Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Jagodzianki

     Jagodzianki z plebanii

     Prowadzenie plebanii nie jest łatwym zajęciem. - Trzeba mieć przede wszystkim intuicję i dobry smak, bo goście zjawiają się o każdej porze i najczęściej w nieprzewidywalnej liczbie - śmieje się pani Genia, gospodyni z parafii Kołbiel. - Kiedyś, kiedy nie mogłam spać w nocy, myślałam sobie: Boże, co ja mam jutro ugotować! Rosół był w zeszłym tygodniu, bitki przedwczoraj, ciasto jeszcze jest... Dziś robię to już intuicyjnie.

     Gospodyni twierdzi, że po 10 latach pracy na plebanii pomysły już same przychodzą do głowy. Codziennie gotuje świeżą zupę i czasem dopiero po dwóch tygodniach może się powtórzyć. Inne dania są także doprowadzone do perfekcji. Własny sposób na lane kluski, ciasto ze śliwkami, biszkopt z galaretką czy schab w galarecie pani Genia podaje płynnie z pamięci. Kolejnymi przepisami również sypie jak z rękawa. - Zawsze lubiłam gotować. Kiedy miałam 14 lat, pamiętam, że. wolałam godzinami siedzieć mamą w kuch- niż robić cokolwiek inne - Wiele razy sparzyłam się na nowych, niesprawdzonych przepisach, ale teraz mam już wielką kolekcję. Czasami ktoś znajomy podrzuci mi jakąś recepturę, ale zwykle korzystam ze starych, wypróbowanych - mówi pani Genia. Ksiądz proboszcz Jan Pietrusiński, pomny jej zasług w dziedzinie kulinarnej, wystawia jak najlepsze referencje swojej gospodyni. - Kiedy pani Genia gotuje, zawsze mi smakuje! - śmieje się.

     Do historii parafii przejdą jednak wyjątkowe jagodzianki. -To jeszcze stary, tradycyjny przepis mojej mamy, ale i dziś każdy się nim zachwyca. Dodam, że jagody znakomicie nadają się do mrożenia, można więc zaskoczyć gości jagodziankami także zimą. Oczywiście, zawsze można je kupić w cukierni, ale nigdy nie będą tak pachniały jak te gorące, wyjęte prosto z pieca - podkreśla gospodyni.

     Składniki:
     1 kg mąki 10 dag drożdży 8 żółtek 1 szklanka cukru kostka masła cukier waniliowy szczypta soli 0,5 l mleka 0,5 l jagód

     Sposób przyrządzenia:
     Odrobinę mleka odlać do naczynia i lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wymieszać z tyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajek zmiksować z cukrem, dodać do pozostałej części mąki szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić z mlekiem. W trakcie dodać roztopione ciepłe masło i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiać kilka minut i pozostawić do wyrośnięcia. Jagody wsypać do miski i posypać mąką, żeby były ściślejsze. Z cista formować kolejno małe placuszki, nadziewać je jagodami i dokładnie zlepiać. Układać na blasze, kiedy trochę podrosną, posmarować odrobiną białka z jajek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec na złocisty kolor.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

11 lipca 2010


Po prostu gotuj! Część 2 Po prostu gotuj! Część 2
Pascal Brodnicki
Po prostu gotuj! Część 2 to najnowsza książka Pascala Brodnickiego. Smakuje mu kuchnia polska, śródziemnomorska(przede wszystkim prowansalska, hiszpańska, włoska) i azjatycka (z Wietnamu, Indii, Malezji, Indonezji i Tajlandii) oraz solidne mięsne dania tekasańsko-meksykańskie... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej