Tort pasiekowy
Kuchnia miodem płynąca Miód jest najczęściej wykorzystywany jako lek na przeziębienia, jako dodatek do śniadania lub słodzenia herbaty. Coraz częściej jest jednak szlachetnym i magicznym dodatkiem do potraw mięsnych, ciast i deserów. - Miód to cukier prosty, który nie odkłada się w organizmie, bo jest to przetworzony przez pszczoły nektar kwiatów, bez żadnych sztucznych dodatków. - tłumaczy pszczelarz od ponad 30 lat, Krzysztof Kosiorz z Raciborza. - Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. To co wydaje się nam zwykłym produktem kupowanym w słoiku jest owocem ciężkiej pracy owadów we współpracy z człowiekiem. Aby wytworzyć bowiem 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 milionów razy. - W mojej rodzinie pszczelarstwo istnieje od pokoleń. Ule miał jeszcze mój pradziadek - mówi Krzysztof Kosiorz. - W moim życiu pszczoły były więc od zawsze. Jako dziecko buntowałem się, że zamiast bawić się z innymi, muszę pomagać ojcu przy ulach. Teraz nie wyobrażam sobie innej pracy. Mimo tego, że nieraz zostałem pogryziony. Pszczoły są jednak owadami bardzo łagodnymi i dopóki człowiek nie zacznie im przeszkadzać, same krzywdy nie zrobią. - W moich ulach 99% pszczół nigdy nie zaatakuje mnie podczas pobierania ramek z miodem, a od tego 1% trzymam się raczej z daleka - mówi pszczelarz. Pan Krzysztof z uśmiechem odpowiada, że swoich pszczół nigdy nie udało mu się doliczyć, bo za szybko się ruszają. Jednostką policzalną jest więc w tym przypadku rodzina pszczela, których jest w jego pasiece 50. Każda rodzina liczy zaś od 40 do 60 tysięcy owadów. W sezonie, od połowy kwietnia do połowy lipca, jest zaś około 3 zbiorów miodu, z czego każdy zbiór może przynieść od 0 do 30 kg. - W zeszłym roku nie udało mi się na przykład zebrać niczego, ten rok zapowiada się jednak trochę lepiej. Uzyskany miód przelewa się wtedy do beczek a prawidłowo przechowywany powinien stać w suchych pomieszczeniach o temperaturze pokojowej. Jak wiadomo, wszystko da się jednak podrobić. Prawdziwy miód powinien więc w zależności od gatunku kwiatów, z których został wytworzony, prędzej czy później się skrystalizować czyli stwardnieć. Nektarowe czyli kwiatowe już po tygodniu, lipowy zaś nawet po 4 miesiącach. - Zawartość wody w miodzie nie powinna przekraczać 18 %, wylewając więc miód na talerzyk plama powinna być wypukła - tłumaczy pszczelarz. Jajem miód na okrągło, ale najbardziej lubię jednak miód w tej czystej postaci, do smarowania chleba.
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 30 maja 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |