malopolsce sytuacja jest trochę gorsza, bo woda w niektórych miejscach stoi i podmywa korzenie sadzonek, spodziewamy się więc o okoto 20% spadku tegorocznych zbiorów, niemniej jednak nawet w trudnych warunkach udawało nam się zebrać kilka ton owoców. Nic więc dziwnego, że Polska z produkcją truskawek - ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie.

     Mimo, że truskawki są owocami, które świeże bardzo krótko goszczą na naszych stołach, są skarbnicą wielu składników odżywczych. Jedna szklanka truskawek stanowi jedynie 45 kalorii, a zawiera witaminę C, B6, B12, A, E, minerały, flawonoidy i wiele innych. Jedzmy więc, póki czas!

     Składniki:
     2 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 jajko 1 szklanka ciepłej wody; nadzienie: 50 dag truskawek 4 tyżki cukru 0,5 szklanki śmietany 4 tyżki cukru

     Sposób przyrządzenia:
     Truskawki odszypułkować, umyć i odsączyć. Pokroić w ćwiartki i zasypać cukrem. Do mąki wbić jajko, posolić i lekko potączyć, następnie zagniatać, wlewając wodę. Wyrobić na sprężyste ciasto. Do ciasta można też wkruszyć odrobinę drożdży, aby lepiej wyrosto i byto bardziej miękkie. Następnie podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i wycinać kotka szklanką lub foremką pierogową. W środek każdego kotka uktadać tyżkę nadzienia, sktadać na pót i zlepiać brzegi. Wodę zagotować i dodać szczyptę soli. Pierogi wrzucać na wrzątek. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem polać śmietaną i posypać cukrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

20 czerwca 2010


Możesz dobrze gotować Możesz dobrze gotować
Praca zbiorowa
Oddajemy w Wasze ręce książkę, która mamy nadzieję pomoże Wam odpowiedzieć na często zadawane pytania: co dziś zrobić na obiad, z czym przygotować kanapki do szkoły, jak uatrakcyjnić odświętny obiad...... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 Beatriz: 15.07.2010, 02:14
 zaskoczylo mnie to zdanie, musze je przemodlic.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej