Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Tort pasiekowy

     Kuchnia miodem płynąca

     Miód jest najczęściej wykorzystywany jako lek na przeziębienia, jako dodatek do śniadania lub słodzenia herbaty. Coraz częściej jest jednak szlachetnym i magicznym dodatkiem do potraw mięsnych, ciast i deserów.

     - Miód to cukier prosty, który nie odkłada się w organizmie, bo jest to przetworzony przez pszczoły nektar kwiatów, bez żadnych sztucznych dodatków. - tłumaczy pszczelarz od ponad 30 lat, Krzysztof Kosiorz z Raciborza. - Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu.

     To co wydaje się nam zwykłym produktem kupowanym w słoiku jest owocem ciężkiej pracy owadów we współpracy z człowiekiem. Aby wytworzyć bowiem 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 milionów razy. - W mojej rodzinie pszczelarstwo istnieje od pokoleń. Ule miał jeszcze mój pradziadek - mówi Krzysztof Kosiorz. - W moim życiu pszczoły były więc od zawsze. Jako dziecko buntowałem się, że zamiast bawić się z innymi, muszę pomagać ojcu przy ulach. Teraz nie wyobrażam sobie innej pracy. Mimo tego, że nieraz zostałem pogryziony.

     Pszczoły są jednak owadami bardzo łagodnymi i dopóki człowiek nie zacznie im przeszkadzać, same krzywdy nie zrobią. - W moich ulach 99% pszczół nigdy nie zaatakuje mnie podczas pobierania ramek z miodem, a od tego 1% trzymam się raczej z daleka - mówi pszczelarz. Pan Krzysztof z uśmiechem odpowiada, że swoich pszczół nigdy nie udało mu się doliczyć, bo za szybko się ruszają. Jednostką policzalną jest więc w tym przypadku rodzina pszczela, których jest w jego pasiece 50. Każda rodzina liczy zaś od 40 do 60 tysięcy owadów. W sezonie, od połowy kwietnia do połowy lipca, jest zaś około 3 zbiorów miodu, z czego każdy zbiór może przynieść od 0 do 30 kg.

     - W zeszłym roku nie udało mi się na przykład zebrać niczego, ten rok zapowiada się jednak trochę lepiej.

     Uzyskany miód przelewa się wtedy do beczek a prawidłowo przechowywany powinien stać w suchych pomieszczeniach o temperaturze pokojowej.

     Jak wiadomo, wszystko da się jednak podrobić. Prawdziwy miód powinien więc w zależności od gatunku kwiatów, z których został wytworzony, prędzej czy później się skrystalizować czyli stwardnieć. Nektarowe czyli kwiatowe już po tygodniu, lipowy zaś nawet po 4 miesiącach. - Zawartość wody w miodzie nie powinna przekraczać 18 %, wylewając więc miód na talerzyk plama powinna być wypukła - tłumaczy pszczelarz. Jajem miód na okrągło, ale najbardziej lubię jednak miód w tej czystej postaci, do smarowania chleba.

     Składniki:
     szklanki mąki 400 g miodu 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka śmietany goździki i cynamon 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

     Sposób przyrządzenia:
     Roztopić miód, dodać cukier, jajka, śmietanę, goździki i cynamon, sodę, mąkę i wymieszać do momentu uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Wylać ciasto do foremki i piec w umiarkowanej temperaturze od 30 do 40 minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 maja 2010


Anielska kuchnia siostry Anieli Anielska kuchnia siostry Anieli
Aniela Garecka
Anielska kuchnia siostry Anieli w Twoim domu!!! Domowe ciasta, ciastka i ciasteczka, zupy i kremy, dania mięsne na każdą okazję, wyśmienite przepisy na dania rybne, bogactwo przepisów na surówki i sałatki, przekąski, przetwory domowe... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej